Női kosár NB I: a trónkövetelők alighanem csak az ezüstért harcolhatnak

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.09.25. 11:36
null
Májusban sorozatban hatodszor ünnepelhetett bajnoki aranyérmet a Sopron (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Szombaton rajtol a női NB I 2021–2022-es idénye, amelynek immár a rájátszásbeli meccsein is érvényes lesz a fiatalszabály.

 

NS-SZAKÉRTŐ

Károlyi Andrea korábbi válogatott játékos, a 3x3-as női válogatott szövetségi edzője:
„Azon, hogy ki nyeri a bajnokságot, senki sem fog hajba kapni, szerintem senki sem vár meglepetést... Azzal, hogy a Szekszárdnak sikerült bejutnia az Euroligába, a második helyért vívott harc izgalmasabb lesz, mint tavaly, mert ők heti rendszerességgel európai sztárcsapatok ellen játszanak, rengeteget utaznak, ami nagyon megterhelő. A többiek közül a DVTK, a Győr, a PEAC és a Csata is odaérhet a dobogó közelébe, utóbbi Simon Zsófiával erősödött, de lehet, hogy még elkél egy légiós. Ha nagyon leterheli a Szekszárdot a nemzetközi kupaszereplés, éles harc várható a döntőbe kerülésért is. Az U20-as szabállyal kapcsolatban azt mondom, ennek így van értelme, ha már szabály, akkor vigyük végig az egész idényen. Ám én úgy vélem, ettől még alapjaiban nem sok minden változik, talán az edzőknek lesz hosszabb ideig gondja azzal, hogy a cserére figyeljenek, s ha a két U20-as játékos nem egy poszton játszik, akkor a pályán tartásukat nehezebb lehet koordinálni.”

Aligha akad olyan elfogult és vakmerő nem soproni drukker, aki tényleg hisz abban, hogy jövő áprilisban nem a 14-szeres magyar bajnok játékosainak a nyakába akasztják a bajnoki elsőségért járó aranyérmeket. De ezt megmagyarázzuk, mielőtt bárki is rosszra vagy részrehajlásra gondolna.

A bajnok Sopron Basket 2015 óta sorozatban hatszor nyerte meg bajnokságot, a döntők során 18 mérkőzésen győzött, s mindössze három találkozón kapott ki. Ha még messzebbre tekintünk az időben, akkor azt láthatjuk, hogy az előző 14 esztendőből 11-szer lett aranyérmes, azaz 2007 óta a bajnoki döntők 78 százalékában győzött. Tehát cseppet sem kell csodálkozni azon, hogy amikor ilyen egyértel mű egy klub dominanciája, az idényrajtot megelőzően a többi csapat vezetői a második helytől kezdenek el számolgatni. A Sopron most is toronymagas favorit, még úgy is, hogy kényszerből napokkal a nyitány előtt jelentett be egy új légióst. A 32 éves amerikai Shey Peddy, aki jelenleg a Phoenix Mercuryben játszik, azért került Gáspár Dávid együtteséhez, mert a korábban szerződtetett Napheesa Collier a WNBA-idényt követően egészségügyi okokra hivatkozva nem tud még decembertől sem rendelkezésre állni. A profik közt is a legprofibban működő, egyébként is bombaerős keretű csapat magja egyben maradt, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett és Czukor Dalma mellett a francia-amerikai Gabby Williams, a szerb Jelena Brooks és az amerikai Briann January is maradt, míg Peddyn kívül érkezett az Európa-bajnok szerb Nevena Jovanovics és a francia Aby Gaye. A 2018-as történelmi Euroliga-ezüstérem után kétszer is a sorozat final fourjába kerülő soproniakra kemény évad vár, mivel a jelenlegi vírushelyzet szerint nem buborékban, hanem normál rendszerben bonyolítják le a csoportkört, azaz az előző idénnyel ellentétben sokat kell utazniuk.

TUDNIVALÓK

Az eddigiekhez hasonló versenykiírással rajtol el a 12 csapatos női bajnokság: az alapszakaszban oda-vissza vágós rendszerben lejátszott 22 fordulót követően jön a rájátszás. A szokásos mederben zajló folytatásban az első nyolc helyezett a bajnoki címért játszik, a playoff előreláthatólag márciusban startol. Az 1–8. helyezett csapatok vesznek benne részt, a negyeddöntőben az 1–8., a 2–7., a 3–6. és a 4–5. helyezett kerül párba, a negyed- és az elődöntőben az egyik fél második győzelméig tartanak a párharcok (a harmadik helyért zajló csatában csak a másodikig, a döntőben a harmadikig). Az alapszakasz után a 9–12. helyen végző csapatok körmérkőzéses rendszerben oda-vissza mérkőznek meg egymással a bennmaradásért, az utolsó helyezett kiesik. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport és az M4 Sport+ csatorna tűzi műsorára.

További információ: nso.hu, hunbasket.hu, wbasket.hu

Ha már történelem: a soproniak első számú kihívójának tekinthető Atomerőmű KSC Szekszárd is szintet lépett, miután harmadik nekifutásra sikerült bejutnia az Euroliga csoportkörébe. A tolnaiak szisztematikus munkába és építkezésbe kezdtek 2015-ben, amikor az ambiciózus vezetőedző, a sorozatban a Péccsel ezen a szinten már 11 évvel ezelőtt is vitézkedő Djokics Zseljko megérkezett, s most Sepsiszentgyörgyön learatták a munka gyümölcsét. Az Atomerőmű a török Kayseri és az erdélyi házigazda legyőzésével bekerült az európai topligába, ám ezzel együtt ismeretlen vizekre is evezett, amelyeken gyakoriak a viharok... Ha a sérülések elkerülik, és a megpróbáltatások nem terhelik meg túlságosan, alighanem idehaza ismét döntőt játszhat.

A szövetség többek között a fiatalszabályon is változtatott, miután immár az egész idényben, azaz a rájátszásban is minden mérkőzésen a pályán kell lennie az első húsz percben egy húsz éven aluli magyar játékosnak, ami üdvözítő, s egyben óriási lehetőség a tehetségeink számára.


NŐI KOSÁRLABDA NB I
Szombat
17.00:
ELTE BEAC Újbuda–VBW CEKK Cegléd
18.00: PINKK Pécsi 424–Uni Győr MÉLY-ÚT
18.00: Vasas Akadémia–Sopron Basket
Vasárnap
17.00: Atomerőmű KSC Szekszárd–BKG-Prima Szigetszentmiklós
18.00: TFSE-MTK–PEAC-Pécs
Hétfő
18.30:
Ludovika-FCSM Csata–DVTK Miskolc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik