Völgyi Péter a legjobb négy közé szeretné juttatni a DVTK-t (Fotó: Kozma István/Észak Magyarország)

 

Völgyi Péter és a női élvonalban szereplő DVTK hektikus heteket tudhat maga mögött: a sportigazgató azért, mert előbb beugró edző lett, utóbb véglegesítették, a klub meg azért, mert továbbjutott az Európa-kupában és a vasárnapi, Sopron elleni rangadóra készül.

Török és cseh riválisok az Európa-kupában a folytatásban

A második számú kupasorozat csoportköre csütörtök este ért véget, amelyet követően a továbbjutó 32 együttest rangsorolták a győzelmek és a kosárkülönbség alapján, így állt össze a folytatás. A magyar csapatok közül a csoportját megnyerő DVTK a cseh Zabiny Brnóval, az NKA Universitas PEAC a saját csoportjából továbbjutó török Nesibe Aydinnal került össze (mindkét klub az első meccset játssza saját csarnokában). Az oda-visszavágós párharcok első felvonásai december 15.én, a második találkozói december 22-én kerülnek megrendezésre. A továbbjutók közt van Raksányi Krisztina csapata, a spanyol Clarinos is, amely a francia Villeneuve-d'Ascq együttesével játszik majd.

(Fotó: FIBA)

„Először is fontosnak tartom elmondani, a csütörtöki, török Genclik elleni Ek-győzelem sem jöhetett volna létre, ha Földi Attila nem rakja össze jól a csapatot – nyilatkozta a Vasas elleni egypontos hazai vereség után menesztett trénerre utalva a Nemzeti Sportnak Völgyi. – Sok tényező közrejátszott a gyengébb eredményekben, az új csarnokunk nem lett kész, így az első öt bajnokit idegenben játszottuk le; egy labdás meccseken kaptunk ki... Negatív spirálba került a csapat, s változtatás nélkül nehéz lett volna kijönni ebből, ezért döntött a vezetés a váltás mellett. Először úgy volt, hogy a következő négy meccsre én ülök le a padra, de menet közben a tulajdonosok úgy döntöttek, folytassam vezetőedzőként. A másik munkakör is megmarad, de így át kell szervezni a feladatokat. Oda szeretném juttatni a csapatot, ahová szerintünk tartozik: a négy közé.”

Az Európa-kupával kapcsolatban Völgyi úgy vélekedett, a cseh Brno nem tűnik legyőzhetetlennek, s nagyon szeretnének a legjobb 32 közé bekerülni a csapattal. Ám előtte vasárnap lesz még egy nagyon fontos mérkőzés az új csarnokban...

„Ez lesz a nagy széria utolsó állomása, amelyen Európa egyik legjobb csapatát fogadjuk – folytatta a szakember. – Soros ellenfelünk évek óta bizonyítja, milyen kitűnő együttes, de ha extázisban játszunk, kizökkentjük őket a saját ritmusukból és lelassítjuk a tempójukat, emellett pedig a  nézőtérről is nagy segítséget kapunk, akkor esély lehet arra, hogy szoros és izgalmas meccset játsszunk a bajnokkal. Edzőjük, Gáspár Dávid a 2010-es férfi bajnokcsapunkban a játékosom volt, sok közös élményünk van, mindig szurkolok neki, de vasárnap ellenfelek leszünk. Szeretnénk szoros és izgalmas meccset játszani velük, de ehhez sok kitűnő egyéni teljesítmény kell nálunk.”  

Győzni mennek Miskolcra

– A Landes elleni Euroliga-mérkőzés végén fájlalta az ujját, mi történt vele?

– Ez csak az ujjam, úgyhogy semmi különös! Szokásos, mindennapos történet  mondta Jelena Brooks, a Sopron magasbedobója a Nemzeti Sport kérdésére.

– Uralták a találkozót, biztosan győztek, kívülről ez látszott. Belülről hogyan élte meg?

– A Landes három játékosát is nélkülözte, és úgy gondolom, a végén még jobban is játszhattunk volna. A második és a harmadik negyedben nagyon jól ment a védekezés, azonban a hajrában egy kicsit kiengedtünk, mondván, már megnyertük a meccset, és tudunk valamennyire pihenni. Összességében remekül ment a játék, fontos, hogy 22 ponttal nyertünk, mert ez hasznos lesz majd a végelszámolásnál.

– Öt kettes mutatóval az élen állnak az elitsorozatban. Hasonló mérlegre számítottak előzetesen?

– Újabb két mérkőzésünk jön hazai pályán, ezt ki kell használnunk, hogy még jobb helyzetbe kerüljünk, végig erősek legyünk. Próbáljuk a legjobbunkat adni, hogy ott maradhassunk, ahol most vagyunk.

– Vasárnap rangadót játszanak a DVTK otthonában, kemény összecsapásra számít?

– Nagyon kemény meccs lesz! Látjuk, milyen jól teljesít a DVTK az Európa-kupában, emellett nagyszerűen helytállt Szekszárdon. Hosszú utazás vár ránk, ez sem könnyíti meg a feladatunkat, de győzni megyünk oda, s remélem, sikerrel is járunk!

(Fotó: Árvai Károly)