Őrült hajrá után az MTK nyerte az örökrangadót

Vágólapra másolva!
2012.11.03. 13:53
null
Végig nagy küzdelem folyt a pályán, az MTK-sok győzelemmel avatták az „örökrangadó-mezt” (Fotó: Korponai Tamás)
A 201. örökrangadón az MTK kétszer is vezetést szerzett Csiki Norbert révén a Ferencváros ellen, de előbb Józsi, majd Böde révén egyenlített a Ferencváros. Már a levegőben lógott a vendégek vezető gólja, amikor az előrehúzódó Hidvégi szinte az utolsó percben újra vezetést szerzett az MTK-nak. Ezután a ferencvárosiak mindent egy lapra feltéve mentek előre az egyenlítésért, de elvesztették a labdát, és Könyves az elárvult kapuba lőtte a negyedik MTK-gólt.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG.

ELŐZMÉNYEK

Gedeon: egyből egy! (Fotók: Korponai Tamás)
Gedeon: egyből egy! (Fotók: Korponai Tamás)

Önbizalomtól duzzadva várhatták a Ferencváros játékosai az örökrangadót, hiszen Ricardo Moniz irányításával hét bajnoki óta nem kapott ki a zöld-fehér együttes, ráadásul a legutóbbi fordulóban biztató játékkal ikszelt az együttes a listavezető Győri ETO ellen.

Az MTK a Videoton bravúros legyőzése után gól nélküli döntetlent játszott Pakson, Garami József együttese így a forduló előtt a harmadik helyen állt a táblázaton, három ponttal lemaradva a második DVSC-Teva mögött. Kanta József, az MTK játékosa a mérkőzés előtt elmondta: szeret a Fradi ellen játszani, ám eddig nem sok sikerélménye volt a zöld-fehérek ellen.

A találkozó előtt a vendégszektor gyorsan megtelt, a fradista szurkolók már a bemelegítésnél lelkesen buzdították kedvenceiket. A vendégek számára biztosított belépők hamar elfogytak, így az MTK-nál a Videoton elleni bajnokiról megmaradt jegyeket áthúzták és áruba bocsátották a zöld-fehér szimpatizánsok számára. A bemelegítés során egy MTK-szurkoló izraeli zászlót lengetett.

A MÉRKŐZÉS

A Ferencváros kezdte a találkozót, az első helyzetecske az ötödik perc elején a vendégek előtt adódott, Mark Otten fejese egy bal oldali szöglet után azonban fölé szállt. Az első percekben a zöld-fehérek voltak aktívabbak, Hegedüs Lajos kapusnak azonban így sem kellett túl sokszor játékba avatkoznia. A 9. perc elején Jova mutatott be két bravúrt: előbb egy beadást ütött ki, majd Dragan Vukmir duplázását is hárította.

VEZET AZ MTK! 1–0

A 10. minutumban megszerezte a vezetést az MTK: egy szöglet után Rafe Wolfe passzolt CsikiNorberthez, aki a tizenhatoson belül kicselezte Alekszandar Jovanovicsot, majd tüzelt, a labda Ottenen megpattanva utat talált a Fradi hálójába. 1–0 Csikinek ez volt a harmadik gólja az NB I 2012–2013-as kiírásában.

A 17. percben egy gyönyörűen végigvitt ferencvárosi támadás végén Józsi György emelt Böde Dániel elé, aki egy az egyben léphetett ki az MTK kapusával, ám becsúszva menteni tudott Zsidai László a lövés pillanatában. A kipattanót is kapura kotorta a Fradi támadója, ám Hegedüs védett.

A bal oldalon nagy önbizalommal futballozó Julian Jenner húzódott előre a 20. minutum elején, távoli lövése kissé meglepte Hegedüst, az általa kipaskolt labdát kivágták a házigazdák. Az első 25 percben bátran támadott a Ferencváros, a vezetést mégis az MTK tudta megszerezni egy megpattanó lövéssel.

Kassai Viktornak a 31. percben kellett először sárga lapot villantania, Zsidai László volt a „díjazott”. A szabadrúgást Jenner tekerte középre, Somália fejese azonban mellé szállt. Egy perccel később valóságos tűzijáték alakult ki az MTK kapuja előtt: Böde távoli lövését védte Hegedüs, majd Somália duplázását is kitornázta a házigazdák kapuvédője.

EGYENLÍTETT AZ FTC! 1–1

A 37. percben egyenlített a Ferencváros: Böde forgolódott az MTK tizenhatosán belül, két védő mellett megtartotta a labdát, középre gurítását Józsi 10 méterről kapásból a bal alsóba helyezte. 1–1

ISMÉT VEZET AZ MTK! 2–1

Szinte a semmiből szerezte meg újra a vezetést az MTK: néhány perce már az FTC térfelén folyt a játék, amikor Kanta József pörgetett a vendégek lesvonalán kilépő Csiki elé, aki hat méterről, a lemaradó védelem mellett becsúszva továbbított a kiszolgáltatott helyzetben lévő Jova kapujába. 2–1

A hajrában már nem tudott újítani a Ferencváros, így 2–1-es MTK-vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Hegedüs kapusnak nagy szerepe volt az MTK sikerében (Fotók: Korponai Tamás)
Hegedüs kapusnak nagy szerepe volt az MTK sikerében (Fotók: Korponai Tamás)

SZÜNET!

A második félidő első kapura lövését Böde Dániel jegyezte, lassú kísérlete épphogy elgurult Hegedüsig, aki könnyedén fogta azt. Az 51. percben Somália tüzelt fölé. A fordulás után is folytatódott az első játékrészben tapasztalt tendencia, azaz a Ferencváros támadott, az MTK pedig állta a sarat.

Hiába támadott sokat a sötét mezes FTC
Hiába támadott sokat a sötét mezes FTC

Az 55. percben a csereként beálló Könyves Norbert ment el a jobb oldalon egy szép megkerülős csellel, középre bikázott labdáját Jova ütötte a mezőnybe, majd kihozták a vendégek. A játék nagyrészt az MTK térfelére koncentrálódott, a házigazdák alig-alig tudtak kijönni a szorításból.

Orosz Márk csereként beállva a 65. percben villant először: az MTK tizenhatosának előterében mutatta meg, hogy remekül cselez, lövése azonban gyatrára sikeredett, erőtlen volt, ráadásul még mellé is ment. A Fradi és az MTK is sok apró pontatlansággal futballozott, mindkét csapat többször eladta a labdát.

A középpályán gyűrték egymást a csapatok, mindkét együttes óriási mezőnymunkát végzett, a vendégek szélről beívelt labdái, illetve onnan indított támadásai egyelőre kevés veszélyt rejtettek, a házigazdák remekül hatástalanították ezeket a labdákat. Gedeon, az MTK kabalaállata eközben békésen bóklászott az oldalvonal mellett.

EGYENLÍTETT AZ FTC! 2–2

A hajrába fordulva góllá érett a Fradi mezőnyfölénye: a fent említett oldalról érkező beadások a 81. percben meghozták az áttörést, az egész mérkőzésen lelkesen futballozó Jenner a jobb oldalról kanyarított középre, BödeDániel pedig hét méterről fejelt a léc alá. 2–2

A kapott gól ismét felrázta kicsit az MTK-játékosokat, a bal oldalon vezetett támadást ezúttal azonban nem sikerült lövéssel sem befejezni. A túloldalon Somália lőtte hasba Zsidait. Felélénkültek a csapatok, izgalmas hajrára volt kilátás.

A 87. percben Jenner kevergetett középen, majd jó 20 méterről mellé lőtt. Két perccel később Somália kapott remek labdát a tizenhatoson belül, ám mire megfordult, már szerelték – ígéretes helyzetnek tűnt pedig. A negyedik számú játékvezető három perc hosszabbítást mutatott föl, ennyi idejük volt a csapatoknak, hogy eldöntsék a 201. örökrangadót (a vendégszurkolók közben lelkesen dobálással foglalták el magukat, sörösdoboz és némi pékáru is repült a gyepre).

ÚJRA AZ MTK-NÁL AZ ELŐNY! 3–2, 4–2

Ennyi sem kellett, alig több mint fél perccel a hosszabbítás kezdete után betalált az MTK: Kanta ezúttal is zseniális labdát ívelt a Fradi tizenhatosán belülre, ahol ezúttal a balhátvéd Hidvégi Sándor érkezett, Jenner szorításában levette a labdát, majd 6 méterről jobbal a hálóba vágta azt, Jova tehetetlen volt. 3–2

Az utolsó percben szabadrúgást kapott az FTC, még Jova is előrehúzódott fejelni, ám szöglet lett. Orosz beadása Jovát kereste, ám kifejelték a hazaiak, Könyves pedig ballal, a saját térfeléről az üres Fradi-kapuba lőtt, Jova még az MTK térfelén kolbászolt. 4–2

A végeredmény tehát 4–2 lett az MTK javára, ám a simának tűnő végeredmény ellenére végig szoros volt a mérkőzés. A Fradi szinte végigtámadta a meccset, ám a helyzeteinek nagy része kimaradt, ami megbosszulta magát, a házigazdák pedig remek helyzetkihasználásuknak köszönhetően begyűjtötték a pontokat.

Az MTK kétszer ünnepelhetett a ráadás perceiben – másodszor ritkán látható gól után (Fotók: Korponai Tamás)
Az MTK kétszer ünnepelhetett a ráadás perceiben – másodszor ritkán látható gól után (Fotók: Korponai Tamás)

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

(A Magyar Televízió felvétele)


„AMIT A FÉLPÁLYÁS GÓLNÁL ÉREZTÜNK, AZT MINDENKINEK KÍVÁNOM”


A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Győri ETO1283127–12+1527
2. DVSC-Teva1281321–10+1125
3. MTK Budapest1374222–14+825
4. Videoton FC1253416–13+318
5. KTE-Phoenix Mecano1353517–18–118
6. Diósgyőri VTK1353510–14–418
7. Ferencváros1346319–17+218
8. Budapest Honvéd1252520–200 17
9. Újpest FC1345419–16+317
10. Kaposvári Rákóczi1244413–15–216
11. Pécsi MFC1235411–13–214
12. Haladás1234516–14+213
13. Lombard Pápa FC1234512–20–813
14. MVM Paks1227316–15+113
15. Egri FC132569–19–1011
16. Siófok12397–25–183
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik