Sportrádió: Ordítottam az örömtől – Gáspár Dávid a Sopron történelmi sikeréről

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 16:30
null
Gáspár Dávid az Euroliga-döntőben (Fotó: Getty Images)
Vasárnap történelmet írt a Sopron Basket, hiszen 60–55-re legyőzte a török Fenerbahcét a női kosárlabda Euroliga döntőjében, így első magyar együttesként nyerte meg a sportág legrangosabb európai kupasorozatát. A szenzációs siker után a csapat vezetőedzője, Gáspár Dávid Lantos Gábornak adott interjút a Sportrádió Hazafutás című műsorában.


Gáspár Dávid mindenekelőtt az aranyéremről beszélt, elmondta, gyönyörű, másrészt felbecsülhetetlen az, amit megtestesít.

Felidézte a kezdeteket, azt, amikor a 2019-2020-as évadtól elkezdett Sopronban dolgozni: „Hittem, hogy meg tudom indítani a munkát, és tisztában voltam azzal, hogy fejlődőképes vagyok, haladok a korral. Itt, Sopronban nagybetűs csapatról van szó, olyanok segítették a munkámat, akik folyamatosan ott álltak mellettem – gondolok ezalatt a stábra és a játékosokra is.”

A döntő esélyesének egyértelműen a Fenerbahce számított, az alapszakaszban kétszer is legyőzte a Sopront. Gáspár ettől függetlenül sem tartott a riválistól.

„Nem aggódtam, éreztem a hitet, a szándékot és az elhatározást. Szerintem az alapszakaszban ellenük játszott két meccsünk elaltatta őket. Minket meg fűtött a visszavágásra vágyás. Valamiféle megnyugvás fogott el az egész négyes döntő alatt. Szerintem ezt a lányok mentális állapota és az elvégzett kőkemény munka miatt éreztem. Úgy voltunk vele, hogy bármi történjék, mi tiszta lelkiismerettel nézünk tükörbe. Teljesen őszintén mondom: nem volt bennem félsz a döntő miatt. Az ilyenkor megszokott mérkőzés előtti egészséges adrenalin volt bennem.”

„Felesleges belemenni abba, hogy hányszor nyernénk akkor, ha tízszer lejátszanánk ugyanezt a meccset. Ezúttal megnyertük – fogalmazott a mester. – Már rögtön az elején elcsíptük azokat a kulcsmomentumokat, amelyek egy célt szolgáltak: nem kaphatják el a ritmust, nem szerezhetnek önbizalmat, hiszen a világ legjobb játékosairól van szó.”

A Sopron február végén, Miskolcon, a Magyar Kupa-döntőben kikapott a DVTK-tól. Gáspár arról is beszélt, miben volt más az isztambuli Ülker Sportarénában játszani, mint a DVTK Arénában.

„Lehet, hogy furcsán hangzik, de magamon és a játékosokon is azt éreztem, hogy feldobott minket az a hangulat, amely Isztambulban fogadott minket, és eddig csak a tévéképernyőn keresztül képzelhettük el, milyen is lehet ezt játékosként vagy edzőként átélni. Nyilván volt olyan szándékunk, hogy halk legyen a csarnok, és ez néha-néha sikerült, annak ellenére is, hogy szenzációs a közönségük. Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb a párhuzam, de nem azt éreztük, mint a DVTK-csarnokban. Ott nyomasztóan hatott ránk a tét és a teher.”

A vezetőedző szerint az elveszített kupadöntő is kellett ehhez a sikerhez.

„Tényleg sokmindent átkapcsolt bennünk. Az is kellett ehhez, egészen biztos. Az azt követő három nap gyász volt, romokban voltam. Most pedig ordítottam az örömtől. Minden okkal történik. Nem tudhatjuk előre, hogy egy-egy negatív eseménynek milyen pozitív hatása lehet később. Az megtörtént, onnantól azon voltunk, hogyan jövünk ki belőle. A csalódás a motivációhoz, az ambícióhoz is kell, hogy tudjuk, miért kell még több erőt beletennünk a munkába és miért kell még alaposabbnak lennünk.”

A női kosárlabda NB I döntője most szombaton este kezdődik, a Sopron Basket az Atomerőmű KSC Szekszárd ellen játszik.

„A finálé mindig presztízsküzdelem, és a Szekszárd ellen felpörgetjük magunkat. Lehet, hogy jobb lenne, ha kicsit most megállna az idő, de az is lehet, hogy ezt a lendületet kell tovább vinnünk, szóval jó ez így.”

A szakember szerint a Sopron Euroliga-győzelme egyben üzenet is arról, hogy semmi sem lehetetlen.

„Örülök annak, hogy Magyarországnak, Sopronnak és az egész magyar kosárlabdázásnak büszkeséget okoztunk ezzel az eredménnyel. Nagyszerű érzés” – zárta Gáspár Dávid.

NŐI KOSÁRLABDA, EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
DÖNTŐ
Sopron Basket–Fenerbahce
60–55 (16–6, 13–13, 16–19, 15–17)
Isztambul, 9500
néző.V:Marques (portugál), Attard (olasz), Salins (lett)
SOPRON:FEGYVERNEKY12/3,JANUARY11/3,G.WILLIAMS16/3,BROOKS9/6,HATÁR10. Csere: DOLSON 2,N. JOVANOVICS, VARGA A., CZUKOR.Edző:Gáspár Dávid
FENERBAHCE:
Cakir11, McBride2,Jagupova13,Sabally9/6,E. Williams 5. Csere: Hartley 3/3, Zahui 12/6. Edző:Víctor Lapena
Az eredmény alakulása. 7. perc: 12–0.10. p.: 16–6.13. p.:16–11.18. p.: 27–15.20. p.: 27–19.22. p.: 31–26.25. p.:33–32.28. p.: 42–35.31. p.: 47–38.38. p.:58–55

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik