Női kosárlabda: nagyüzem vár Miskolcon a magyar válogatottra

KOLODZEY TAMÁSKOLODZEY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2023.02.06. 19:21
null
Székely Norbert szövetségi kapitány, Pukler Gábor csapatvezető, Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke és Kányási Veronika, a DVTK-Hun-Therm válogatott játékosa a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Bujdos Tibor /Észak-Magyarország)
Csütörtökön és vasárnap Miskolcon játssza utolsó két kontinensbajnoki selejtezőjét a magyar női kosárlabda-válogatott. Az alkalomból hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a találkozóknak otthont adó DVTK Arénában Szalay Ferenc MKOSZ-elnök, Pukler Gábor csapatvezető, Székely Norbert szövetségi kapitány és Kányási Veronika, a miskolciak élvonalbeli együttesének hátvédje részvételével.

A magyar női kosárlabda-válogatott február 9-én 17 órától Izland, február 12-én 17 óra 45 perctől pedig Románia ellen küzd azért a DVTK Arénában, hogy biztossá tegye Európa-bajnoki részvételét, és mindkét összecsapáson borítékolható a győzelme. Legjobbjaink ugyanis idegenben kiütéssel verték ellenfeleiket: az északiakat 2021-ben 57, míg keleti szomszédainkat tavaly novemberben 59 ponttal múlták felül, így (ha csak nem üt be a krach, de nem fog) a C-csoport első helyén álló spanyolok mögött a magyar válogatott második helye biztosra vehető.

Az Eb-szerepléshez a most várható újabb két sikerrel együtt – köszönhetően annak, hogy a többi csoport eredményei szerencsésen alakultak – elegendőnek tűnik ez a pozíció, hiszen a júniusi, izraeli-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra a tíz csoportgyőztes mellett legkevesebb négy csoportmásodik is kijut.

„Köszönet jár Miskolcnak a házigazda szerepköréért, a gyönyörű csarnokban minden adott a joggal várt diadalokhoz – kezdte Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, majd hozzátette: – A tét nagy, a papíron gyengébb válogatottak ellen pedig úgy kell felkészülnünk, hogy meg is szülessenek a sikereink. Jók és erősek vagyunk, ezért hiszem, hogy kvalifikáljuk magunkat az Eb-re, amelyen akár olimpiai selejtezőt érő helyezést is kiharcolhatunk.”

A sportág honi első emberéhez csatlakozva Székely Norbert szövetségi kapitány (aki a sérüléssel bajlódó, Belgiumban légióskodó Lelik Rékára, valamint a hosszú ideje hiányzó Határ Bernadettre nem számíthat) mosolyogva megjegyezte:

„A helyszínen minden szép, és remélem, hogy a produkciónk is szép lesz. Van bennünk alázat, elhivatottság, kellő tudás, ráadásul karakteres társasággal, egymásért küzdő játékosokkal rendelkezünk. Napok óta Miskolcon dolgozunk és egyfelé húzzuk a szekeret, így át kell ugranunk az előttünk tornyosuló akadályokat.”

Kányási Veronika, a DVTK-Hun-Therm csupaszív hátvédje, csapatkapitánya saját környezetében először lép parkettre válogatott színekben.

„Nagyon várom a mérkőzéseket, és az itteni közönség mindent elsöprő támogatását. A szurkolók több klubmeccsen is győzelembe hajszoltak minket, most is ezt várom tőlük. A célunk nem is lehet más, mint kijutni az Európa-bajnokságra!”

NŐI KOSÁRLABDA
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
C-CSOPORT, 5. FORDULÓ

CSÜTÖRTÖK
17.00:
Magyarország–Izland (Tv: M4 Sport),
17.00: Románia–Spanyolország
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
VASÁRNAP
17.45:
Magyarország–Románia, (Tv: M4 Sport+),
20.45: Izland–Spanyolország

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország4
4

370–2348
2. MAGYARORSZÁG4
2
2
342–2416
3. Románia4
13
215–3335
4. Izland4
1
3
239–3585
Spanyolország már kijutott az Európa-bajnokságra.
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika (mindhárom DVTK-Hun-Therm), Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes (mindhárom Serco Uni Győr), Goree Cyesha, Miklós Melinda, Studer Ágnes (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Kiss Virág, Wentzel Nóra (mindkettő NKA Universitas PEAC), Mérész Beatrix (Crema, olasz), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC), Varga Alíz (Sopron Basket)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik