Női kosár NB I: harmadszor is legyőzte a Szekszárdot, bajnok a Sopron!

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.04.23. 16:20
A Sopron Basket 74–52-re legyőzte a Szekszárdot a női kosárlabda NB I döntőjének harmadik, szombati mérkőzésén, így 3–0-ra megnyerte a párharcot, ezzel pedig bajnok lett!
Bajnok a Sopron! 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)
Bajnok a Sopron! A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

Nem volt irigylésre méltó helyzetben az Atomerőmű szombaton Sopronban, hiszen 0–2 után szembe kellett néznie azzal, hogy elvesztheti a döntőt, másrészt Határ Bernadett szekszárdi, szerdai súlyos sérülése (a válogatott centernek az utolsó percben elszakadt a keresztszalagja és az oldalsó térdszalagja is) miatt a szokottnál is ellenségesebb légkörben kellett játszania. Ugyanakkor az első két meccset összesen hat ponttal elvesztő együttes abban mindenképpen bízhatott, hogy Határ hiányában megnőhetnek az esélyei, mert a bajnoki címvédőnél egyértelműen kulcsszerepet betöltő játékos távollétében muszáj volt másfajta játékkal előállnia a pályaválasztónak.

Többek közt a meccs első két kosarát, egy remekbe szabott triplát és egy ziccert, szerző Jelena Brooksnak is elő kellett lépnie. A szerb Európa-bajnok klasszis éppen arról beszélt a találkozó előtt, hogy mindenképpen be akarják fejezni a párharcot, s ennek megfelelően kezdett csapata, másfél perc után 7–0-s hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

A 2021–2022-es magyar női bajnokság győztese: Sopron Basket (Jelena Brooks, Czukor Dalma, Pfeiffer Virág, Stefanie Dolson, Fegyverneky Zsófia, Gabby Williams, Határ Bernadett, Briann January, Nevena Jovanovics, Kókai Patrícia, Molnárová Anna-Laura, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Varga Sára. Edző: Gáspár Dávid

Alacsony volt a faulthatár, öt perc után már kilenc személyi hibáért kellett megállítani a játékot, közben a rendkívül jól és támadófelfogásban védekező Sopron magabiztosan vezetett, a 7. percben már 11 ponttal, míg a tolnaiak többször is csúnyán eladták a labdát. Látva, hogy 29 pontot kapott a Szekszárd az első negyedben, úgy tűnt, a Sopron hamar dűlőre viszi a dolgát. A címvédő ellenállhatatlan támadójátékkal rukkolt ki, a 14. percben már 18 ponttal vezetett, s a legtöbb esetben az Atomerőmű játékosai csak közeli nézői voltak a hazai akcióknak.

NS-SZAKÉRTŐ
Balogh Judit, korábbi háromszoros Eb-bronzérmes: – Talán mondhatjuk, hogy a harmadik felvonáson látott különbség volt a reális a két csapat közt, s nem az első kettő meccsen tapasztaltak. A Sopron az első perctől kezdve egészen a félidő végéig a jó gulyáshoz hasonlóan alaposan felpaprikázott stílusban kosárlabdázott, alighanem a Szekszárdon történt sérülés következtében voltak ennyire elszántak Fegyverneky Zsófiék. Aztán a második félidőre kihűlt a gulyásleves, s ami ezután következett, az nem volt szép, de persze egy döntőben nem szépen kell játszani, hanem meg kell nyerni. Az lett volna a csoda, ha nem a Sopron sikerével ér véget a párharc. Az a baj, hogy majd tíz éve a kiírás pillanatában eldől és tudjuk, ki lesz a bajnok, s csak az marad a kérdés, ki lesz a döntős. Ez nem feltétlen szolgálja a magyar kosárlabda érdekeit. Ebben a szezonban sem történt váratlan a fináléban, csak talán annyi, hogy az első két találkozón a Szekszárd meg tudta szorongatni a Sopront.

Fegyverneky Zsófia középtávoliját követően már húsz pontnyi különbség volt a csapatok között, s nehéz volt elképzelni, hogyan tudna újra meccsbe kerülni a KSC, annyira dominált a bajnok. Érdekesség, hogy a finálé során először láthattuk a parketten azt a soproni fölényt, amit a két együttes valódi tudása, keretének piaci értéke, minősége és szezonbeli teljesítménye alapján várni lehetett. Mert ne feledjük, a Sopron Basket az idei Euroliga-győztes, míg a Szekszárd először játszott ugyanebben a sorozatban, de meccset sem tudott nyerni a csoportkörben.

Az első felvonás egyik legjobbja, Miklós Melinda hárompontosával kezdte a harmadik negyedet az Atom, erre azonnal triplával felelt az amerikai Stefanie Dolson. Becsülettel küzdöttek a csapatok, de a fordulat, ami újra izgalmassá tette volna a találkozót, nem akart megjönni és nem is volt benne a játékban. Húsz pont körül billegett a hazaiak vezetése, s ugyan elszántan harcolt a vendég, ezen a mérkőzésen nem játszott olyan minőségben, hogy megszorongassa a Sopront. Az utolsó negyedben egymást múlták alul a játékosok, sok ki nem kényszerített hibát láttunk, a rengeteg rossz dobás és eladott labda miatt öt és fél percig mindössze öt vendégpont esett. Ezután már nem volt kérdés, ismét felkerül a korona a soproniakra. A végül nagyon magabiztos győzelemmel a 15. bajnoki címét szerezte a Sopron, az elmúlt tíz kiírásban a nyolcadikat.

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

SOPRON BASKET–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 74–52 (29–14, 21–14, 15–15, 9–9)

Sopron, 2000
néző. V: Földházi, Tóth C., Mészáros
B.SOPRON:
FEGYVERNEKY 16/9, January 2, G. Williams 8, BROOKS 24/6, DOLSON 9/3. Csere: N. Jovanovics 6, Varga A. 7/3, Czukor 2, Sitku Zs., Varga S., Kókai.Edző: Gáspár Dávid
SZEKSZÁRD:
Studer Á. 4, Friskovec 6/6, Miklós 8/6, Goree 12/3, MILICS 17. Csere: Morgan 3, Bálint 2, Gereben, Mányoky, Holcz, Horváth D. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása. 2. perc: 7–0. 5. p.: 14–5. 7. p.: 20–7. 10. p.: 29–14. 14. p.: 35–17. 19. p.: 48–26. 25. p.: 54–35. 27. p.: 61–37. 34. p.: 65–48. 39. p.: 74–50

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot a Sopron nyerte, 3–0-ra

MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid: – Csodás érzés végre Sopronban, a hazai közönségünk előtt ünnepelni! Boldog vagyok, hogy ilyen sokan kijöttek, és támogattak minket. Nagyon jól játszott a csapat, megérdemelten nyertük meg a magyar bajnokságot. Elismerésem a Szekszárdnak, mert nagyon keményen állt bele ebbe az ütközetbe. Innentől kezdve minden percét szeretnénk kiélvezni az ünneplésnek!
Djokics Zseljko: – Amiről a döntőbe jutásunk idején beszéltem, az most is érvényes, a saját kategóriánkba tartozó, vagy nálunk kicsivel értékesebb csapatok között mi vagyunk a bajnokok. A Sopron jelenleg és az utóbbi néhány évben is euroligás csúcsminőséget képvisel. Nagyon büszke vagyok, jelentős ellenállást tanúsítottunk a döntőben, szenzációsan játszottunk. Ezen a napon túl sok volt nekünk, hogy most volt a legrövidebb szünet két meccs között, kevesebb, mint 72 óra. A sajnálatos esemény, ami Határ Bettivel történt a második mérkőzésen, az mindenkit megzavart egy kicsit. Nagyon rosszul kezdtünk, rossz első félidőt produkáltunk, aztán a második félidőben már sikerült előhoznunk olyan elemeket, amelyeket az első két meccsen jól csináltunk.

A MECCS...

...szurkolói reakciói: a Sopronba érkező szekszárdi drukkerek sportszerűen a legutóbbi mérkőzésen súlyosan megsérülő Határ Bernadett nevét skandálták a mérkőzés előtt, a soproni szurkolók viszont alaposan kifütyülték a KSC játékosait, majd a „csürhe” felkiáltással fejezték ki véleményüket a rivális felé. A tolnaiak később egy csipkelődő kiírással figurázták ki a bajnoki címvédő szimpatizánsait.

...gesztusa: nagyjából egytámadásnyi idő volt még hátra az eldőlt bajnoki fináléból, már minden benevezett játékos a pályára került, amikor a vendégeket irányító Djokics Zseljko elindult Gáspár Dávid irányába, hogy gratuláljon. A két szakember megölelte egymást, aztán a szerb-magyar szakvezető Török Zoltán soproni ügyvezető kezét is megszorította – jó volt látni, hogy a szerdán még heves indulatok lecsillapodtak.

...legszerencsésebb gyermeke: az aranyérmek átadását a házigazda egyik vezére, Jelena Brooks karjában kisfiát, Mateót tartva élte át. A boldog kissrác, aki nem szereti a tévén keresztül nézni anyukáját, hiszen akkor nincsen vele, rövid időre megkapta kölcsönbe a Sopron Basket csapatkapitányának, Fegyverneky Zsófiának az aranyérmét, amit jó alaposan megcsodált.

 

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)


A 7. HELYÉRT, 3. MÉRKŐZÉS
LUDOVIKA-FCSM CSATA–TFSE-MTK 66–59
(14–12, 20–23, 21–10, 11–14)
Ludovika Aréna, 300 néző. V: Győrffy P., Makrai, Lengyel
CSATA: HORVÁTH BERNADETT 14/12, LELIK 23/12, Böröndy V. 4, Zele 4, HEGEDŰS J. 10. Csere: Toman P., GYÖNGYÖSI 11/9, Toman D.
Edző: Tursics Krisztián
TFSE: Theodoreán 7/3, Dúl P. 10/6, SÜLE 8/3, Király A. 4/3, Pavel 6. Csere: Szeitl 3/3, TAPLEY 11, TÓTH T. 7, Burján L. 3/3. Edző: Magyar Bianka
Az eredmény alakulása. 4. perc: 8–0. 8. p.: 10–7. 12. p.: 16–18. 17. p.: 27–27. 24. p.: 42–40. 28. p.: 49–42. 33. p.: 55–47. 38. p.: 61–53
Kipontozódott: Zele (38. p.), Theodoreán (40. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–1 a Csata javára.
MESTERMÉRLEG
Tursics Krisztián: – Szakmailag nem szeretném értékelni a mérkőzést, hiszen közel sem azok a csapatok játszottak, amikkel a szezon elkezdődött. A találkozó előtt azt kértem a lányoktól, hogy győzelemmel hagyják el a pályát, jó szájízzel fejezzék be a bajnokságot. A csapat maximálisan megtett mindent a győzelemért, elégedett vagyok.
Magyar Bianka: – Két szó jut eszembe – köszönet és hála. Csapatomat jó sportemberek és játékosok alkották, örülünk a nyolcadik helynek, amelyet meg is fogunk ünnepelni. Ma a Csatának estek be azok a triplák, amik nekünk szerdán a második meccsen.

ALSÓHÁZ
A 9–12. HELYÉRT
BKG-PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS–PINKK-PÉCSI 424 76–70
(28–22, 16–10, 11–14, 21–24)
Szigetszentmiklós, 500
néző. V: Tőzsér, Söjtöry, Jakab
SZIGETSZENTMIKLÓS:
ANGYAL B. 14/9, Zsivaljevics 11/9, Vári 11/9, C. DAVIS 18/3, CAMPISANO 15/6 . Csere: Aldazabal 7/3, Suppán, Benke S., Raus. Edző: Gedei Tibor
PINKK: Mujovics 14, Révész L. 4, Horváth Boglárka, JÁHNI 10/6, DAVIS-STEWART 30/9. Csere: SZŰCS L. 10/9, Tenyér, Zsilinszki 2. Edző: Kovács Dénes
Az eredmény alakulása. 4. perc: 13–5. 8. p.: 25–13. 13. p.: 36–22. 17. p.: 39–22. 22. p.: 47–32. 28. p.: 52–42. 33. p.: 61–49. 38. p.: 71–62
Kipontozódott: Zsivaljevics (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Gedei Tibor: – Gratulálok a PINKK csapatának. Végtelenül csalódott vagyok. Egy védekezésre, nyolc másodpercre voltunk, hogy elérjük a célunkat. Sokadik alkalommal megint egy egy labdás mérkőzésen nem sikerült.
Kovács Dénes: – Vereségnek még így nem örültünk. Szeretnék gratulálni a BKG-nak, kívállóan játszottak és a szezon playout részében megmutatták, hogy abszolút helyük van az első osztályban. Remélem, hogy jövőre is találkozunk. Nem mehetünk el amellett, hogy a lányok hatalmasat küzdöttek.

A PLAYOUT VÉGEREDMÉNYE
1. ELTE BEAC Újbuda 28 12 16 1888–1984 0.714 40
2. VBW CEKK Cegléd 28 7 21 1823–2104 0.607 34
3. PINKK Pécsi 424285231748–23040.58933
4. BKG-PRIMA Szigetszentmiklós 28 5 23 1822–2152 0.589 33
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik