Stílusos kezdés: óriási zakót adott fel a Spurs a GSW-re

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.10.26. 07:59
null
LeBron James zsákol az idénynyitón (Fotó: Action Images)
Nagy meglepetéssel kezdődött az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakasza: a San Antonio Spurs Kawhi Leonard karriercsúcsával lemosta a pályáról a Golden State Warriorst az első játéknapon. A címvédő Cleveland könnyed és látványos játékkal verte meg a New Yorkot, míg a Portland Damian Lillard 39 pontos estéjével, a hajrában fordítva gyűrte le a Utah Jazzt.

 

CLEVELAND CAVALIERS–NEW YORK KNICKS 117–88

Örömünnep Clevelandben. A találkozó előtt a Cavaliers tagjai átvehették a bajnoki gyűrűket, ez pedig különleges hangulatot varázsolt a Quicken Loans Arenába. Jól is kezdett a címvédő és az első negyedben csak Carmelo Anthony tartotta meccsben a New Yorkot, ám a második játékrészben felzárkóztak a vendégek és ismét szorossá tették az összecsapást. A fordulás után aztán sebességet váltott Kyrie Irving és egymaga 19 pontot szórt a harmadik negyedben, ahol a Cavs egy 20–4-es futással lerendezte a találkozót – Irving végül 29, Love 23 ponttal, LeBron James pedig stílusosan karrierje 43. tripla duplájával (19 pont, 11 lepattanó, 14 gólpassz) zárt. Egy rossz hír is jutott a Lovagok számára, Iman Shumpert olyan szerencsétlenül ütközött Kristaps Porzingisszel, hogy agyrázkódásra utaló jelek miatt le kellett cserélni a harmadik negyedben és nem térhetett vissza a pályára.

Van még min dolgozni a Knicksnél. Pályára lépett az utóbbi hetekben hiányzó Derrick Rose és 17 ponttal mutatkozott be új csapatában tétmeccsen, de ehhez kellett neki 17 mezőnykísérlet és egy gólpasszára is négy eladott labda jutott. Carmelo Anthony villogott az első negyedben (11-et szórt csapata 18 egységéből), de később ő is elhalványult, Kristaps Porzingis pedig 3/5 triplával és két blokkal jelentkezett – összességében bőven 40% alatt dobott a gárda, egy párperces időszakot leszámítva egyelőre nem működött a gépezet.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 29/12, Love 23/6, James 19
A Knicks legjobb dobói: Anthony 19/3, Rose 17/3, Porzingis 16/9

GOLDEN STATE WARRIORS–SAN ANTONIO SPURS 100–129

Méretes meglepetés. Arra nem sokan számítottak, hogy a Golden State otthonában képes ekkora pofont kiosztani a San Antonio, de gyakorlatilag az első percektől kezdve nem volt kérdés ezen a találkozón. A kezdőcsapat még kevésbé működött, de Kawhi Leonard extrájával így is előrébb jártak a vendégek, majd a cserék érkezése nagyjából el is döntötte a derbit: Simmons kulcsemberré vált (20 pont, 8/13 mezőnyből, kőkemény védekezés), de Ginobili, Mills, Lee és Dedmon is parádésan szállt be. Pau Gasolt nem igazán lehetett pályán tartani, de meglepő módon a Spurs alacsony szerkezete (Aldridge-dzsal centerben) bizonyult halálosnak ezen az estén és végül lemosták a pályáról Curryéket – Kawhi Leonard ezt egy 35 pontos karriercsúccsal (10/21 mezőnyből, 15/15 büntető, 5 labdaszerzés) spékelte meg, óriási formában kosarazott.

Védekezés, lepattanózás, kispad. Steph Curry, Kevin Durant és Draymond Green számai rendben voltak, mindhárman hozták azt, ami tőlük elvárható, és bár Klay Thompson dobásai nem ültek, ezt még elbírta volna a Warriors. Ám a kispad egészen szörnyű perceket tett hozzá a meccshez hazai részről, ráadásul a védekezés teljesen kilátástalanul működött – a Spurs azt csinált, amit akart, Aldridge-ék leszedtek 21 támadópattanót és valósággal átgázoltak a Golden State-en. A támadójáték is eléggé akadozott, a másra számító szurkolók percekkel a végső dudaszó előtt el is indultak haza, hatalmas zakóval indította a szezont Steve Kerr együttese.

A Warriors legjobb dobói: Durant 27/3, Curry 26/9, Green 18/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 35, Aldridge 26/3, Simmons 20/9

PORTLAND TRAIL BLAZERS–UTAH JAZZ 113–104

A portlandi hátvédpár szállította a győzelmet. Nem játszott igazán jól a Blazers, a második negyedben ugyan megléptek, de a harmadikban 37 pontot kaptak és átvette a vezetést a Jazz. A záró etapban elkezdtek felzárkózni, ám szűk három perccel a vége előtt még így is vezetett 102–99-re a vendégcsapat – ekkor váltott még egyszer ritmust Damian Lillard és CJ McCollum. A két hátvéd egymaga produkált egy 10–0-s etapot clutch helyzetben, erre pedig már nem tudott válaszolni a meglepően hatékonyan támadó Jazz, így nagy csatában megnyerte első idei meccsét Terry Stotts csapata. Ki kell emelnünk a kispadot, ahonnan Crabbe (4/5 tripla), Vonleh, Turner és Davis is hozzátette a magáét, McCollum a kezdőben 25 pontot szórt (8/16 mezőnyből, 2/2 tripla), de az abszolút vezér ezúttal Damian Lillard volt: az MVP-címért induló irányító 39 ponttal (13/20 mezőnyből, 4/6 tripla, 9/9 büntető), 9 lepattanóval és 6 gólpasszal állt a Portland élére.

Hayward, Burks és Favors nélkül is működött a Jazz. Három alapembere nélkül is potens támadójátékkal rukkolt elő a vendégcsapat, köszönhetően elsősorban a hatalmasat játszó Joe Johnsonnak: a veterán kiscsatár 29 ponttal (12/16 mezőnyből, 3/4 tripla) húzta övéit és elképesztő hatékonysággal dolgozott. Mellette Rodney Hood is extrát hozott, de így a kispad eléggé kiürült, a második sorok csatáját pedig nagyon megnyerte a Portland – játszottak is 40 perc körül a kezdők, ám a hajrában elfogyott a lendület, sem Johnson, sem Hill nem tudta megállítani Lillardékat. Közel állt a győzelemhez a Jazz, de védekezésben végül nem tudták tartani a tempót, így vereséget szenvedtek.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/12, McCollum 25/6, Crabbe 18/12
A Jazz legjobb dobói: Johnson 29/9, Hood 26/9, Hill 19/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–New York Knicks 117–88
Portland Trail Blazers–Utah Jazz 113–104
Golden State Warriors–San Antonio Spurs 100–129

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik