Brittney Griner közel tízéves börtönbüntetést kapott (Fotó: AFP)


A kétszeres olimpiai bajnok játékost – aki Oroszországban a Jekatyerinburg csapatában szerepelt 2015 óta – februárban a moszkvai seremetyjevói repülőtéren vették őrizetbe kábítószer-birtoklásért. Azóta letartóztatásban volt és csütörtökön Himkiben az ügyét tárgyaló bíróság szinte a maximális, kilencéves börtönbüntetést szabta ki rá.

A 206 centis kosaras arizonai együttese csütörtökön a Connecticut Sun ellen lépett pályára a WNBA alapszakaszában, s a meccs előtt 42 másodpercig némán álltak a játékosok az elítélt Griner előtt tisztelegve (42-es a mezszáma a Phoenix Mercuryban).

A Mercury játékosai meccsük után elmondták, hogy együtt figyelték az ítélethirdetésről szóló híreket, ami után egyikük sem akart pályára lépni.

„Hogyan játszhattunk volna tiszta fejjel a történtek után? Az egész csapat sírt a meccs előtt” – nyilatkozta Skylar Diggins-Smith, a Mercury irányítójátékosa.

Az ítélet kihirdetését követően a WNBA a férfiligával, az NBA-vel közösen adott ki tiltakozó közleményt, melyben igazságtalannak és sajnálatosnak nevezték a döntést, illetve Joe Biden amerikai elnök elfogadhatatlannak titulálta a büntetést és felszólította Oroszországot, hogy azonnal engedjék szabadon Grinert.

A 31 éves Griner táskájában hat hónapja kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást vele szemben.