Női kosár Euroliga: Nagyszerű, hogy eljutottunk ide – Gáspár Dávid

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 10:51
null
A soproniak klasszisát, Gabby Williamst választották meg az idény legjobb védőjátékosának (Fotó: fiba.com)
Ha pénteken legyőzi a nemzetközi porondon még veretlen spanyol Salamancát a magyar bajnoki címvédő Sopron Basket, akkor 2018 után játszhat ismét finálét a női kosárlabda Euroligában.

 

Túlzás lenne állítani, hogy a Golden State Warriors csillaga, a tripladobás királya, Stephen Curry irigyelné Gáspár Dávidot, ám a Sopron Basket edzője megmutatta, nem múlt el nyomtalanul a hosszú profi karrier: az első bedobott hárompontostól számítva több mint harminc kísérleten át ötven százalék feletti pontossággal célzott a csütörtök déli edzés felvezetéseként. És még ennél is jobban lehet örülni annak, hogy a labdát Török Zoltán, a Sopron ügyvezetője szedte a mesternek, vagyis a hosszú ideje betegeskedő sportvezető is vállalta az utazást, hogy megnézze, mire megy az Euroliga final fourjában negyedik alkalommal részt vevő magyar együttes.

Isztambul sokat vállalt, ugyanis nemcsak a női kosárlabdázók elitsorozatának négyes döntőjét, hanem a teniszezők WTA-tornáját is megrendezi nagyjából egy időben. A két esemény összecsúszása produkál érdekes helyzeteket az egyik Hilton hotelben is, ahol a soproniakat és riválisaikat, no meg sok teniszezőt és a stábjukat, valamint külsősöket is elszállásoltak. Az ötcsillagos szálloda a maga 26 emeletével igazán impozáns, ugyanakkor azt a szigorú buborékot, amit Sopronban korábban három ízben is megtapasztalhattunk (az izolált szereplők nem érintkeznek senkivel, aki a buborékon kívül tartózkodik, ráadásul a kiszolgáló személyzet minden tagja szintén része a buboréknak), esélyük sincs tartani a török szervezőknek.

Visszatérve a csütörtöki foglalkozásra, Laczka Miklós segédedző sokáig négy magasemberrel dolgozott az egyik térfélen, míg a túloldalon Gáspár Dávid és Szegedi Róbert erőnléti edző a mezőnyposztokon szereplőkkel végezte a feladatokat (Sztevan Karadzsics szakmai mentor középen állt, és hol ide, hol oda pillantott), aztán jöhettek a közös taktikai gyakorlatok a vakító fényű Volkswagen Arenában. Szerencsére a DVTK elleni bajnoki elődöntő második felvonásán alaposan helybenhagyott, a múlt héten nem edző Jelena Brooks is ott lehet a parketten, ami felbecsülhetetlenül fontos. A szerb magasbedobó bekerült az Euroliga második legerősebb ötösébe, az elsőben a ragyogó amerikai-francia bedobó, Gabby Williams képviseli a soproniakat, ráadásul őt választották meg az idény legjobb védőjátékosának is.

Helyi idő szerint este nyolctól is edzett a szállástól néhány percnyi buszútra található csarnokban a Sopron Basket, ám korábban, az ebéd előtt még volt miért izgulni, ugyanis a keret és a stábtagok számottevő része bent ragadt a liftben, hosszú percekig vesztegeltek két emelet között, aztán kacifántos úton visszajutottak az étterem szintjére. A szomszédos asztalnál éppen Roberto Íniguez, a korábbi nagyszerű soproni edző és csapata, a sorozatban eddig veretlen Perfumerías Avenida Salamanca evett – még ha a nemzetközi szövetség megkérdezett szakértői nem is igazán bíznak a zöld-sárgákban, igenis jó esély van rá, hogy 2018 után ismét Euroliga-finálét játsszanak, vagyis sikerrel vegyék a spanyolok elleni pénteki elődöntőt.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
ELŐDÖNTŐ
Április 16., péntek
16.00:
Fenerbahce (török)–Jekatyerinburg (orosz)
20.00:Sopron Basket–Salamanca (spanyol) (Tv: M4 Sport)

HELYOSZTÓK
Április 18., vasárnap
14.00:
bronzmérkőzés
18.00:döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik