Női kosárlabda Ek: a Győr és a Szekszárd is nyert

FAZEKAS ZOLTÁN, MOHAY GÁBORFAZEKAS ZOLTÁN, MOHAY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 22:30
A női kosárlabda Európa-kupa győri minitorna második fordulójában a házigazda Uni Győr Mély-Út 83–56-ra legyőzte az ukrán Prometejt. A csütörtöki játéknapján második mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 88–71-re nyert a török Kayseri ellen, így hibátlanul állt a kvartett élén.
A Győr 27 ponttal legyőzte ukrán ellenfelét (Fotó: Dömötör Csaba) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Győr 27 ponttal legyőzte ukrán ellenfelét (Fotó: Dömötör Csaba) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Elszántan és egymást a szokásosnál is lelkesebben biztató győri játékosok kezdték meg a bemelegítést a női Európa-kupa A-csoportjának 2. játéknapja első meccse előtt. Nem volt mese, a keddi, török Kayseri elleni vereség (72–86) után a csütörtöki és a pénteki találkozót is meg kellett nyernie Iványi Dalma csapatának ahhoz, hogy továbbjuthasson a hazai rendezésű minitornán. Az ukrán Prometej elleni összecsapás fő kérdése az volt, hogy vajon miként reagál a Győr a rivális szélvészgyors, klasszikus center nélküli játékára. Az első negyedben rengeteg labdát loptak el Dubei Debóráéktól az ukránok, s miközben ízlelgették a piros mezesek stílusát, a negyed végére jól irányzott triplákkal elhúztak tíz ponttal. Beatrice Mompremier mindenesetre egyeduralkodó volt a Prometej gyűrűje alatt, s amikor a hazaiak megjátszották, akkor rendre be is talált és már a félidőben 20 pontnál járt. A harmadik negyedben a csapatok a „ki tud több buta hibát elkövetni?” játékot űzték, elképesztő és elemi hibák után fogták a fejüket az edzők, de a Győr így is folyamatosan növelni tudta előnyét a látszólag egyre jobban fáradó riválisával szemben és már az utolsó negyed előtt eldöntötte a meccset.

A Szekszárd magabiztosan húzta be második meccsét is (Fotó: Dömötör Csaba)
A Szekszárd magabiztosan húzta be második meccsét is (Fotó: Dömötör Csaba)
BUBORÉKNAPLÓ
Úgy dél tájban már azon morfondíroztam, hogy ezen a napsütötte csütörtökön semmi izgalmas dolog nem történik a hotelünkben, amikor a lobbiban hirtelen nyüzsgés támadt. A győri vezetők, a FIBA fő buborékellenőre, valamint a doktornő heves, gesztikulálással színesített diskurzust folytatott. A bentlakók közössége a lelke mélyén valahol tudta, előfordulhat hogy valaki a szigorú szabályok betartása mellett is megbetegszik, sajnos így is történt: a Kayseri brit magasbedobója, Mikiah Harrigan erős hasmenésre és hányásra hivatkozva az ágyából szinte ki sem tudott kelni. Természetesen „háziorvosunk” azonnal megvizsgálta az előző 24 órában temérdek nasit elfogyasztó 22 éves klasszist, majd pedig gyorstesztelték – ahogyan szobatársát, Tyasha Harrist is. Mindkettejük eredménye negatív lett, de Harrist másik szobába költöztették, míg az első meccsen majdnem tripla duplát (10 pont, 12 lepattanó, hét gólpassz) szerző Harrigan délutánra már olyan jól érezte magát, hogy játékra jelentkezett. Balszerencséjére sem az orvos, sem az ellenőr nem engedte pályára lépni a Szekszárd ellen a hirtelen ugrásszerű javulást mutató kosarast.

Szorosabb összecsapásra számítottunk az esti meccsen, amely előzményeihez tartozik, hogy a Szekszárd elvesztette egyik vezérét, Maja Skoricsot. A szerb magasbedobó szerda reggel fájlalta a térdét, így MR-vizsgálatra küldték, ahol kiderült, egy kisebb beavatkozásra, amelyet jövő hétfőn Újvidéken el is végeznek, lesz szükség ahhoz, hogy folytathassa karrierjét. Az előreláthatóan legalább egy hónapot kihagyni kényszerülő klasszis kiesésének nem örültek a tolnaiak, akik hónapok óta éppen egy hete edzhettek végre újra teljes kerettel... A társainak ezúttal csak a kispadról melegítőben szorító Skorics biztatása mellett szenzációsan kezdtek a kék mezesek, két perc sem telt el, a török edző időt kért, mert 8–2-es hátrányban volt csapata. Szenzációsan védekezett a Szekszárd, s meglépett 12 ponttal, főleg Zala Friskovec hibátlan tempódobásaival, így a szlovén hátvéd érte el először a tíz pontot a mezőnyben. Közben faultgondjai akadtak a KSC-nek, Studer Ágnes már a 15. percben begyűjtötte harmadik személyi hibáját, így le kellett ültetnie első számú karmesterét Djokics Zseljko vezetőedzőnek. A második negyedben zárkóztak a törökök, pedig a győriek ellen domináns amerikai centert, Kalani Brownt jól kikapcsolta a játékból az Atomerőmű. A Kayseri Melis Gülcan hárompontosával a 19. percben utolérte a magyar csapatot. Amely végül két pontos előnnyel mehetett nagyszünetre.

Friskovec két újabb hárompontosával és egy remekbe szabott pincérdobással megint tizenegy ponttal ellépett az Atomerőmű, a délben még ágyból kikelni sem tudó „nagybeteg” Mikiah Harrigan pedig ahogyan kedden, most is szorgosan gyűjtögette a lepattanókat és két sapkát is kiosztott. A hajrára elfogyott a Kayseri, a nagyszerűen játszó és harcoló Szekszárd végül magabiztosan húzta be második meccsét is.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a Kayseri nyer az ukránok ellen, akkor a Győrnek minimum 12 ponttal kell győznie a Szekszárd ellen a továbbjutás kiharcolásáért, kevesebbnél a török és a tolnai csapat jut a következő körbe.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-KUPA
A-CSOPORT (GYŐR), 2. FORDULÓ
UNI GYŐR MÉLY-ÚT–BK PROMETEJ (ukrán)
83–56 (26–16, 23–19, 17–6, 17–15)
Győr, zárt kapuk mögött. Vezette:Haszanov (azeri), Cankovic (horvát), Rath (osztrák)
GYŐR:Kiesel6,DUBEI16/6,WENINGER13/9,TÖRÖK Á.10/6,MOMPREMIER24. Csere:Dombai6/6,Lass, Barnai6,Keita2,Révész B. Edző:Iványi Dalma
PROMETEJ:Dubrovina9/3,HOROBEC12/6,K. James4,MOSBY19/6,Ljubinec2. Csere:Muszijenko, Mollova10,Dacko. Edző:Viktorija Bolsakova
Az eredmény alakulása. 4. perc:9–9.7. p.:16–14.9. p.:23–14.13. p.:32–22.17. p.:40–35.23. p.:51–41.28. p.:63–41.34. p.:73–45.37. p.:80–53
MESTERMÉRLEG
Iványi Dalma:– Elégedett lehetek a mutatott játékunkkal, mert visszataláltunk a korábbi ritmusunkhoz és megtaláltuk az önbizalmunkat is. Ellenfelünk az utolsó pillanatig nem adta fel, így értékes, hogy majdnem tökéletes produkcióval sikerült javítani a pontkülönbségen. A tanulás időszakát éljük, de szeretnénk pénteken a Szekszárd ellen is jól játszani, és nem gondolni a legutóbbi két bajnoki győzelemre.
Kirill Bolsakov (másodedző):– Ha egy hónappal később játsszuk ezeket a mérkőzéseket, biztosan másként festene a játékunk és a végeredmények is. Sok edzést és mérkőzést törölt Ukrajnában is a vírus, ugyanakkor nagyon jó csapatokat kaptunk ellenfélnek az európai csoporttornán. A győri együttesben a fiatalok is jeleskedtek, nálunk viszont egy-két ifjú játékos megilletődötten játszott, míg a tapasztaltabbak főleg a lepattanózásban maradtak alul.

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–BELLONA KAYSERI (török) 88–71 (23–14, 16–23, 23–14, 26–20)
Győr, zárt kapuk mögött. V:
Ortis (francia), Urbanovic (litván), Blahout (cseh)
SZEKSZÁRD: STUDER Á. 9/6, Theodoreán 2, FRISKOVEC 30/21, GOREE 17/3, MCCALL 14. Csere: Szabó F. 8/3, Krnjics 6, Zele, Gereben, Bálint R. 2. Edző: Djokics Zseljko
KAYSERI: HARRIS 15, Günay 5/3, GÜLCAN 15/3, Harrigan 11/3, K. Brown 12. Csere: Miljkovics 11/3, Ural Topuz 2. Edző: Ayhan Avci
Az eredmény alakulása. 4. perc: 11–4. 7. p.: 18–6. 13. p.: 29–20. 16. p.: 31–30. 19. p.: 37–37. 23. p.: 47–41. 25. p.: 52–41. 28. p.: 58–48. 33. p.: a67–57. 35. p.: 70–65. 38. p.: 79–69
Kipontozódott: McCall (35. p.), Gülcan (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko: – Az első mérkőzésünkkel nem voltam teljesen elégedett, viszont a Kayseri ellen, amely nemzetközi szinten is jó csapat, már az első perctől éreztem, hogy az elképzeléseim szerint történik minden. Nagyon fontos volt a ponterős Kalani Brown kikapcsolása, nálunk viszont Zala Friskovec eddigi legjobb szekszárdi játékát nyújtotta.
Ayhan Avci: – A Szekszárd győzelme azért megérdemelt, mert ránk tudták erőltetni az akaratukat, míg a mi elképzeléseink kevésbé érvényesültek. Nem a vereséggel van bajom, hanem a különbséggel, de a részletekkel nem szeretnék bővebben foglalkozni.

Az állás: 1. Szekszárd 4 pont, 2. Kayseri 3, 3. Győr 3, 4. Prometej 2

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
17.00:
Bellona Kayseri (török)–BK Prometej (ukrán) (Tv: Digi Sport1)
20.30: Atomerőmű KSC Szekszárd–Uni Győr Mély-Út (Tv: Digi Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik