Nyolc pont, de még nem bajnoki labda: elbukhatja innen az aranyat az FTC?

Vágólapra másolva!
2019.04.20. 10:55
null
A ferencvárosi Varga Roland (fehérben) a két csapat eddigi négy meccséből háromszor játszott a Vidi ellen, gólhelyzete már volt, de gólt még nem szerzett a fehérváriak ellen (Fotó: Török Attila)
A bajnoki címért folytatott versenyfutás szempontjából döntő fontosságú lehet a 29. forduló a labdarúgó NB I-ben, melynek rangadóján a Ferencváros a Mol Vidi FC-t fogadja. Természetesen harangozónk fókuszpontjában is ez a mérkőzés áll.

Borítsuk fel az időbeli sorrendiséget, és kezdjünk a 29. forduló legfontosabb (egyben legkésőbbi) mérkőzésével, hiszen a Ferencváros és a Mol Vidi FC csatája meghatározó lesz a 2018–2019-es bajnokság végkimenetele szempontjából. A hazai pályán játszó FTC előnye nyolc pont, ez azt jelenti, hogy a zöld-fehérek még sikerük esetén sem lehetnek szombat este aranyérmesek – ám a 30. fordulóban már lehet bajnokavatás. A fórból még akkor is maradna öt pont, ha a Vidi – hasonlóan a Magyar Kupa-párharchoz – megtréfálná a házigazdát, de így is adódik a kérdés: elbuktak-e már a közelmúltban hasonlóan jó helyzetből bajnoki címet?

A legutóbbi 14 idény hajráit végignézve megállapíthatjuk: az is csak ritkán fordult elő (háromszor), hogy az öt fordulóval a vége előtt élen álló csapat ne nyerte volna meg a bajnokságot. Arra meg egyáltalán nem volt példa, hogy az üldöző hárompontosnál nagyobb hátrányból szerezze meg az aranyérmet. Igazából a Vidinek akkora fordításra lenne szüksége, amelyet emberemlékezet óta nem láttunk az élvonalban (ha egyáltalán láttunk…), egy dolog viszont reményt adhat a székesfehérváriaknak.


AZ NB I ELSŐ KÉT HELYEZETTJE 5 FORDULÓVAL A BAJNOKSÁG VÉGE ELŐTT, 2004–2019
IDÉNY ELSŐ HELYEZETT MÁSODIK HELYEZETT BAJNOKCSAPAT
2018–19 Ferencváros 64 pont Mol Vidi FC 56 pont ?
2017–18 Ferencváros 59 pont Videoton FC 58 pont Videoton FC
2016–17 Bp. Honvéd 50 pont Videoton FC 50 pont Bp. Honvéd
2015–16 Ferencváros 68 pont (már bajnok) MTK Budapest 47 pont Ferencváros
2014–15 Videoton FC 64 pont Ferencváros 53 pont Videoton FC
2013–14 DVSC 50 pont Győri ETO FC 47 pont DVSC
2012–13 Győri ETO FC 52 pont Videoton FC 45 pont Győri ETO FC
2011–12 DVSC 59 pont Győri ETO FC 57 pont DVSC
2010–11 Videoton FC 53 pont Paksi FC 43 pont Videoton FC
2009–10 Videoton FC 57 pont DVSC 55 pont DVSC
2008–09 DVSC 55 pont Újpest FC 55 pont DVSC
2007–08 MTK Budapest 54 pont DVSC 51 pont MTK Budapest
2006–07 DVSC 57 pont MTK Budapest 52 pont DVSC
2005–06 Újpest FC 56 pont DVSC 53 pont DVSC
2004–05 DVSC 52 pont Ferencváros 46 pont DVSC
Dőlt betűvel: nem az a csapat nyerte a bajnokságot, mely öt fordulóval a vége előtt még listavezető volt.

Ez nem más, mint a Ferencváros nehéznek tűnő sorsolása. Ha a Fradi alulmarad a rangadón, akkor előnye öt pontra csökken, a hátralevő négy mérkőzését a Honvéd (idegenben), az Újpest (otthon), a DVSC (otthon) és a Puskás Akadémia (idegenben) ellen játssza.

Megközelíthetjük persze onnan is, hogy a Ferencváros olyan csapatok ellen lép pályára, amelyeknél eddig 24 (Honvéd), 18 (Újpest), 20 (DVSC) és 33 (PAFC) ponttal szerzett többet – ebből kiindulva nem lehet gond begyűjteni annyi pontot, amennyi elég a bajnoki cím megszerzéséhez.

De nézhetjük úgy is, hogy a Vidi után a jelenlegi 5., a 3. és a 4. helyezett ellen játszik (tehát a tabella első felében lévő csapatokkal), majd az ellen a PAFC ellen fejezi be az idényt Felcsúton, mely eddigi 31 pontjából 26-ot hazai pályán szerzett, s az ősszel, a bajnokság első körében – amikor az FTC ugyanebben a sorrendben játszva összesen 7 pontot gyűjtött a Honvéd, Újpest, DVSC, PAFC négyes ellen – 1–0-ra legyőzte a Fradit.

A Vidi viszont a rangadó után már csak a mezőny második felébe tartozó csapatok ellen lép pályára: Puskás Akadémia (otthon), DVTK (idegenben), MTK (otthon), Haladás (idegenben).

Azért ha a Ferencváros nyeri meg a forduló csúcsmérkőzését, lassan készülhet a 30. bajnoki aranyérem ünneplésére…

FERENCVÁROS–MOL VIDI FC

♦ Ez lesz a 98. élvonalbeli összecsapás a két klub között. Az örökmérleg: 43 ferencvárosi siker, 28 döntetlen és 26 Vidi-győzelem.

♦ A Fradi 2003 augusztusa és 2015 áprilisa között hazai pályán egyszer sem nyert bajnokit a Vidi ellen: nyolc mérkőzésből kettő döntetlenre végződött, hatot a fehérváriak nyertek meg, volt közte egy 0–5 is (tegyük hozzá, hogy 2006 és 2009 között nem is volt lehetősége bajnokin legyőzni a Vidit, mert az NB I-ben nem találkoztak egymással, hiszen akkoriban az FTC az NB II-ben szerepelt). A Vidi eddig 12 alkalommal tudott bajnoki meccset nyerni a Ferencváros otthonában.

♦ A legutóbbi öt bajnoki mérkőzésen a Groupama Arénában nem volt a Vidinek sikerélménye (3 hazai siker, 2 döntetlen). A Magyar Kupában viszont a Vidi nyerni tudott a Ferencváros otthonában, s a párharcban két győzelemmel verte ki a fővárosiakat. Sőt, ha a 2018–2019-es idény összes tétmérkőzését figyelembe vesszük, akkor a fehérvári csapat még veretlen a Fradi ellen.

♦ A Ferencváros hazai bajnoki veretlenségi sorozata immár 34 mérkőzést számlál. 2017. április 15-én, azaz több mint két éve a Vasas volt a legutóbbi csapat, mely három pontot tudott szerezni a Groupama Arénában (1–2). A legutóbbi vidéki klub a Paks volt, mely (2016 novemberében) győztesen tudott távozni NB I-es mérkőzést követően a Fradi otthonából.

♦ A legutóbbi hat fordulóban e két csapat szerezte a legtöbb pontot: a Fradi százszázalékos maradt ebben a periódusban, a Vidi csak egy döntetlent játszott öt győzelem mellett. Azt nem mondhatni, hogy rossz formában érkeznének…

♦ A Ferencváros az NB I egyetlen csapata ebben az idényben, mely még veretlen pályaválasztóként, mérlege 11 győzelem, 3 döntetlen. A Vidi idegenbeli mutatója 7 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, a vereségeket a Puskás Akadémiától, a Mezőkövesdtől és az Újpesttől szenvedte el.

♦ A Ferencváros megnyerte legutóbbi nyolc hazai bajnokiját, ráadásul a legutóbbi ötöt kapott gól nélkül. A nyolc találkozón 24 gólt pakoltak be a zöld-fehérek.

♦ A 2018–2019-es bajnoki idényben a Ferencváros került a legkevesebbszer (csupán hatszor) hátrányba az összes csapat közül. Akkor általában rosszul is járt, hiszen e hat találkozón 1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség a mérlege.

♦ Ebben az idényben már csak három csapat nem játszott gól nélküli döntetlent, a trióba tartozik a Ferencváros és a Vidi is (a harmadik tag a Haladás).

AZ 1–2. HELYEZETT HÁTRALÉVŐ MECCSEI
29. ford.30.31.
32.
33.
Vidi FTC (i) PAFC (o) DVTK (i) MTK (o) Haladás (i)
FTC Vidi (o) Honvéd (i) Újpest (o) DVSC (o) PAFC (i)

PUSKÁS AKADÉMIA FC–MEZŐKÖVESD

♦ Kiegyenlített az NB I-es egymás elleni mérleg, mindkét csapat háromszor győzött, egyszer született döntetlen.

♦ A párharc történetében egy vendéggyőzelem volt eddig, azt a Mezőkövesd aratta Felcsúton (2018 májusában 1–2).

♦ A Puskás Akadémia pontjai közel 84 százalékát (31-ből 26-ot) a Pancho Arénában szerezte meg, mérlege pályaválasztóként 8 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. A Mezőkövesd idegenbeli mérlege 2 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség.

♦ A Mezőkövesd nincs túl jó formában, legutóbbi hét tétmérkőzéséből hatszor vereséget szenvedett, az egyetlen sikerélmény a Honvéd legyőzése volt. Hogy még bosszantóbb legyen a dolog: mind a hat vereség egygólos volt (három 0–1 és három 1–2)!

♦ Legutóbbi kilenc idegenbeli bajnokijából csak egyet tudott megnyerni a Mezőkövesd, februárban a Haladást győzte le 2–1-re.

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi nyolc bajnoki mérkőzéséből hatszor gólképtelen maradt, legutóbbi három találkozóján egyszer sem talált be.

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD

♦ Ez a forduló legnagyobb hagyományú mérkőzése. 208 első osztályú bajnoki után óriási az Újpest fölénye, az örökmérleg a hazaiak szemszögéből 102–50–56. A mérleget jócskán elbillentette, hogy az Újpest 1926 ősze és 1942 között egyszer sem kapott ki a kispestiektől, sőt, volt egy tizennyolcas győzelmi sorozata a dél-pesti rivális ellen.

♦ A két csapat legutóbbi három bajnoki mérkőzése döntetlent hozott (0–0, 0–0, 2–2), sőt, a legutóbbi tizenötből kilencszer nem született döntés.

♦ Az Újpest a legutóbbi nyolc hazai, Honvéd elleni bajnokijából csak egyet tudott megnyerni.

♦ Az Újpest hazai mérlege 8 győzelem, 5 döntetlen, 1 vereség – azt az egy zakót még a bajnokság nyitányán, az MTK ellen szenvedték el a lilák, akik így pályaválasztóként 13 mérkőzés óta veretlenek. E sorozat alatt az Újpest egyszer sem kapott egynél több gólt a Szusza Ferenc Stadionban. A Honvéd idegenbeli mérlege 3 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség.

♦ Pályaválasztóként az Újpest kapta a legkevesebb gólt (6) az NB I-ben. Vendégként a Honvéd szerezte a legkevesebb gólt (9) az NB I-ben. Ez nem kispesti gólzáporra utal első blikkre… Tegyük hozzá: a kispestiek kapták vendégként a harmadik legkevesebb gólt az élvonalban, idegenbeli mérkőzéseiken nagyon alacsony a gólátlag (13 mérkőzésen 22 találat).

♦ Ha már gólátlag: e két csapat mérkőzésein esik a legkevesebb gól a 2018–2019-es idényben (a Honvéd találkozóin 2.21, az Újpestéin 2.04 a gólátlag).

♦ A Honvéd hármas nyeretlenségi sorozatban van és legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből csak egyen tudott három pontot szerezni.

♦ Nebojsa Vignjevicsnek ez lesz a 15. mérkőzése a Honvéd ellen. Az Újpest edzőjének személyes mérlege a kispestiek ellen 3 győzelem, 8 döntetlen, 3 vereség.

A DOBOGÓÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
29. ford.
30.31. 32.
33.
Újpest Honvéd (o) DVSC (o) FTC (i) PAFC (o) DVTK (i)
DVSC Haladás (o) Újpest (i) Kisvárda (o) FTC (i) Paks (o)
Honvéd Újpest (i) FTC (o) PAFC (i) DVTK (o) MTK (i)

MTK BUDAPEST–KISVÁRDA

♦ Az újoncok idénybeli mindkét csatáját a Kisvárda nyerte meg – egyaránt 1–0-ra. Az előző idényben az NB II-ben is oda-vissza nyertek a várdaiak (1–0, 3–2).

♦ A Kisvárda az egyetlen csapat a 2018–2019-es idényben, amelynek a kapujába még nem talált be az MTK.

♦ Az MTK a Kisvárdával és a Haladással együtt a hazai pályán legkevesebb pontot szerző csapat. A fővárosi kék-fehérek mérlege pályaválasztóként 5 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség. A Kisvárda mutatója vendégként: 3 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség.

♦ Az MTK legutóbbi 10 bajnokiján csupán 7 pontot szerzett, legutóbbi 5 mérkőzéséből négyet elveszített.

♦ A Kisvárda legutóbbi 8 bajnokijából csak egyet tudott megnyerni – igaz, négy másik találkozón pontot szerzett.

♦ Az MTK a tavaszi szezonban csak 7 pontot szerzett – minden más NB I-es csapat legalább tíznél tart (a Kisvárda éppenséggel 13-nál). A kék-fehérek tavaszi mérlege 2 győzelem, 1 döntetlen, 7 vereség.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
29. ford. 30. 31. 32. 33.
M.kövesd PAFC (i) DVTK (o) MTK (i) Haladás (o) Kisvárda (i)
MTK Kisvárda (o) Paks (i) M.kövesd (o) Vidi (i) Honvéd (o)
Paks DVTK (i) MTK (o) Haladás (i) Kisvárda (o) DVSC (i)
PAFC M.kövesd (o) Vidi (i) Honvéd (o) Újpest (i) FTC (o)
Kisvárda MTK (i) Haladás (o) DVSC (i) Paks (i) M.kövesd (o)
DVTK Paks (o) M.kövesd (i) Vidi (o) Honvéd (i) Újpest (o)
Haladás DVSC (i) Kisvárda (i) Paks (o) M.kövesd (i) Vidi (o)
o=otthon; i=idegenben

DIÓSGYŐRI VTK–PAKSI FC

♦ Eddig 27 mérkőzést játszott a két csapat egymás ellen az NB I-ben. A DVTK 8, a Paks 11 alkalommal győzött, 8 döntetlen mellett.

♦ A párharcban nem érvényesült eddig Diósgyőrben a hazai pálya előnye: a DVTK pályaválasztása mellett a mérleg 5–4–5.

♦ Ha a legutóbbi hat fordulót vesszük a formamutató alapjául, akkor a Paks az NB I legrosszabb passzban levő csapata. A tolnaiak egyszer sem szereztek három pontot ebben az időszakban, az övék az élvonal leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozata.

♦ A Paks vészes gólképtelenségben szenved, legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén nem szerzett gólt – ez idénycsúcs-beállítás. Mellesleg a Paks a legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésén sem tudott betalálni…

♦ A DVTK hazai mérlege 5 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség. A Paks idegenben keveset nyer, sokat ikszel, mérlege 2–6–6. Az összes csapat közül a Paks játszott a legtöbbször döntetlent vendégként.

♦ A Diósgyőr nyeretlen maradt legutóbbi négy mérkőzésén, háromszor kikapott, egyszer döntetlent játszott. Legutóbbi hét bajnokiján csak négy pontot szerzett a DVTK.

♦ Ha a Paks ebben az idényben vendégként egynél többször a kapuba tudott találni, akkor győzött is (2–1 a Haladás és az MTK otthonában).

DEBRECENI VSC–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ Eddig 67 élvonalbeli mérkőzést játszottak, az örökmérleg enyhén a debreceniek javára billen, 25–23–19.

♦ A két csapat legutóbbi öt debreceni bajnokijából a Loki csak egyet tudott megnyerni (2 döntetlen és 2 vereség mellett).

♦ A Debrecené a harmadik legjobb hazai mérleg az élvonalban: a Loki mutatója 9 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, csak a Vidi tudott győzni a Nagyerdei Stadion vendégei közül. A Haladás idegenbeli mérlege 2–2–10, a szombathelyieknél csak a Puskás Akadémia szerzett kevesebb pontot vendégként.

♦ A Loki veretlen legutóbbi hat hazai bajnokiján, sőt, az elérhető 18 pontból 16-ot begyűjtött. Legutóbbi négy hazai mérkőzését egyaránt megnyerte a DVSC. Ha a Loki most is győzni tud, akkor 2013 óta először ér el pályaválasztóként legalább ötös nyerő szériát.

♦ A Haladás óriási erőbedobással menekül szorult helyzetéből, legutóbbi három mérkőzését megnyerte (ráadásul kapott gól nélkül), a legutóbbi haton pedig 15 pontot szerzett. A legutóbbi hat forduló alapján készített formamutató tabellán csak a Ferencváros és a Vidi előzné meg Horváth Ferenc csapatát.

♦ Csak hogy érzékeltessük, honnan indultak a szombathelyiek: a Haladás a 22. forduló után 10 ponttal szerénykedett a tabella végén, 14 pontra a bennmaradást érő 10. helytől. Két hónappal később ugyan még mindig sereghajtó a Hali, ám a távolság a bennmaradást jelentő pozíciótól már csak 4 pont.

NB I, 2018–2019, 29. FORDULÓ
ÁPRILIS 20., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Puskás Akadémia FC–MezőkövesdFelcsút,
Pancho Aréna
Vad II István
17.00: Újpest FC–Bp. Honvéd
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
17.00: MTK Budapest–KisvárdaBudapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Solymosi Péter
17.00: Diósgyőri VTK–Paksi FCMiskolc,
DVTK Stadion
Iványi Zoltán
17.00: Debreceni VSC–Haladás Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő
19.30: Ferencváros–Mol Vidi FC Budapest,
Groupama Aréna
Berke Balázs
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 28 20 4 4 61–20 +41 64
2. Mol Vidi FC 28 17 5 6 45–27 +18 56
3. Újpest FC 28 12 10 6 36–21 +15 46
4. Debreceni VSC 28 12 8 8 35–31 +4 44
5. Budapest Honvéd 28 11 7 10 33–29 +4 40
6. Mezőkövesd Zsóry FC 28 9 8 11 39–37 +2 35
7. MTK Budapest 28 10 4 14 39–45 –6 34
8. Paksi FC 28 7 11 10 29–40 –11 32
9. Puskás Akadémia FC 28 9 4 15 30–41 –11 31
10. Kisvárda 28 7 8 13 29–43 –14 29
11. Diósgyőri VTK 28 7 7 14 26–49 –23 28
12. Szombathelyi Haladás 28 7 4 17 26–45 –19 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik