Perl Zoltán: A Bajnokok Ligája-indulás joga a Falcót illeti

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.05.02. 14:30
null
A magyar válogatott kosárlabdázója nem lepődött meg Vojvoda Dávid hazatérésén (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A magyar kosárlabda-válogatott és a Falco hátvédje szerint klubja és Szombathely városa korrekt módon zárta le a csonka idényt, de azt még nem tudta megmondani, miként alakul a jövője.

 

Hogy viseli a másfél hónapja tartó semmittevést, a mérkőzések hiányát?
– Elég rosszul, de próbálom rendben tartani magam fizikailag – felelte érdeklődésünkre Perl Zoltán, a bajnoki címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely hátvédje. – Most is éppen biciklizem és kaptunk edzésprogramot az erőnléti edzőnktől, amiben futás és erősítés is szerepel. Szombathelyen vannak nyitott teniszpályák, néha eljárok játszani, igyekszem mindennap mozogni valamit, és kerti munkát is végzek: fahasogatás és -behordás, fűnyírás, ásás – elég sokszínű a menü.

Nagyon jó idényt futott a Falcóval és egyénileg is, hatalmas esélyük lett volna végre Magyar Kupát és ismét bajnokságot nyerni, erre minden kiírást töröltek. El volt keseredve?
– Természetesen szomorkodtunk, de elkerülhetetlen volt ez az állapot, hiszen lefújtak minden bajnokságot és nem tehettünk semmit, rajtunk kívül álló okokból alakult így. Amíg zajlottak a küzdelmek, elégedett voltam a csapat teljesítményével, sajnáljuk, hogy így lett vége.

Gasper Okorn vezetőedző azt mondta lapunknak, a klub és Szombathely város vezetősége korrekt ajánlatot tett önöknek, és minden fél elégedetten zárhatta le a csonka idényt. Ön is így gondolja?
– Így van, ugyanezt tapasztaltam, a város és a Falco valóban korrekt módon zárta le az idényt, minden játékos elégedett lehet ezzel. Természetesen nem kaptuk meg a pénzünk száz százalékát, de ebben a helyzetben ez nem is lett volna normális.

Hamarosan eldönti a honi szövetség, mely csapatok indulhatnak a nemzetközi kupákban. A Falcónak a Bajnokok Ligájában a helye?
– Úgy érzem, igen. Az elmúlt években feljött a klub, ha az idő előtt befejezett évadot nézem, nekünk van ott a helyünk, és ha Bodnár Péter főtitkár úr nyilatkozatát veszem alapul, tehát visszamenőlegesen számolnak, akkor is minket illetne meg a Bajnokok Ligája-indulás lehetősége. Két ezüstöt és egy aranyat szereztünk az elmúlt három évben, tehát nagyon bízom benne, a döntés az lesz, hogy mi indulhatunk.

A szerződése lejárt, mik a tervei a következő évadra? Gráczer György ügyvezető szeretné egyben tartani a Falco magyar magját.
– Még képlékeny, erről nem nagyon tudok mit mondani. Szeretek a Falcóban játszani, jó csapat is alakult ki – hogy sikerül-e megegyeznünk, azt meglátjuk...

Számít arra, hogy a begyűrűző gazdasági válság a hazai NB I-es erőviszonyokat is átalakíthatja?
– Jó kérdés, a többi csapat hátterét annyira nem ismerem. Aminek örülök és amiről Gráczer Gyuri bácsi is beszélt, elvileg mi rendben leszünk – és még néhány más klub is, ahogy nézem az igazolásokat... A tabella első felébe tartozó gárdákkal nem hiszem, hogy gond lenne, a hátrébb helyezkedő csapatokról ugyanakkor nem olvastam túl sok információt.

Hamar bebiztosítani

Perl Zoltán évek óta a magyar válogatott egyik húzóembere és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy együttesünk két szép sikerrel kezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezősorozatát – a kontinensviadal azóta 2022-re tolódott...
„Amikor meghallottam, hogy elhalasztják az olimpiát, akkor gondoltam, hogy az Európa-bajnoksággal is így lesz, és ez be is igazolódott – taglalta Perl. – Nagyon messze van még 2022, de jó pozícióban vagyunk, amikor a selejtezők folytatódnak, bízom benne, hogy hamar be is biztosítjuk a részvételünket a kontinensviadalon.”

Meglepődött, hogy válogatottbeli csapattársa, Vojvoda Dávid hazatért az Alba Fehérvárhoz?
– Őszintén szólva nem. Amikor a válogatottban találkoztunk, beszélgettünk, elmesélte, milyen nehézségeket élt át. Ezek hasonlítottak azokhoz, amiket én is megtapasztaltam, amikor Olaszországban légióskodtam, tehát annyira nem lepődtem meg a döntésén.

Mi a véleménye, ősztől minden a rendes kerékvágásban mehet tovább?
– Nem, arra számítok, hogy a következő idény elején nézők nélkül játszunk majd. Ez attól is függ, mikorra fejlesztik ki a koronavírus ellenszerét. Remélem, augusztus elején a menetrend szerint elindul a felkészülés, de gyanítom, zárt kapus mérkőzésekkel kezdünk – az olasz fociban akár 2021-ig is így maradhat –, noha biztosra nem lehet tudni semmit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik