Női kosár NB I: jósolni? Inkább nem – rajtol az új idény

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.09.26. 09:10
null
Alekszandra Crvendakics Sopronban maradt, és újra vezér lehet (Fotó: Dömötör Csaba)
Alighanem az évtized legkiegyenlítettebb idénye következik a női élvonalban, s ugyan a Sopron ismét favorit, a kihívói bizakodhatnak.

 

A tendencia folytatódik, bár ez a megállapítás is magyarázatra szorul, hiszen tulajdonképpen ellentmondásba kerülhetünk a csütörtökön a PEAC–BEAC mérkőzéssel rajtoló női bajnokság felvezetésében.

EGYEDURALKODÓK MAGYARORSZÁGON

A tendencián azt értjük, hogy az előző években rendre úgy indult az idény, hogy megállapítottuk – s ezt a mezőny vezetőedzői csak megerősítették nyilatkozataikkal –, hogy egyre erősebb az NB I, egyre kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, s immár Európa négy legnívósabb bajnoksága közé tartozik a honi élvonal. Ez a feltételezés tulajdonképpen igazolódott is, hiszen az Euroligában és az Európa-kupában is kiugróan jó eredményeket értek el csapataink. Ami mégis ellentmondásra ad okot, hogy a Sopron 2015 óta letaszíthatatlan a trónról, vagyis ez az egy klub dominál idehaza, s a döntőben gyakorlatilag megszorítani sem tudták az egyre markánsabb kihívók. Meghökkentő, hogy az előző öt fináléban összesen két (!) találkozót veszítettek el a soproniak, egyet a Miskolc ellen 2015-ben, s egyet a Szekszárddal szemben 2017-ben – a másik három döntőben söprésről számolhattunk be.

ÚJ ÉRA KEZDŐDÖTT

Az előző tíz idényből hétszer is aranyérmet szerző Sopron Basket dominanciája elég idegesítő és időnként demotiváló is lehet a többieknek, ugyanakkor érdemes lenne tanulni abból, ahogyan az immár 13-szoros magyar bajnok klub működik, gazdálkodik. A financiális hátteret most nem bolygatnánk, hiszen – még ha a kiemelkedő tudású játékosokat meg is kell fizetni – nem a pénz nyeri meg a meccseket, inkább a profi szemlélet, az okos gazdálkodás és a nyugodt háttér együtt termeli az aranyakat. Az előző évadot veretlenül (29 mérkőzés, 29 győzelem) nyerte meg a többieknél kétségtelenül jobb játékoskeretű Sopron (Turner Yvonne, Candice Dupree és Alekszandra Crvendakics kaliberű játékosa nem volt a kihívóknak), emellett a Magyar Kupát is elhódította – annak ellenére, hogy a spanyol edző, Roberto Íniguez nagy hisztit csapott a torna három napján, és az első két meccsen csak keveset játszatta a sztárjait, akiket már a Bourges elleni Euroliga-negyeddöntőre szeretett volna pihentetni.

AZ IDÉNY…

…FELFEDEZETTJE LEHET: Dombai Réka (UNI Győr Mély-Út)
Csak azért nevezzük meg ebben a kategóriában a 17. életévét nemrégiben betöltő Dombai Rékát, mert a Vasas Akadémiától átigazolva a bajnokság legjobb négy csapata közé készülő UNI Győr Mély-Úthoz szerződött, tehát nagyot lépett előre. Egyébként az előző idény alapszakaszának negyedik legeredményesebb játékosa lett több mint 17 pontot átlagolva, 16 évesen tagja volt a felnőtt Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott bő keretének, a nyári U18-as Eb-n második helyezést ért el nemzeti együttesünk tagjaként, tehát eddig sem kerülték el a sikerek. A kérdés az, miként tudja megvetni a lábát Győrben, de gyanítjuk, a Rába-partján is megmutatja nagyszerű képességeit.

…MEGLEPETÉSE LEHET: VBW CEKK Cegléd
Tavaly ilyenkor a Csata jó szereplését jósoltuk, amivel nem lőttünk mellé, mert az újonc magabiztosan került be a legjobb nyolc közé. A VBW CEKK Cegléd viszont úgy lett hatodik, hogy a rájátszásba csak hatalmas szerencsével jutott be, aztán az 5–8. helyért zajló küzdelemben felül tudta múlni a jóval erősebb PEAC-Pécset. Hogy sikerülhet-e előrébb lépni erről a pozícióról, nagy kérdés, mert a konkurencia nagy, ám ha a korábban éppen a PEAC-nál dolgozó spanyol Gabriel Carrasco kellő kohéziót teremt, a négy kiváló légióssal (köztük a visszatérő amerikai irányítóval, Ketia Swanierrel) és tehetséges magyar fiatalokkal felvértezett Pest megyei alakulatnak biztosan nem kell izgulnia a playoffszereplés miatt.

…VISSZATÉRŐJE LEHET: Jelena Brooks (Sopron Basket)
Ezen a néven korábban nem pattogtatott Sopronban, Jelena Milovanovicsként viszont minden magyar kosárlabdabarát jól ismeri a fantasztikus szerb játékost, aki immár boldog feleség és édesanya. A nyári Európa-bajnokságon hazai pályán szerzett bronzérmet a szerb válogatott tagjaként, és egy idény kihagyás után a Sopron Baskethez is visszatért, nem is akárhogy: már a felkészülési időszak elején remek formában játszott. A 30 éves magasbedobó hatalmas tudását és tapasztalatát biztosan kamatoztathatja a magyar bajnok, Fegyverneky Zsófia mellett a csapat vezére lesz a pályán és az öltözőben is a nyelvünkön folyékonyan beszélő klasszis.

Ám a két év alatt két Euroliga négyes döntőt rendező, tavaly ezüstérmet szerző, az idén negyedik együttes már a múlté, hiszen Íniguez mellett távozott a légiósok zöme, és a „kényszeres versengés az elittel” felfogásnak is lejárt az ideje. A masszív kiadásokkal járó előző két idény után Török Zoltán ügyvezető az észszerű gazdálkodást tűzte ki a klub zászlajára, így hirdette ki az új keretet, élén Gáspár Dávid vezetőedzővel, többek között a visszatérő Jelena Brooks-Milovanoviccsal; a maradó Crvendakiccsal és persze a rutinos Fegyverneky Zsófiával. Az újabb veretlen évad nem valószínűsíthető, de még a címvédés sem tuti, ugyanakkor tény, a tavalyinál gyengébb, de hazai szinten így is minőségi együttest továbbra sem lesz könnyű legyőzni – de már nem tűnik olyan lehetetlennek, mint például az előző évadban.

KÉT JELENTŐS KIHÍVÓ

Arról már értekeztünk, milyen sikertelenül próbálták a kihívók legyőzni a bajnokot az előző idényekben, arról még nem, hogy az előttünk álló sorozatban mekkora esélyt látunk arra, hogy 2020 májusban ne Fegyvernekyék nyakába akassza Szalay Ferenc MKOSZ-elnök az aranyérmeket. A legutóbbi ezüstérmes DVTK Miskolc ismét az ostromlók között lehet, még úgy is, hogy Cziczás László vezetőedző sérülés miatt elvesztette egy időre egyik alapemberét, a kongói Chanel Mokangót. A borsodiak idényét alapvetően befolyásolhatja, bejutnak-e az Euroliga csoportkörébe, hiszen az nem csak irgalmatlan hosszú utazásokkal és valószínűsíthetően időnként nagy zakókkal jár, hanem kihathat a hazai teljesítményre is. A Győr papíron ismét jól igazolt, mert ne legyenek kétségeink, a spanyol 3x3-as klasszis Sandra Ygueravide az NB I-ben is varázsolni fog, míg a szerb Milos Pavlovics már az előző évadban megismerhette a magyar viszonyokat. Vagyis mindenképpen a favoritok közé sorolhatjuk a zöld-fehéreket, akik ugye 2012-ben már elkapták a Sopront a döntőben. A 2017-ben és 2018-ban meglepetésre fináléig menetelő Szekszárd aligha lesz képes eljutni a döntőig, ehhez kisebb csodára lenne szükség – olyanra, mint az imént említett két idényben…

Egy biztos, előreláthatóan kevesebb lesz az 50-60 pontos kiütés, nagyobb lesz a harc a középmezőnyben, s talán az is borítékolható, hogy az elődöntőben már nem lesz egyértelmű esélyes – ez a semleges érzelműeknek mindenképpen üdvözítő.

NŐI KOSÁRLABDA NB I, 2019–2020

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Csütörtök
18.00:
PEAC-Pécs–ELTE BEAC Újbuda
Péntek
18.00:
UNI Győr Mély-Út–Vasas Akadémia
18.30: TFSE-MTK–Aluinvent DVTK Miskolc
Szombat
17.00:
Atomerőmű KSC Szekszárd–ZTE NKK
18.00: VBW CEKK Cegléd–PINKK-Pécsi 424
19.00: NKE-FCSM Csata–Sopron Basket

A LEGUTÓBBI TÍZ IDÉNY BAJNOKAI
2009–2010: MiZo-Pécs 2010
2010–2011: Sopron
2011–2012: Győr
2012–2013: Sopron
2013–2014: PINKK-Pécsi 424
2014–2015: Sopron
2015–2016: Sopron
2016–2017: Sopron
2017–2018: Sopron
2018–2019: Sopron

TUDNIVALÓK

Az oda-vissza vágós, 22 fordulós alapszakasz 2019. március 14-ig tart, utána a 9–12. helyezett csapatok az összes addigi eredményük továbbvitelével körmérkőzéses rendszerben játszanak oda-vissza vágós alapon, az utolsó kiesik az NB I-ből. Az első nyolc helyen végző együttes a rájátszásba jut, a negyeddöntőben az 1–8., a 2–7., a 3–6. és a 4–5. helyezett kerül párba. A 3. és az 5–8. helyért zajló párharcok az egyik fél második, a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő az egyik fél harmadik győzelméig tartanak. A Magyar Kupa nyolcas döntőjére várhatóan a március 6–8-i hétvégén kerül sor. A bajnoki rájátszás a március 23-ával induló héten kezdődik, a bajnoki finálé utolsó lehetséges játéknapja május 2. vagy 3. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport csatorna tűzheti műsorára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik