Női kosárlabda-válogatott: Öröm kétségekkel – interjú Határ Bernadett-tel

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.02.06. 11:15
null
Határ Bernadett (44) örül, hogy tudott segíteni a válogatottnak, és legközelebb igyekszik a játékvezetéssel kevesebbet foglalkozni... (Fotó: MTI)
A kiváló center szerint jó úton halad nemzeti csapatunk, s ha esetleg nem jutna ki az Európa-bajnokságra, azzal a hollandiai botlások árát fizetné meg.

 

– Tudtak felhőtlenül örülni a győzelemnek, vagy zavaró volt a bizonytalanság az Európa-bajnoki kvalifikáció miatt?     
– A győzelemnek mindenképpen örültünk – szögezte le Határ Bernadett, a magyar válogatott centere, aki 25 ponttal és 11 lepattanóval vette ki a részét a sikerből a szlovákok ellen Pöstyénben rendezett, 65–57-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn. – Az persze mindenkinek ott volt a fejében, hogy a sorsunk a szombati játéknapon dől el.

– Elégedett volt a saját teljesítményével, főként annak tükrében, hogy nemrég kezdett játékba lendülni szívizomgyulladása után?     
– Tudtam segíteni a válogatottnak, de nem kell ezt kihegyezni rám, egy csapat vagyunk, együtt nyerünk és együtt veszítünk. Amit sajnálok, hogy hagytam magam rossz irányba vinni a bírók által, túl sokat foglalkoztam a játékvezetéssel. Ebből tanulnom kell és dolgoznom rajta a későbbiekben.

– Milyen hatással volt a csapatra Fegyverneky Zsófia jelenléte?     
– Egyfajta biztonságot adott, elsősorban védekezésben, nagy rutinja van, rengeteg ehhez hasonló mérkőzést lejátszott. Köszönettel tartozunk neki, hogy vállalta a szereplést.

– Mi lehetett az oka, hogy a harmadik negyedben akadozott a csapat támadójátéka?     
– Megijedtünk a szlovákok védekezésétől, sokkal agresszívabban jöttek ki a második félidőre. Sok labdavezetéssel játszottunk, ami nem a mi stílusunk. Szerencsére a védekezésünk nem esett szét, ennek eredményeként nem tudtak ellépni tőlünk.

– Mi hangzott el a záró tíz perc előtti szünetben, min szerettek volna változtatni?     
– Arról beszéltünk, hogy nyugodjunk meg, és próbáljuk ismét a saját játékunkat játszani.

– Kívülről a nehéz pillanatokban is úgy tűnt, ezt a mérkőzést biztosan nem veszítik el. Ön is így érezte?     
– Igazából azért bosszantó a harmadik negyed, mert több ponttal közelebb lehetnénk a célunkhoz, ha az a periódus nem sikerül olyan rosszul. Nem bántam volna, ha legalább tizennégy ponttal nyerünk, de nem szabad telhetetlennek lennünk, örülnünk kell a sikernek!

– A magasabban rangsorolt Szlovákia ellen két győzelem, Hollandia ellen két vereség a mérleg. A körülmények, a véletlen hozta ezt, vagy van rá más magyarázat is?     
– Lehetne magyarázkodni, a koronavírusra fogni, ugyanakkor mindkét Hollandia elleni mérkőzésen adódott esélyünk a győzelemre. Voltak hátráltató tényezők, de a múlttal már nem érdemes foglalkozni. Ha esetleg nem jutunk tovább, azzal megfizetjük a botlások árát, egyébként úgy érzem, jó úton halad a válogatott.

– Milyen eredményre számít a holland–szlovák találkozón?    
– Remélem, hogy Szlovákia legfeljebb nyolc ponttal nyer. Annyi előnyük lehet a hollandoknak, hogy frissen mehetnek ki a pályára, nem játszottak meccset – mindenesetre szorítok a szlovákoknak!

Mindenki hozzátett
A Pöstyénben megnyert selejtező másnapján büszke és elégedett volt      Székely Norbert      szövetségi kapitány, akinek nincs hiányérzete, mert bár a harmadik negyed a 3–11-es eredményével nem sikerült jól, a második ezzel szemben olyan kiváló volt, amilyet igen ritkán látni a magyar válogatottól.
„Az összkép alapján összetartó csapat a miénk, aki pályára lépett, hozzátette a magáét a sikerhez – emelte ki a szakember. – Fegyverneky Zsófia hihetetlen profizmusa végig megmutatkozott, elképesztő védekezést mutatott be a szlovákok irányítóján, Barbora Bálintován, aki Európa egyik legjobbja a posztján, s csütörtökön mindössze hét pontig jutott. Bíztam a csapatban és nagyon hittem benne, hogy megnyerjük a mérkőzést. Azért sem futott át a fejemen a nehezebb periódus alatt, hogy nem győzünk, mert azzal foglalkoztam, hogyan védjük ki a szlovákok elzárás-leválását, és éppen melyiket hívják ezek közül, továbbá, hogy miként semlegesítsük Bálintovát...”
Székely hozzátette, a 2019-es Európa-bajnokság előtt minden szerencsefaktor a mieink mellett állt, most éppen ellenkező a helyzet, de még így is maradt esély az Eb-re jutásra.

     Matematika-szakkör     
H-csoport, az állás
1.
MAGYARORSZÁG42
2
257–250
6
2.Hollandia3
21198–203
5
3.Szlovákia3
12200–2024
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK, NŐK
H-CSOPORT, 6. (utolsó) forduló (Pöstyén). Szombat:
Hollandia–Szlovákia 17.30
Mivel a magyar válogatott három helyett csak két győzelmet gyűjtött, s nem ő zárja a H-csoportot, a selejtezősorozat utolsó játéknapja előtt számolgatásra van szükség a kvalifikációt illetően. A legjobb verzió, ha a hármasunk befejező mérkőzésén a házigazda Szlovákia 1–8 ponttal veri meg Hollandiát, ebben az esetben elsőként zárnak a mieink. Minden más esetben másodikként, s a kilenc csoportból csupán a legjobb öt második helyezett juthat ki a francia-spanyol közös rendezésű kontinensviadalra. A C-, D- és E-csoport képviselője nem előzhető meg, a G és az F másodikja biztosan rosszabb mérleggel zár a magyar együttesnél.
Ez azt jelenti, hogy a maradék három csoportból két másodikat kellene megelőznünk, amihez a következő három feltételből kettőnek kell teljesülnie: Görögország legfeljebb 12 ponttal múlhatja felül a bolgárokat; Izraelnek le kell győznie Montenegrót; a német–lett találkozón a németek legfeljebb 21, míg a lettek maximum 16 ponttal győzhetnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik