A Comore-szigetek és Martinique is megérkezett az NB I-be

Vágólapra másolva!
2023.01.25. 16:09
null
A Mezőkövesd két válogatott igazolása, a Comore-szigeteki Younn Zahary és a martinique-i Thomas Ephestion (Fotó: Mezőkövesd Zsóry)
A labdarúgó NB I-ben a vb miatt több mint két hónaposra nyúló téli szünetet követően szombaton a 17. fordulóval folytatódik a 2022–2023-as idény. A tavaszi szezonrajtot, szokásunkhoz híven, ezúttal is négyrészes sorozatban vezetjük fel, melyben összefoglaljuk a csapatoknál történt téli változásokat és a felkészülési mérkőzéseket. Felvezető sorozatunk 2. részében a téli szünetben a legtöbb új játékost igazoló, Comore-szigeteki és martinique-i válogatottat is szerződtető Mezőkövesddel, az első csapatban keveset mutató játékosait elengedő Debreceni VSC-vel és a Mol Fehérvárral foglalkozunk, amely nyolc év után először maradhat le a nemzetközi szereplésről.

 

 

KÖVESDRŐL AZ EGYIK ÚJ SZERZEMÉNY MÁR EL IS MENT, DRAZSICS VISZONT SZÓRJA A GÓLOKAT

A 9. helyet elfoglaló Mezőkövesd hullámzóan teljesített az ősszel: a csapnivaló rajt és a hanyatló szezonzárás között – a Supka Attila vezetőedzőt szeptemberben váltó Kuttor Attilával – volt egy olyan ötmeccses veretlenségi sorozata, amelynek során legyőzte a Ferencvárost, a Kecskemétet, valamint az Újpestet. A záró két bajnokiját viszont szerzett gól nélkül bukta el Debrecenben és a Fáy utcában, a Vasas ellen, így csak jobb gólkülönbségével előzi meg az újpestieket, valamint a kispestieket, és ennek köszönhetően nem áll jelenleg kiesésre.

A borsodi együtteshez ezúttal is több mint fél csapatra való játékos érkezett a téli szünetben, többségükben ingyen igazolható, lejáró szerződésű labdarúgókat szerződtetek – szám szerint kilenc új játékost jelentett be eddig a klub, ami a legtöbb az NB I-ben. Más kérdés, hogy a Ferencvárostól a télen érkezett Csontos Dominik már tovább is állt az NB II-es ETO FC Győrhöz, így tétmeccsen be sem mutatkozhatott a kövesdieknél.

A vezetőség elsősorban a védelmet igyekezett megerősíteni., többek között azért, mert az őszi szezon második felében szerephez már nem jutó Bobál Dávidot kölcsönbe elengedték az MTK-hoz. Rajta és Csontoson kívül a középpályás Madarász Márk távozott, aki visszatért nevelőegyesületéhez, Gyirmótra.

Az új labdarúgók közül a Transfermarkt piaci portál becslése szerint a Honvédtól igazolt 10-szeres válogatott csatár, Nagy Dominik a legértékesebb (400 ezer euróra taksálják), utána a Comore-szigeteki-francia középső védő, a 12-szeres Comore-szigeteki válogatott, a fél éve klub nélküli Younn Zahary következik a sorban 350 ezer euróval. Szintén a hátsó alakzat megerősítését szolgálhatja a grúz Ilja Beriasvili és a románSteliano Filip szerződtetése, továbbá Lehoczky Roland kölcsönvétele.A magyar-norvég kettős állampolgárságú Márkus Attila a középpálya közepén vethető be, a támadójáték javításában pedig az orosz-fehérorosz Nyikolaj Prudnyikov segítheti a fürdővárosiakat. Szintén támadó a kétszeres martinique-i válogatott, legutóbb Belgiumban szerepelt Thomas Ephestion. Comore-szigeteki és martinique-i válogatott játékos először szerepelhet az NB I-ben.

Kuttor Attila együttese a tervezett öt helyett négy tesztmeccset játszott a törökországi Belekben, ahol bemutatkozásként mindjárt 2–1-re legyőzte a német 2. Bundesliga élmezőnyében helyet foglaló Kaiserslauternt, majd ikszelt a lengyel bajnokság másodikjával, a Legia Warszawával, viszont román és török ellenfelétől kikapott. Hazatérve múlt szombaton Sztefan Drazsics triplájával 6–2-re lelépte az NB II-es Nyíregyházát, és döntetlenre végzett a szintén másodosztályú Kazincbarcikával. A szerb csatár remek formáját jelzi, hogy összesen öt gólt szerzett a felkészülési időszakban, amelyet egyébként két győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel zártak a kövesdiek.

A matyóföldi együttes vidéki ellenfelekkel találkozik az első három fordulóban:
nyitányként a Puskás Akadémiát fogadja, ezt követően a ZTE-hez utazik, majd a Fehérvár látogat hozzá. Zalaegerszegi fellépését a nagy távolság mellett az is nehezíti, hogy a Magyar Kupa-nyolcaddöntőjét előtte három nappal, február 1-jén kell lejátszania az NB II-es MTK vendégeként. A bajnokságban sorsdöntő lehet a Mezőkövesd számára, hogy tud-javítani az idegenbeli mérlegén, ugyanis a mezőnyben egyedüli csapatként vendégként még nyeretelen és mindössze két pontot szerzett eddig idegenben.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS MEZŐKÖVESDEN
Érkezők:
Ilja Beriasvili (grúz, FC Telavi – Grúzia), Csontos Dominik (Ferencváros, legutóbb kölcsönben Soroksár, szabadon igazolhatóként), Steliano Filip (román, szabadon igazolhatóként, legutóbb Dinamo Bucuresti – Románia), Márkus Attila (magyar-norvég, Nyíregyháza Spartacus), Nagy Dominik (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként),Nyikolaj Prudnyikov (orosz, szabadon igazolható, legutóbb FK Orenburg – Oroszország), Younn Zahary (Comore-szigeteki-francia, szabadon igazolható, legutóbb Stade Olympique Choletais – Franciaország), Thomas Ephestion (martinique-i, RWD Molenbeek – Belgium)
Kölcsönbe érkezők: Lehoczky Roland (MTK Budapest)
Kölcsönből visszatérnek:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Madarász Márk (Gyirmót FC Győr), Csontos Dominik (ETO FC Győr)
Kölcsönbe távozók: Bobál Dávid (MTK Budapest)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor: január 4–14., Belek, Törökország

Felkészülési mérkőzések
Január 5.: Mezőkövesd–1. FC Kaiserslautern (német) 2–1 (Drazsics, Nagy G.)
Január 7.: Mezőkövesd–FC Voluntari (román) 1–2 (Prudnyikov)
Január 8.: Mezőkövesd–Pendikspor (török, II. o.) 1–2
(Drazsics)
Január 11.:
Mezőkövesd–Legia Warszawa (lengyel) 0–0
Január 22.:
Mezőkövesd–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 6–2 (Drazsics 3, Besirovic, Cseri, Deutsch – öngól)
Január 22.: Mezőkövesd–Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II) 1–1 (Nagy G.)

A Fehérvár hondurasi válogatott középpályása, Deybi Flores (Fotó: Mol Fehérvár FC)
A Fehérvár hondurasi válogatott középpályása, Deybi Flores (Fotó: Mol Fehérvár FC)

 

MOL FEHÉRVÁR: NYOLC ÉV ÉV UTÁN BÚCSÚ AZ EURÓPAI PORONDTÓL?

A 8. helyen telelő Mol Fehérvárnál a télen hamar eldőlt, hogy a csapat irányítását az őszi szezon közben átvevő, Huszti Szabolcs vezette szakmai stáb dirigálhat a tavaszi szezonban is. A játkoskeret átalakítása immár a tavaly Sallói Istvánt váltó új sportigazgató, Juhász Roland vezetésével kezdődhetett meg. A fő cél a csapattal kapcsolatban megjelent piaci hírek és az eddigi átigazolások alapján a középpálya megerősítése volt.

A norvég Tobias Christensen és a 23-szoros hondurasi válogatott Deybi Flores személyében ugyanis két belső középpályás is érkezett a csapathoz. Miközben a szintén középpályás, az NB I-ben kölcsönben szereplő Bohdan Lednev visszatért a Dinamo Kijevhez és távozott az ősszel az NB I-ben csak 36 percet játszó csatár, Szendrei Ákos is. Utóbbi helyett visszatért Fehérvárra az ősszel a kecskeméti kölcsönjátéka során 16 NB I-es meccsen négy gólt szerző Szabó Levente.

Az viszont egyelőre kérdéses, mi lesz a sorsa a Rapid Bucuresti által kiszemelt, nigériai-magyar Funsho Bamgboyénak,vagy a különböző okok miatt a második csapathoz átirányított román Claudiu Bumba, az ukrán Artem Sabanov és a grúz Budu Zivzivadze triónak.

A legnagyobb kérdés persze az Fehérváron, hogy visszatalál e a csapat arra az útra, melyen keresztül 2015 és 2022 között megszakítás nélkül minden évben eljutott a nemzetközi porondra. Az már biztos, hogy az európai kupaszereplést csak a bajnokságban érheti el a Fehérvár, hiszen a Magyar Kupától már elbúcsúzott a csapat a Puskás Akadémia elleni, októberi, 1–0-s vereséggel. A bajnoki tabellán pedig jelenleg közelebb van a 19 pontos Fehérvárhoz a 16 ponttal a 11., kieső helyen álló Honvéd, mint a 25 ponttal 3., tehát már európai kupaindulást érő helyen álló Kisvárda. Ugyanakkor az is tény, hogy hat pont nem ledolgozhatatlan különbség Fiola Attiláék számára, amikor a bajnokság több mint fele, 17 mérkőzés még hátravan.

Más kérdés, hogy ehhez az ősszel szerzett 20 gólnál tavasszal biztosan többre lesz szükségük az NB I-ben, ugyanis az előttük álló hét csapat mindegyike több gólt ért el eddig. Ugyanakkor nem könnyíti a helyzetet, hogy a télen a támadósorban nem igazán történt vérfrissítés. A Fehérvár a horvátországi edzőtáborozása során négy edzőmeccset játszott, ebből csak egyet nyert meg, a szlovén NK Domzale ellen, a Hajduk Splittől és az NK Osijektől kikapott, a belgrádi Radnicskivel ikszelt. A téli felkészülés során egyedül a csapat NB I-es házi góllövőlistáját hét góllal vezető Kenan Kodro tudott egynél több gólt lőni – négyet, igaz, kettőt tizenegyesből.

A fehérváriak vasárnap Kecskeméten kezdik a tavaszi szezont, majd a Debrecent fogadják, aztán Mezőkövedre látogatnak. Érdekesség, hogy a kövesdiekhez hasonlóan a Fehérvár idegenben teljesített nagyon gyengén az ősszel, az idegenbeli tabellán a Mezőkövesd előtt a 11. helyen zárta az őszt négy ponttal és csupán négy szerzett góllal.

A MOL FEHÉRVÁR TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
január 8–20., Novigrad, Horvátország

Felkészülési mérkőzések
Január 11.: Mol Fehérvár FC–Hajduk Split (horvát) 2–3 (Kodro 2 – a másodikat 11-esből)
Január 14.:
Mol Fehérvár FC–NK Osijek (Eszék, horvát) 0–1
Január 18.:
Mol Fehérvár FC–NK Domzale (szlovén) 3–0 (Kodro 31. – 11-esből, 55., Houri 68.)
Január 19.:
Mol Fehérvár FC–Radnicski Beograd (szerb) 1–1 (Szabó 17.)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Tobias Christensen (norvég, Valerenga – Norvégia), Deybi Flores (hondurasi, Panetolikosz – Görögország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Szabó Levente (Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Malcom Edjouma (francia-marokkói, FCSB – Románia), Andrian Kraev (bolgár, Levszki Szófia – Bulgária)
Távozók:
Kölcsönbe távozók: Kovács Bence (Kazincbarcika)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Bohdan Lednev (ukrán, Dinamo Kijev – Ukrajna, lejárt a kölcsönszerződése), Szendrei Ákos (DAC 1904 – Szlovákia, onnan kölcsönbe: ETO FC Győr)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Budu Zivzivadze (grúz, Hapoel Beer-Seva – Izrael), Funsho Bamgboye (nigériai-magyar, Rapid Bucuresti – Románia), Claudiu Bumba (román, Rapid Bucuresti – Románia)

Dzsudzsák Balázs egy gólt szerzett a DVSC-ben a téli felkészülési meccseken (Fotó: dvsc.hu)
Dzsudzsák Balázs egy gólt szerzett a DVSC-ben a téli felkészülési meccseken (Fotó: dvsc.hu)

 

DEBRECENI VSC: KEVESET MUTATÓ TÁVOZÓK, DÉLSZLÁV ÉRKEZŐK

A Fehérvárt egy ponttal megelőző, 7. helyen telelő Debreceni VSC annyiban mindenképp hasonlítható a fentebb szóba kerül két csapathoz, hogy az őszi idény közben edzőt váltott – ráadásul kétszer is. Augusztus végén előbb Dombi Tibor vette át ideiglenesen a Loki irányítását, majd érkezett a szerb Szrdjan Blagojevics, akivel nyolcból négy meccset meg tudott nyerni a csapat, amivel elkerült a kiesőzónából.

A kérdés az, milyen irányba folytatja a nyáron érkezett új tulajdonosi kör és az új edző a játékoskeret alakítását, ugyanis volt egy-két érthetetlen húzása a debrecenieknek ebben az idényben. Ebbe a sorba tartozott a nyári szerződtetése után két hónappal már eltanácsolt, tétmeccsen be sem mutatkozó Ante Erceg esete, vagy most a korábbi marokkói U-válogatott Karim Lukili, aki augusztusban jött, az NB III-as második csapatban hat meccsen szerzett hat gólt, ám mégis anélkül lemondtak róla a télen, hogy az élvonalban bemutatkozhatott volna. Nem sok emléket hagy maga után a 2021 nyarán érkezett brazil védő Charleston sem, aki ebben az idényben öt meccsen játszott az NB I-ben, az előzőben pedig kilenc találkozón 615 perc jutott neki. Távozott a Torinótól kölcsönkapott támadó, Horváth Krisztofer is, aki hét meccsen csak 323 percet játszott a DVSC-ben, az élvonalban, a tavaszt már Kecskeméten tölti.

A januárban Szerbiából igazolt, négyszeres montenegrói válogatott középpályásnak, Sztefan Loncsarnak várhatóan nagyobb szerepet szánnak majd, az edzőmeccsek tapasztalatai alapján könnyen lehet, hogy rögtön kezdőként számítanak rá. Az viszont kérdés, hogy a hétfőn bejelentett, Eszékről igazolt horvát csatár, Antonio Mance mikorra tudja gólokkal segíteni a debrecenieket, ugyanis tétmeccsen legutóbb kilenc hónappal ezelőtt, tavaly áprilisban tudott a kapuba találni.

A télen Törökországban készülő DVSC a felkészülési meccseken hullámzóan teljesített. Még az elutazás előtt, decemberben megverte 1–0-ra az Újpestet, aztán az edzőtáborban a román Universitatea Clujtól 4–0-ra, a lengyel Slask Wroclawtól 3–1-re kapott ki, viszont a német másodosztályú Hannovert 2–1-re megverte, az üzbég Ferganával és a vajdasági Topolyával ikszelt.

A Debrecen szombaton a ZTE elleni hazai bajnokival kezdi a tavaszi szezont, majd Fehérvárra látogat, aztán a Magyar Kupában Győrbe, az ETO-hoz, ami után a Paksot fogadja a bajnokságban.

A DEBRECENI VSC TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor: január 2–20., Antalya, Törökország

Felkészülési mérkőzések
December 30: Újpest FC–DVSC 0–1 (Sós)

Január 10.: DVSC–Universitatea Cluj (román) 0–4
Január 14.: DVSC–Hannover 96 (német, II. o.) 2–1 (Manrique, Dzsudzsák)
Január 15.: DVSC–Neftci Fergana (üzbég) 0–0
Január 19.: DVSC–Slask Wroclaw (lengyel) 1–3 (Bévárdi)
Január 19.:
DVSC–Topolyai SC (szerbiai) 1–1 (Sós 37.)


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Sztefan Loncsar (montenegrói, Novi Pazar – Szerbia), Antonio Mance (horvát, NK Osijek – Horvátország)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérnek:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Bobur Abdikholikov (üzbég, szabadon igazolható, legutóbb Energetik-BGU – Fehéroroszország), Ion Gheorghe (román, Sepsi OSK – Románia),
Távozók: Charleston Silva dos Santos (brazil, felbontották a szerződését, szabadon igazolható), Hrabina Alex (Nyíregyháza Spartacus, szabadon igazolhatóként), Karim Lukili (marokkói, Karmiotissza – Ciprus, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Rácz Balázs (Szeged-Csanád Grosics Akadémia)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Horváth Krisztofer (Torino – Olaszország, onnan Kecskeméti TE)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

LABDARÚGÓ NB I
17. FORDULÓ
Január 28., szombat

14.30: Kisvárda–Paksi FC
17.00: Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC
19.30: Ferencváros–Vasas
Január 29., vasárnap
13.00:
Mezőkövesd–Puskás Akadémia
15.30: Újpest FC–Budapest Honvéd
17.30: Kecskeméti TE–Mol Fehérvár

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 12 1 2 36–13 +23 37
2. Kecskeméti TE 16 6 8 2 23–16 +7 26
3. Kisvárda 16 7 4 5 27–29 –2 25
4. Puskás Akadémia 16 6 7 3 22–18 +4 25
5. Zalaegerszegi TE 16 6 4 6 25–19 +6 22
6. Paksi FC 15 6 3 6 27–26 +1 21
7. Debreceni VSC 16 5 5 6 27–27 0 20
8. Mol Fehérvár 16 5 4 7 20–23 –3 19
9. Mezőkövesd 16 4 4 8 18–26 –8 16
10. Újpest FC 16 4 4 8 19–29 –10 16
11. Budapest Honvéd 16 4 4 8 16–27 –11 16
12. Vasas FC 16 3 6 7 13–20 –7 15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik