Női kosár-vb: amerikai győzelem és szerb vereség a nyitányon

Vágólapra másolva!
2022.09.22. 07:35
null
A fehérben játszó, címvédő amerikaiak az Eb-bronzérmes belgákat verték meg az 1. fordulóban (Fotó: AFP)
A címvédő Egyesült Államok Belgium elleni, 87–72-es győzelmével rajtolt az Ausztráliában zajló, női kosárlabda-világbajnokság.

 

 

Az előző három világbajnokságot megnyerő Egyesül Államok a vártnál talán egy kicsivel szorosabb meccsen, 87–72-re verte meg az Ausztráliában, Sydneyben zajló vb 1. fordulójában Belgiumot. Az első negyedben az amerikaiak tíz ponttal megléptek, és a folytatásban jól sáfárkodtak a megszerzett előnnyel, a belgák a második és a negyedik játékrészt is „megnyerték” egy-egy ponttal, de a címvédő győzelme nem forgott veszélyben. Az amerikaiak vezére a 22 pontot szerző Breanna Stewart volt.

A B-csoportban az Európa-bajnok szerbek kikaptak Kanadától, a Sopron légiósa, Nevena Jovanovics öt pontot szerzett. A nap rangadóján a házigazda ausztrál válogatott 13 ponttal kikapott az olimpiai bronzérmes francia csapattól. Az európai együttesben a Sopronnal Euroliga-győztes, amerikai születésű Gabby Williams kiemelkedően játszott, 23 pontot szerzett.

A kínaiak jó csapatmunkájukra alapozva – öten is kétszámjegyű pontszámmal zártak – kiütéses, 63 pontos diadalt arattak a dél-koreaiak felett.

A 12 válogatott részvételével zajló világbajnokságon a két hatosból a csoportkör végén a négy-négy legjobb jut tovább a negyeddöntőbe. A győztes kvótát szerez a 2024-es párizsi olimpiára.

19. NŐI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKSÁG, SYDNEY (AUSZTRÁLIA)
1. FORDULÓ (szeptember 22.)
A-CSOPORT
Bosznia-Hercegovina–Puerto Rico 58–82
Egyesült Államok–Belgium 87–72
Dél-Korea–Kína 44–107

B-CSOPORT
Kanada
–Szerbia 67–60
Japán–Mali 89–56
Ausztrália–Franciaország 57–70

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik