Női kosár: Határ Bernadett a világ legjobbjai ellen próbálhatta ki magát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.07.14. 09:35
null
Határ Bernadett szeretné még magasabbról elengedni a dobásokat (Fotó: Indiana Fever)
A Nemzeti Sportnak adott interjújában a Sopron Basket magasembere elmondta, nem elégedett az Amerikában nyújtott teljesítményével, de voltak pillanatok, amikor tudott segíteni csapatának. 

 

– Hogy sikerült a műtét, hogy érzi magát?
– Köszönöm szépen, sikeres volt a műtét, jelen pillanatban egyáltalán nem fáj a bokám, aminek nagyon örülök – válaszolta Határ Bernadett, a Sopron Basket és a magyar válogatott centere, aki a nyáron lehetőséghez jutott az észak-amerikai női profi ligában, ám pénteken műtéti beavatkozáson esett át.

– Biztatják azzal, hogy tartósan megoldódnak a problémái?
– Reménykedem benne, hogy sikerült kitalálni, mi irritálta a bokámat, és többé nem kell ezzel bajlódnom.

– Úgy tűnt, megkapta a bizalmat az Indiana Fevernél, kezdő is volt, erre haza kellett utaznia. Jól viseli, vagy erősebb a rossz érzés?
– Eléggé stresszes helyzet volt fájdalommal játszani, ráadásul az edzéseken nem is vettem részt. Úgy gondolom, jó döntést hoztam, amikor úgy döntöttem, hazajövök és megműttetem a bokámat.

– Visszamegy még Amerikába, miután felépült?
– Jelen pillanatban kérdéses, hogy még idén vagy már csak jövőre tudok kimenni, ez a rehabilitációmtól függ.

– Összességében hogyan értékeli a WNBA-ben nyújtott teljesítményét?
– Nem vagyok elégedett, de voltak pillanatok, amikor tudtam segíteni a csapatnak.

– Mennyire zavarta a hangulatot a csapaton belül, hogy kevés sikerélménnyel gazdagodtak, a Fever ugyanis négy győzelemmel és 16 vereséggel áll...
– Most kezd összeszokni a csapat. Természetesen mindenki frusztrált volt, és megvannak az indokai, miért játszottunk így, de erről nem tisztem beszélni.

– Ha összehasonlítja a WNBA-t az Euroligával, mik a legszembetűnőbb különbségek?
– Talán az az egyik, hogy nem annyira jellemző a csapatvédekezés. Valószínűleg ezért kaptam annyi lehetőséget kint, mert a védekezéssel tudtam leginkább az együttes hasznára lenni. Emellett sokkal több a szabad játék, ami nem biztos, hogy jó, pontosabban én nem ehhez szoktam hozzá. Jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni kezdeményezésekre, összességében teljesen más liga a WNBA, másképpen mennek a dolgok, de nem jelenthetjük ki, hogy ez így jó vagy rossz, egyszerűen csak más.

– Mi volt a legnehezebb odakint, mennyire érezte magát egyedül?
– A vezetőség és a csapattársak az elejétől fogva kedvesek voltak, ezzel nem volt problémám.

– És gyanítom, a pályán is találkozott ismerős arcokkal...
– Igen, az első mérkőzésünket rögtön soproni klubtársam, Briann January csapata ellen játszottuk, aminek nagyon örültem.

– Tudott fejlődni az elmúlt néhány hónapban, esetleg van, ami megváltozott a szemléletében – a fejéhez kapott, hogy hoppá, ezt így is lehet csinálni?
– Nem hiszem. Ahogy mondtam, teljesen más a felfogás odakint, viszont mégiscsak a világ legjobb játékosai ellen próbálhattam ki magam, tehát rájöttem arra, igenis van hová fejlődnöm. Dolgoznom kell tovább, mert hét mérkőzés nem elég a számottevő előrelépéshez úgy, hogy nagyon sokáig nem is tudtam edzeni. Fontos, hogy megtanuljam kicsivel magasabbról elengedni a labdát, hogy igazán kamatoztatni tudjam a magasságomat.

– Elégedett volt a produktumával a vezetőedző, a szakmai stáb, visszavárják?
– Szeretnék, ha még idén visszatérnék, de nem biztos, hogy megkockáztatom, hogy egyből visszaálljak a meccsekre. Nem tudom, hogy alakul, örülnének neki, ha jövőre újra kiutaznék, majd meglátjuk...

– Követte a női Európa-bajnokság küzdelmeit?
– Amennyire tudtam, és ébren voltam, követtem. Általában a reggeli edzéseink alatt zajlottak a találkozók, de igyekeztem nézni a mérkőzéseket. Látszott a tornán a Covid hatása, meglepetéscsapatok kerültek előtérbe, a címvédő Spanyolország nem jutott be a legjobb hat közé, így még világbajnoki selejtezőt sem játszhat.

– Amióta itthon van, ki tudott kapcsolódni valamennyire?
– Egyelőre a családommal töltöm az időt, lassan visszatérek Sopronba, hogy elkezdjem a rehabilitációt, és körülbelül az alapozás kezdetéig azt csinálom majd.

– Nyaralást tervez?
– Ilyenkor már elég nehéz, de természetesen egy-két napot beiktatunk. Még kiderül, hogy hová és mikor.

– Sopronban már ismert a következő idény játékoskerete, optimista az esélyeiket illetően?
– Sopronban mindig optimistának kell lenni, jó csapatunk lesz az előttünk álló évadban is. A magyar bajnokságban mindenképpen az újabb aranyérem megszerzése a cél, az Euroliga nem ennyire egyértelmű, később körvonalazódhat, milyen elvárásokkal indulunk neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik