Ünnepel és keményen dolgozik a 75 éves MKOSZ

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.11. 23:53
null
Szalay Ferenc szerint évtizedes lemaradást hozott be a szövetség.
Eseménydús esztendő vár a kosarasokra, és ez örömteli, hiszen azt jelenti, a magyar kupacsapatok és a válogatottak egyre inkább bekapcsolódnak az európai vérkeringésbe. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke pontosan tudja, nagy utat tettek meg, ám hátradőlni nem szabad. Sőt… (x)


„Régóta várta már a magyar kosárlabda, hogy ilyen eseménydús nyár, illetve ősz elé nézzünk – kezdte a sportági vezető. – Bár rengeteg munkával jár, de alighanem a szövetség munkatársai és az edzők is boldogan tekintenek a két felnőttválogatottunk Eb-szereplése elé. Hatalmas siker ez, különösen a férfiak jártak már régen a kontinenstornán, ám a nagy öröm közepette sem felejthetjük el, mennyi még a teendő addig, hogy az Európa-bajnokság állandó program legyen felnőttcsapatainknak. Mondhatnám azt is, hogy igazán méltóképpen ünnepelhetjük a szövetség hetvenötödik születésnapját.”

A Szalay által említett legutóbbi Európa-bajnoki szereplés a magyar férfi válogatott esetében 1999-ben volt, azt megelőzően pedig harminc évig nem sikerült kijutni a kontinensviadalra, és néztük távolról az elit versengését…

Győri kupacsaták
Csütörtöktől rendezik meg a Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa nyolcas döntőjét. A győri esemény győztese hárommillió forinttal gazdagodik a szövetség jóvoltából, a második helyezettnek másfél millió jár, míg a bronzérmes 900 ezer forintot kap.

Negyeddöntő, február 16., csütörtök
Naturtex-SZTE-Szedeák–PVSK-Pannonpower (ND 1.), 13. Szolnoki Olaj KK–Kaposvári KK (ND 2.), 15.30. Zalakerámia ZTE KK–Alba Fehérvár (ND 3.), 18. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Egis Körmend (ND 4.), 20.30

Elődöntő, február 17., péntek
ND 1. győztese–ND 2. győztese (ED 1.), 16.30, ND 3. győztese–ND 4. győztese (ED 2.), 19

Helyosztók, február 18., szombat
A 3. helyért.
ED 2. vesztese–ED 1. vesztese, 17.30
Döntő. ED 2. győztese–ED 1. győztese 20

„Nagyon mélyről indultunk, sajnos nem túlzás, hogy több évtizedes lemaradást kellett behoznunk például infrastrukturális szinten – folytatta az elnök. – Számos gyerekcsapatnál elnyűtt mezekben, húszéves, kopott labdákkal játszottak fapalánkokra, s bizony hatalmas gondot okozott az is, ha el kellett utazni egy tornára. Leginkább azért, mert nem volt rá pénz. A TAO-támogatási rendszert pontosan azért dolgoztuk ki évekkel ezelőtt, hogy ezen az áldatlan állapoton változtathassunk. Vissza kellett csalogatni a gyerekeket a sportághoz, mára újra elmondhatjuk, elég széles bázisa van a kosárlabdának alsóbb szinten. Mostanra szinte mindenhol kicseréltük a régi sporteszközöket, évről évre egyre több sportcsarnok és tornaterem újul meg a közreműködésünkkel. Akadémiák alakultak,
hogy az utánpótlásképzés minőségét is javítsuk, tudatosabbá tegyük a munkát. Persze nagyon fontos, hogy a kormányzat sportot szerető és támogató, de mindez mit sem érne, ha nem változott volna pozitívan a támogatói környezet is. Az első osztályú bajnokság csapatai nem küszködnek mindennapos anyagi gondokkal, visszatértek a nemzetközi porondra, egyre szebb sikereket érnek el. Utánpótlás-válogatottjaink a B-csoport hátsó régióiból felküzdötték magukat az A- és a B-csoport határára, lányaink inkább A-csoportosak, s a képzeletbeli építményünk tetején pedig ott a felnőttek Európa-bajnoki szereplése.”

Az MKOSZ mindazonáltal részsikerként könyveli el az említett eredményeket.

„Ha elégedettek lennénk, akkor most kellene befejeznünk – jegyezte meg Szalay Ferenc. – Az évek alatt újra megtöltöttük élettel, azaz gyerekkel az utánpótlást, most mindent meg kell tennünk a minőségi munkáért. Szakemberek segítségével feltérképeztük az akadémiáinkat, kidolgoztunk egy egységes, korosztályra lebontott szakmai programot, amelyhez oktatóvideókat készítettünk. Szükség volt rá, mert a mennyiséghez, a sok kosarazó gyerekhez most már számon kérhető minőséget is kell társítanunk. Akadémiáinkat például arra ösztönözzük, hogy kiváló külföldi szakembereket vonjanak be a képzésbe, de támogatjuk tehetséges fiatal edzőink külföldi tanulmányútjait is. De ha már az edzők sorra kerültek: végre nem szívességért kell dolgozniuk, reális életpályává vált a kosárlabda-edzőség, ez pedig reményeim szerint azt hozza magával, hogy egyre több jól képzett szakember dolgozik utánpótláscsapatainknál. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk több egyetemmel, persze elsőként a Testnevelési Egyetemmel, hogy a képzésben s a fiatal kosarasok továbbtanulásában miként tudunk együttműködni.”

Visszatérve a felnőttekhez: mit vár az elnök a férfiak és a nők idei Európa- bajnoki szereplésétől?

„Nehéz várakozásokról beszélni a két válogatott kapcsán, hiszen a szigorú szakmai szempontokat figyelembe véve rendkívül nehéz a lányok és a fiúk számára is továbbjutás – mondta. – A lányok a csoportban kifogták a házigazda cseheket, akik amúgy is a kontinens szűk elitjébe tartoznak. Aztán ott vannak a magyar-román Eb ezüstérmesei, a spanyolok, valamint a mindig erős ukránok. Ugyanakkor bízunk a lányokban és Stefan Svitek szövetségi kapitány munkájában. Vandersloot Courtney személyében kiváló szellemiségű, nagyszerű irányítót sikerült honosítanunk, akinek a vezetésével akár meglepetést is szerezhetünk. Más a helyzet a férfiaknál. A spanyol és a horvát válogatott Európa és a világ élvonala. Montenegró remek kosarasok garmadájával rendelkezik, és a csehek soraiban is Európában jegyzett játékosok szerepelnek. A házigazda ellen mindig pokoli nehéz játszani, szóval kemény csaták várnak a srácokra. Ugyanakkor Sztojan Ivkovics és csapata már többször bebizonyította, a kihívás csak erősebbé, jobbá teszik a válogatottat. Mivel alighanem sok magyar szurkoló is biztatja a helyszínen, Kolozsvárott a fiúkat, bízom a bravúrban, abban, hogy a románokon kívül meg tudjuk előzni vagy a cseh vagy a montenegrói csapatot, ami továbbjutást érne. De ezek álmok egyelőre, igaz, ettől szép a sport.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik