Óriási meccset nyert a bajnok otthonában a San Antonio

HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2017.01.22. 09:20
null
Kawhi Leonard túlragyogta LeBron Jamest Clevelandben (Fotó: Reuters)
Kawhi Leonard túlragyogta LeBron Jamest, a tartalékos Spurs pedig óriási csatában, hosszabbításban tudott győzni a Cleveland pályáján az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Sima győzelmet aratott a Houston Memphisben, Bostonban nyert túlórát a Portland, 25 pontot vert a Clippersre a Denver, belendült a Miami, megint győzött az Atlanta, dudaszós kosárral verte a Washingtont a Detroit, érdekes véget ért a Chicago-Sacramento.

 

Boston Celtics–Portland Trail Blazers 123–127 – hosszabbítás után

Nagyot küzdött a Portland. Egy vereséggel induló idegenbeli back-to-back második felén, kilenc mérkőzéssel az 50%-os mérleg alatt érkezett meg erre az estére a Blazers, de végig nagyot harcolt a társaság és erőfeszítéseit végül siker koronázta. A negyedik negyedben folyamatosan egy dobáson belüli volt a különbség, az utolsó percben egy McCollum-kettessel és két Lillard-büntetővel jutott előnyhöz a vendégcsapat, de Rozier nyolc másodperccel a vége előtt kiegyenlített egy triplával. A hosszabbítás is hasonlóan szorosan alakult, mindkét fél elég sokat hibázott, majd a végén jött egy kulcsfontosságú 2+1-es játék Lillardtól, hogy aztán Mason Plumlee végleg lezárja a derbit. A kissé meglepő győzelemből az említett McCollum-Lillard kettős 63 ponttal, Meyers Leonard 4/4 triplával vette ki a részét, Plumlee két gólpasszra volt a tripla-duplától, de Terry Stotts Evan Turner munkáját is dicsérte. A bravúr után öt hazai mérkőzést vív a társaság, most megkezdheti a felzárkózást.

Thomas 41 pontja kevés volt. Ahogy legutóbb, úgy most sem tudta egyedül megnyerni a meccset a Boston vezére, hiába játszott pazarul - Turner minden dobását nagyon megnehezítette, de így is bevert 41 pontot 14/28-as mezőnymutatóval. Az Avery Bradley-t nélkülöző együttesben azonban nem nagyon volt senki, aki fel tudott volna nőni mellé, ráadásul a 21 eladott labdával is nehezítették saját helyzetüket. A negyedik negyed végén még megmentette őket Rozier hármasa, de a hosszabbítás hajrájában már nem tudtak mit tenni - Thomas triplája későn érkezett, ezzel zsinórban másodszor is vereséget szenvedtek.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 41/12, Horford 17/6, Smart 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 35/9, Lillard 28/6, Leonard 17/12

Detroit Pistons–Washington Wizards 113–112

Marcus Morris kosara döntött. Nagyot harcolt a meccs végén az egymás ellen játszó ikerpár, Markieff blokkolta Marcus dobását fontos helyzetben, de a Detroit játékosa a lehető legjobbkor vágott vissza: az utolsó másodpercben. A palánk alatti csatában mindent bevetett testvére ellen, övé lett a támadópattanó Harris rontott dobása után és visszapöcizte azt a gyűrűbe, ezzel megnyerte a meccset csapatának a dudaszó pillanatában. Hozzá kell tenni, hogy csak maguknak köszönhetik, hogy erre egyáltalán szükség volt, három negyedet követően 16 ponttal vezettek, innen engedték visszajönni a Washingtont úgy, hogy az utolsó percben már a fővárosiak vezettek - nem játszottak jól, de végül kiizzadták a nagyon fontos győzelmet.

Egy lepattanó. Scott Brooks szerint a negyedik negyedben végre sikerült megfelelő energiával játszaniuk és tetszett neki az, ahogy csapata küzdött - ennek és a kemény védekezésnek köszönhetően jöttek vissza a meccsbe. A tréner nagyon sajnálja, hogy végül egy lepattanó miatt lemaradtak a győzelemről, de összességében nem játszottak jól, érződött rajtuk a fáradtság - gyengén dobtak mezőnyből és kintről is, ráadásul most sem volt túl sok lehetőségük pihenni, a kispad nem nagyon tett hozzá. A Wall-Beal páros 10/30-as mezőnymutatóval, 0/7 triplával zárt, hiányzott egy frissebb pontszerző, de ha Markieff Morris nem enged támadópattanót a testvérének, így is nyertek volna....

A Pistons legjobb dobói: Marc. Morris 25/9, Jackson 19/3, Harris 18/6
A Wizards legjobb dobói: Mark. Morris 19/6, Wall 19, Beal 17

Charlotte Hornets–Brooklyn Nets 112–105

Batum extrájával törte meg az ellenállást a Hornets. Ezúttal sem adta magát könnyen a Brooklyn, ugyan az első negyedet 14 ponttal megnyerte a Charlotte, a záró etapot már egálról kezdték meg a felek, addigra kiegyenlítettek Brook Lopezék. A hazaiak sem voltak túl frissek, ám bő három perccel a vége előtt érkezett az addig gyengén dobó Nic Batum és bevert egy hatalmas triplát faulttal együtt, majd a következő támadásból elsüllyesztett még egy hármast - a pillanatok alatt beszórt hét ponttal levegőhöz jutott a Hornets. Ezt követte még egy nagy hármas Kemba Walkertől, itt pedig eldőlt a találkozó, ebből a mélyütésből már nem tudtak felállni a vendégek. A Charlotte összességében 14/29 triplával zárt, melynek felét (!) a negyedik negyedben szerezte, ráadásul kettőt a Nets eladott labdája után - amikor igazán számított, nem hibáztak, ezzel már csak fél meccsre vannak a keleti ötödik Washingtontól.

Nincs meg a tizedik. A Nets az egyetlen csapat, amely még nem érte el a tíz győzelmet ebben a szezonban, mindenki más nyert már legalább 14 meccset, ám egyelőre várniuk kell erre az eseményre Bookeréknek. Az első negyedet nagyon elrontották, 1/12-vel kezdtek mezőnyből és komoly hátrányt szedtek össze, igaz, a harmadik játékrészben elkapták a fonalat és kiegyenlítettek. A hajrában azonban megint túl sok hibát követtek el, elkapkodták a támadásokat, rossz dobásokat vállaltak, eladták a labdákat, hiányzott egy higgadt vezér - hiába osztottak szét 30 gólpasszt és rámoltak be 17 triplát, Batum kosarai után már nem tudtak visszavágni.

A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 17, Sessions 17/9, Batum 16/9, Walker 16/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 24/9, Bogdanovic 16/12, Acy 14/9

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 110–93

Tovább közelít az Atlanta. Higgadtan és jól játszott a Hawks, kihasználta a Sixers hibáit, illetve gyengeségeit, ezzel az utóbbi 11 meccséből a kilencedik győzelmét aratta. Joel Embiid hiányában Howard és Millsap is dupla-duplázott, kontrollálták a lepattanózást a hazaiak, 42-30-ra nyertek a festékből, megbüntették a Philly 21 eladott labdáját és jóval pontosabban is dobtak - a harmadik negyedben már 18 pont is volt az előnyük. Innen még egyszer visszajött tízen belülre a vendégcsapat, de Schröderék nem engedték igazán közel ellenfelüket, ezzel a sikerrel pedig már csak fél meccsre vannak a Bostontól, 2,5-re a Torontótól, valamint ötre a címvédő Clevelandtől.

Hiányzott némi energia. Rodriguez és Embiid pihenőt kapott, így ismét előkerült, sőt, harminc percet játszott is Jahlil Okafor, de a második negyedtől kezdve érezhető volt a fáradtság a gárdán - sem védekezésben, sem támadásban nem voltak igazán jók, sok volt a hiba. A második félidőben még egy rohamot elindítottak, de a cseresor ma hasznosat nem igazán tudott csinálni, Brown megpróbálkozott egy extra alacsony szerkezettel is, de most semmi sem segített. Következőleg a tartalékos Clipperst fogadják, ahol megint nem lesznek esélytelenek.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/3, Bazemore 16/6, Schröder 15/3
A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 21/9, Covington 15/9, Okafor 12

New York Knicks–Phoenix Suns 105–107

Bookeré volt az utolsó szó. Nagyon élt a Suns két hátvédje, Eric Bledsoe és Devin Booker, betörésekből, triplákból, labda nélküli mozgásokból, egy-egyekből is büntették a New Yorkot, kettejük jó játéka pedig végül győzelmet ért a Phoenix számára. Az utolsó negyednek egálról vágtak neki a felek, de ezt követően meglépett kisssé a Knicks, bő két perccel a vége előtt egy Booker-duplával, majd a hátvéd két büntetőjével jöttek ismét közelebb a vendégek - 31 másodperccel az órán aztán ismét ő villant, Bledsoe passzából dobott egy triplát, amivel ismét átvették a vezetést. Az időkérés után Bledsoe még kiosztott egy blokkot Rose-nak, Anthony dobása pedig lejött, így végül Booker hármasa lett a győztes kosár - igaz, ezzel még mindig ők a nyugati sereghajtók.

Anthony eltűnt. Három negyeden keresztül parádézott a Knicks vezére, félidőben 19, a záró etap kezdetén pedig már 31 pontnál jár, 5/6 triplát vert be, szinte megállíthatatlannak tűnt - a negyedik játékrészben azonban egyetlen kosarat sem szerzett már, semmit nem tett hozzá addigi teljesítményéhez. A folyamatos hibák (bár nem is dobott rá sokat, sőt) után ő vállalta el az utolsó dobást is, de dudaszós triplája lejött a gyűrűről, így végül nem tudott nyerőemberré válni - Derrick Rose igyekezett átvenni a vezérszerepet, de kulcspillanatban ő sem tudott segíteni. A Knicks így semmivel sincs már előrébb, mint a Boston elleni győzelmet megelőzően, igaz, még mindig csak három meccsre van a playofftól.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 31/15, Rose 26, Porzingis 14
A Suns legjobb dobói: Booker 26/9, Bledsoe 23/3, Chriss 15/6, Tucker 15/6

Miami Heat–Milwaukee Bucks 109–97

Mit találtak Miamiban? Tavaly március óta először írhatjuk le, hogy a Heat sorozatban három győzelemnél jár és bár legközelebb a GSW ellen ez a széria jó eséllyel megszakad, így is van ok némi bizakodásra a csapatnál. Goran Dragic ezúttal is villogott (25 pont, 8/13 mezőnyből, 3/5 tripla, 6 gólpassz), de még őt is túlragyogta a 33 pontos karriercsúcsát beállító (12/19 mezőnyből, 5/8 tripla) Dion Waiters, erre a hátvédpárosra pedig nem érkezett válasz. Vezérletükkel minden negyedet megnyert a Heat és megtartotta félidei tízpontos előnyét - 50% felett tüzeltek mezőnyből Whiteside-ék, elsüllyesztettek 13 triplát és még a festékben is tartották a lépést a Milwaukee-val. A siker értékét növeli, hogy Richardson és Tyler Johnson nélkül hiányos volt a hátvédsor, de ezúttal ezt tökéletesen ellensúlyozták - valamire rátalált most Erik Spoelstra csapata, amire eddig nem.

Nincs ok a pánikra, de kicsit talán mégis. Sorozatban ötödik, két nap alatt pedig a második vereségét szenvedte el a Bucks, valami nagyon félrecsúszott most a csapatnál - előző este játékosmegbeszélést tartottak, ami néha elég hevesre sikerült. Ebből mindenesetre sok nem látszott a pályán, egyértelműen a Miami pörgött jobban, Giannis Antetokounmpo sem játszott extrát magához képest, ráadásul megint nem igazán nőtt fel mellé senki. Jason Kidd szerint hosszú még a szezon és nem kell pánikolni, de némileg ellentmond ennek az, hogy átvariálta kezdőcsapatát: kikerült Jabari Parker és Brogdon, bekerült Thon Maker és Dellavedova, míg a Plumlee-Teletovics-Terry trió egyáltalán nem lépett pályára.

A Heat legjobb dobói: Waiters 33/15, Dragic 25/9, Whiteside 16
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24/6, Parker 16, Dellavedova 15/6

Memphis Grizzlies–Houston Rockets 95–119

Jó húzás D'Antonitól. A még mindig nem egészséges Ryan Anderson helyére ezúttal nem Corey Brewer, hanem Sam Dekker került be a kezdőcsapatba, karrierje során először - ezt rögtön pályafutása legjobb estéjével (30 pontos karriercsúcs, 6/11 tripla) hálálta meg. Ő lett a Rockets legjobb dobója és nagy szerepe volt a vendégek sima győzelmében, mellette James Harden mindössze kilenc mezőnykísérlettel (29 pont, 10 gólpassz) zárt és Eric Gordon is hozzátett 21 egységet - az utóbbi meccsek problémái után most koncentrált, hatékony támadójátékot mutattak be. Igaz volt ez a védekezésre is, így a harmadik negyed végére el is dőlt az összecsapás, ekkor 19 pont volt közte és D'Antoni együttese visszatalált a helyes útra - egy idegenben simán behúzott rangadóval indította ötmeccses túráját.

Nem talált megoldást a Memphis. A hazaiak egész meccsen szenvedtek, támadásban képtelenek voltak reagálni a Rockets munkájára - pedig Hardenék "csak" dupláztak általában valakit és remekül rotáltak körbe, elvéve ezzel a kilőtt labdák élét. Erre egész este nem tudtak válaszolni Gasolék (ő mondjuk pont igen, beszórt 32 pontot), miközben hátul rendre elcsúsztak, hibákat követtek el, Dave Fizdale szerint nem voltak ott fejben - mindössze 37,1%-kal dobtak mezőnyből és nem volt komoly esélyük a fordításra. Az utóbbi négy meccsükből már harmadszor kaptak ki és a Toronto ellen zárják hazai szériájukat, ami szintén nem lesz egyszerű feladat.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 32/6, Conley 15/9, Parsons 12/3
A Rockets legjobb dobói: Dekker 30/18, Harden 29/12, Gordon 21/9

Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 115–118 – hosszabbítás után

Kawhi Leonard elképesztő. Élete formájában van a Spurs szupersztárja, ő a franchise első játékosa 1986 és Mike Mitchell óta, aki sorozatban hat mérkőzésen is elérte a harmincpontos határt, ráadásul ismét megjavította karriercsúcsát - ezúttal 41-ig jutott úgy, hogy Spurs-játékosra nem jellemző módon el is vállalt harminc mezőnydobást. Óriásit küzdött végig LeBron Jamesszel és tulajdonképpen legyőzte a liga legjobbját: a rendes játékidő végén még James egyenlített egy hatalmas hármassal és védekezte le Leonardot, de a hosszabbításban már utóbbi örülhetett. A San Antonio vezére hat egységet termelt a túlórában és hét másodperccel a vége előtt elvette a labdát Kevin Love-tól, majd zsákolt belőle, ezzel pedig eldöntötte az összecsapást - a látványos, színvonalas, kiélezett rangadót végül a Pau Gasolt és Tony Parkert is nélkülöző vendégek húzták be.

Nem élt a lehetőségekkel a Cavs. A rendes játékidő végén LeBron James óriási hármasa után is volt még egy lövése a bajnoknak, de a hosszabbításban is jó pár esélyt elszalasztott a hazai alakulat. Összességében egy játékra voltak a sikertől, pedig eladtak 18 labdát és elrontottak tíz büntetőt, lehet miben keresni a vereség okát - pedig még ha nem is 100%-osan, de játszott Kevin Love (míg a túloldalon két kezdő hiányzott), igaz, a cseresor ma hasznosat nem tudott hozzátenni az első ötös játékához. Az elmúlt tíz meccsen így már csak 50%-ra áll a címvédő, ebben az időszakban hat jobb csapat is van náluk Keleten, köztük például a Philadelphia...

A Cavaliers legjobb dobói: James 29/6, Irving 29/9, Thompson 14
A Spurs legjobb dobói: Leonard 41/9, Aldridge 16, Lee 14, Murray 14

 

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 123–98

Chris Paul nélkül nem megy. Az irányító sérülését követő második meccset is elvesztette a Clippers, ráadásul tükörsimán. Doc Rivers Marreese Speights-cal próbálkozott, remélve, hogy a veterán magasember Jordannel együtt képes ellensúlyozni a Jokics-Faried duót. Ez enyhén szólva nem jött be, de a mester kényszerpályán mozgott, mert Brandon Bass volt még egészséges a magasemberek közül. Támadójátékban nem volt akkora probléma, védekezésben viszont azt csinált velük a Denver, amit akart, félidőben 14, a harmadik negyed végén 24 volt közte – az újabb bukta azt jelenti, hogy a Jazz utolérte őket a nyugati 4-5. helyen.

Jokics megint extra volt, de volt mellette csapat is. A Spurs megállította a Nuggets nagy menetelését, de csak átmenetileg, Mike Malone fiai elviselték az esélyesség terhét, és felmosták a padlót a foghíjas LAC-cal. Jokics alig 21 perc alatt szórt 19 pontot és szedett 10 pattanót, Faried 13-ig jutott, a padról Nurkic 12-ig – azt csináltak a magasemberek, amihez kedvük volt. Ráadásul a swingmanek is remekeltek, a Gallinari-Barton-Chandler trió testvériesen osztotta meg a feladatokat. A Nuggets áll jelenleg a nyugati 8. helyen, és a következő 5 meccsén megerősítheti a pozícióját, mert a Jazzt kivéve csak olyan csapatokkal játszik, melyek mögötte vannak a tabellán.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19/6, Gallinari, Barton, Chandler 18/6-18/6.
A Clippers legjobb dobói: Speights 18/6, Rivers 16/6, Redick, Felton, 14/6-14/6, Jordan 14.

Utah Jazz–Indiana Pacers 109–100

A Pacers picit megrogyott. Tegnap a Lakers játszotta le őket a pályáról, 24 órával később pedig a Jazz otthonában szenvedtek vereséget – a back-to-back-re sem foghatják a buktát, mivel a Jazz is Dallasban játszott tegnap hajnalban, ráadásul hosszabbításos meccset. Paul George megint nem volt faktor, ráadásul alig 31 perc alatt kipontozódott (bírózott is a meccs után, jönni fog valószínűleg a büntetés), így a végjátékban a több lábon álló hazaiak simán győztek. Az első negyedben összeszedett 13 pontos hátrányt a harmadik közepére majdnem teljesen eltüntette az Indiana, de ekkor megrázta magát a Jazz és különösebb gond nélkül behúzta a W-t.

George Hill: nem csak egy meccs a sok közül. A mérkőzés előtt bagatellizálta egykori csapata elleni fellépését a Jazz irányítója, de láthatóan nagyon készült rá: 30 pontja eddig a legtöbb Utah-mezben, mellette 6 pattanót és 5 gólpasszt jegyzett. Nem one man show volt azonban, Hayward szintén nagyszerűen játszott, ketten együtt 17/29-cel dobtak mezőnyből és 18/21-gyel büntetőztek, Rudy Gobert pedig egy szolid dupla-duplával (19 pont, 11 pattanó) segített. A padról Alec Burks 13 pontja azért jól jött, mert végig látótávolságban volt a Pacers – az újabb siker azt jelenti, hogy karnyújtásnyira van a 4. hely és az azzal járó hazai pálya a playoff első körében.

A Jazz legjobb dobói: Hill 30/9, Hayward 27/3, Gobert 19
A Pacers legjobb dobói: George 19/9, Young 19/6, Teague 19/3

Chicago Bulls–Sacramento Kings 102–99

Cousins most joggal bírózhat. Rudy Gay idén már nem játszhat, így DeMarcus Cousinsra még több teher hárulhat – ma 42 ponttal és 14 pattanóval jelezte, hogy igyekszik ezt elvinni a hátán. Mellette viszont mindenkinek csak villanásai voltak, ugyanakkor küzdöttek, és nagyon vigyáztak a labdára, így a borzasztó formában lévő Bulls ellen így is meccsben tudtak maradni. 99-99-nél aztán egy véleményes eset nem a javukra a döntötte el a mérkőzést: Dwyane Wade egy labdaszerzés után próbált meglódulni és zsákolni egyet, de kihagyta, a játékvezetők viszont úgy látták, hogy Cousins hátulról meglökte a csípőjét, ezért büntetőzhetett. A következő játéknál a túloldalon Wade újabb labdát szerzett, amit nem fújtak le, így a Kings megint vereséget szenvedett, zsinórban az ötödiket - Cousins a lefújás után meglehetősen szarkasztikusan dicsérte a játékvezetők munkáját...

Wade nem kér bocsánatot. A kicsit starcall-gyanús fújásra reagálva a Bulls veteránja elmondja, hogy túl régóta van már a ligában, hogy a játékvezetőkkel foglalkozzon, néha lefújnak faultokat, néha nem – azt elismerte, hogy Cousins érintése nélkül is kihagyta volna a zsákolást. Nyilván győzelem után könnyebb nagyvonalúnak lenni, ugyanakkor Wade tett is ezért a sikerért, 30 pontot szórt, ebből 13-at a negyedik negyedben. Mellette Jimmy Butler igyekezett All-Starhoz méltóan játszani (23 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz), a padról pedig a Zipser-Mirotic páros igyekezett némi tűzerőt biztosítani. A magasemberek inkább Cousins megállításával voltak elfoglalva, nem sok sikerrel, a győzelmet viszont nem kell magyarázni – a Bulls kapaszkodik a vonalba, továbbra is nyolcadikak keleten.

A Bulls legjobb dobói: Wade 30, Butler 23/3, Zipser 11/9
A Kings legjobb dobói: Cousins 42/6, Afflalo 9/9, Temple 8/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik