Női kosár: Nem is értem, miért játszanánk nyomás alatt – Fegyverneky

Vágólapra másolva!
2019.04.11. 21:24
Minden készen áll Sopronban, a csapatok belakták a Novomatic Arénát, a játékosok bizakodva és nagy izgalommal várják a kezdést.
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (FOTÓK: KONCZ GYÖRGY)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (FOTÓK: KONCZ GYÖRGY)

 

A Novomatic Aréna főbejáratán a nap folyamán ki tudja hányadszor – ha tippelni kellene, úgy 50-100 közöttre fogadnánk – sietősen betoppanó és szervezési feladatait nagy odaadással ellátó Seres Éva, a klub korábbi válogatott centere, jelenlegi programigazgatója fázósan húzta össze pulóverét. Nem csoda, odakint süvöltött a szél, és ugyan a hőmérő nyolc fokot mutatott, érzetre inkább négynek hatott. Sopronba a női Euroliga négyes döntője mellett a tél is visszatért csütörtökre, de a cudar idő ellenére sem állt le az élet, egy nappal az újabb, tavaly hazai ezüstéremmel végződő final four előtt hatalmas volt a sürgés-forgás a csarnokban és körülötte: a pénteken kezdődő esemény hivatalos logóját ábrázoló vitorlákat a szél miatt extra méretű csavarokkal kellett rögzíteni, sőt a korábban csaknem összeroskadó akkreditációs faházat is meg kellett erősíteni.

Valójában persze a protokollprogrammal és az edzésekkel – először, délután három előtt a prágaiak érkeztek, fázósan – már csütörtökön elkezdődött a 2019-es négyes döntő a Hotel Sopronban tartott délelőtti sajtótájékoztatóval. Ezen is akadt változás, igaz, csak az éles szeműek vették észre, hogy míg a tavalyi, összességében roppant sikeres rendezésű torna előtti sajtókonferencián az edzők a csapatkapitányokhoz hasonlóan melegítőben érkeztek, most a szakvezetők – három spanyol és a szlovák Natália Hejková – öltönyben és elegáns ruhában vettek részt.

„Nem is értem, miért játszanánk nyomás alatt, hiszen a női kosárlabda Real Madridjával, a címvédő Jekatyerinburggal találkozunk az elődöntőben” – fogalmazott Fegyverneky Zsófia, a házigazda Sopron Basket vezére, aki jókedvűen és nagy türelemmel nyilatkozott az őt folyamatosan nyaggató tévéseknek és újságíróknak.

A prágaiak edzője, a már említett Hejková, aki 2003 és 2006 között a soproniakat is irányította, a hivatalos programot követően barátilag összeölelkezve csevegett Roberto Íniguezzel, a hazaiak spanyol mesterével. Ahhoz, hogy ők ketten vasárnap késő este, és ne a papírformának megfelelően kora délután a bronzmeccsen legyenek ellenfelek, két gigantikus bravúr kellene a két bivalyerős orosz együttes, a Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk ellen…

Visszatérve a sajtótájékoztatóra, a csapatkapitányok természetesen bizakodtak és kifejezték abbeli örömüket, hogy itt lehetnek, de alighanem a nemzetközi szövetség (FIBA) volt a legboldogabb amiatt, hogy a tavalyihoz hasonlóan megint a kormány támogatását élvező Sopron rendezi a női elitliga csúcseseményét, s nem kellett a stábot és három csapatot Oroszországba költöztetni.

Íniguez némileg ellentmondott Fegyvernekynek, amikor azt taglalta, mindig nehezebb megismételni a sikereket, mint elérni, így aztán nagyobb a nyomás rajtuk, hiszen a tavalyi ezüst óta mindenki máshogy tekint már a Sopronra. A spanyol mester rendkívül nyugodtan viselkedett, ám péntek este nyolc körül már aligha ezt az arcát láthatjuk… Erre finoman célzott is elődöntős ellenfelének edzője, honfitársa, Miguel Méndez, aki elmondta, egy temperamentumos edző nagy szívvel küzdő csapata ellen lépnek parkettre pénteken, de megpróbálnak nyerni és megvédeni tavalyi elsőségüket – amelyet ugye éppen a Sopron ellen vívtak ki a fináléban.

Érdekesség, hogy címvédésre 2010 óta nem volt példa a női Euroligában, akkor az egyébként egymás után négyszer (2007, 2008, 2009, 2010) nyerő orosz Szpartak Moszkva védte meg elsőségét – sorozatban harmadszor.

A Sopron péntek esti edzésén nyoma sem volt feszültségnek, jókedvűen tették a dolgukat a lányok, igaz, már az ötödik percben kieresztette a hangját Roberto Íniguez, majd néhány perces szigorú monológja után egy sebességgel feljebb kapcsoltak a játékosok, és egy intenzív, pörgős edzésen vettek részt, amelyet a klub ügyvezetője, Török Zoltán is megtekintett.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON
ELŐDÖNTŐ
(április 12., péntek)
17.00: ZVVZ USK Praha (cseh)–Dinamo Kurszk (orosz),
20.00: UGMK Jekatyerinburg (orosz)–SOPRON BASKET (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
HELYOSZTÓK (április 14., vasárnap)
17.30: a 3. helyért
20.30: döntő (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik