Női kosár: Rátgéber szerint követendő a soproni példa

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.04.05. 10:07
Tíz évvel ezelőtt nyerte meg Rátgéber László a Szpartak Moszkva vezetőedzőjeként a női kosárlabda Euroligát. Az egyetlen magyar Euroliga-győztes tréner azzal kezdte a visszaemlékezést az MTI-nek, hogy pécsi edzőként már nem volt idegen számára a négyes döntők légköre.

„A MiZo Péccsel is háromszor voltunk Final Fourban, ebből egy bronzérem született, de nagy szponzor nélkül értünk oda, ami teljesen abnormális teljesítmény. Látható volt, hogy a Péccsel nem lesz alkalmam Euroligát nyerni, így örültem, amikor Sabtaj von Kalmanovics tulajdonos elhívott Moszkvába. Teljesen más feladat volt, hiszen az utánpótlás a nevelésről szól, de az élsport inkább az egók kezeléséről” – fejtette ki az 52 éves szakember. „A MiZo Péccsel is háromszor voltunk Final Fourban, ebből egy bronzérem született, de nagy szponzor nélkül értünk oda, ami teljesen abnormális teljesítmény. Látható volt, hogy a Péccsel nem lesz alkalmam Euroligát nyerni, így örültem, amikor Sabtaj von Kalmanovics tulajdonos elhívott Moszkvába. Teljesen más feladat volt, hiszen az utánpótlás a nevelésről szól, de az élsport inkább az egók kezeléséről” – fejtette ki az 52 éves szakember.

„Sosem lesz már olyan erős női klubcsapat a kosártörténelemben, mert azóta megváltoztak a nemzetközi szövetség útlevélszabályai. Akkor még az amerikai válogatott Diana Taurasi olasz, Sue Bird izraeli lehetett a klubjában, hozzájuk csatlakozott Sylvia Fowles és Lauren Jackson, az akkor tizennyolc éves Szonja Petrovicsot pedig én hívtam a Szpartakhoz, ő ma már Európa-bajnok, háromszoros Euroliga-győztes és a WNBA sztárja” – tette hozzá.

A jelenleg a szolnoki juniordöntőn tartózkodó mesteredző elmondta, nagy nyomás nehezedett rájuk a 2008–2009-es idényben, ráadásul az első Euroliga-mérkőzésükön kikaptak Vilniusban, de aztán „kegyetlenül leütöttek mindenkit a pályáról”.

A salamancai Final Fourra – melyben a Sopron negyedik lett – visszaemlékezve úgy vélekedett, a Szpartak–Jekatyerinburg elődöntő alighanem minden idők legjobb női kosármeccse volt, majd a döntőben nyolcezer hazai szurkoló előtt verték meg simán a házigazda spanyolokat.

„Utána szerettem volna a magyar sajtó rendelkezésére állni, ezért nem buszoztam vissza a csapattal a hotelbe, hanem a már üres csarnokban nyilatkoztam. Ekkor észrevettem, hogy a dobogón ott maradt a hatalmas molinó, rajta az »Euroliga-bajnok 2009« felirattal, ezért odafeküdtem fotózkodni, majd Hepp Ferenc, a válogatott orvosa hazavitte Budapestre. Mikor aztán májusban hazatértem, ott várt a reptéren vele, most a molinó a pécsi otthonomban van, de hamarosan elviszem a Nemzeti Kosárlabda Akadémián lévő irodámba, ott jobban elfér” – mondta nevetve, hozzátéve, a salamancai aranyérem és a gyűrűről a kisfia által levágott kosárháló már az NKA-irodát díszíti.

Rátgéber László közölte, szeretett volna még egy Euroliga-trófeát, de miután a Szpartak tulajdonosát lelőtték, hazatért Oroszországból, majd hiába futott tökéletes idényt a török Fenerbahcéval, az őt oda is követő Taurasi doppingügybe keveredett, és a szupersztár hazament a világbajnok ausztrál Penny Taylorral együtt.

„Innentől már nehéz lett volna leülni egy másik orosz vagy török csapat kispadjára, elvégre a Fraditól sem szoktak átmenni edzők az Újpesthez. Végül 2013-ban otthagytam az élsportot, és az NKA-ra koncentráltam, mert nem lehet örökké élni, de lehet olyan dolgokat csinálni, amik örökké élnek” – fogalmazott az NKA szakmai és stratégiai igazgatója.

A jövő hét végi, soproni Euroliga-négyes döntőről a mesteredző hangsúlyozta, hogy nagyon szurkol a Sopronnak.

„Amit Török Zoltán ügyvezető csinált ott az elmúlt húsz évben, az tiszteletreméltó és követendő példa. Egy rendszert épített ki, amelyben a magyarok mellett megvan az amerikai válogatott sztár és a kiváló spanyol edző helye is. Le a kalappal a kormány, a kosárszövetség és a város előtt is, irigylésre méltó, ahogy összefogtak az esemény érdekében. Ilyenkor van bennem egy kis szomorúság, hogy 2001-ben, amikor először jutottunk be a Final Fourba, senki sem tudta felkarolni a pécsi kosárcsapatot” – fűzte hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik