Női kosár Euroliga: a DVTK klubtörténeti bravúrra készül

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.10.11. 12:32
A női kosárlabda Euroliga főtáblájára jutásért küzdenek a borsodiak, Bernáth Réka szerint ha betartják a védekezési alapelveiket, nem lehet gondjuk a Ramla elleni nyitó mérkőzésen.

Fennállása során először küzdhet a főtáblára jutásért az Euroligában a DVTK-Hun-Therm. Kedden és szerdán hazai pályán, a DVTK Arénában kísérelheti meg, és az esélyei egyáltalán nem rosszak.

A klub idén már ért el nagy sikert impozáns csarnokában, hiszen meg tudta nyerni a Magyar Kupát, miután a fináléban felülmúlta a későbbi Euroliga-győztes Sopron Basketet. Ezúttal nem lesz ennyire nehéz dolga, de az izraeli Elicur Ramla és különösen a török Botas SK legyőzése nem ígérkezik gyerekjátéknak a magyar bajnokságot négy könnyed sikerrel kezdő borsodiaknak.

Bernáth Réka szerint erősödött a DVTK, 
s főtáblára juthat az Euroligában 
(Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)
Bernáth Réka szerint erősödött a DVTK, s főtáblára juthat az Euroligában (Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)

„A mi szempontunkból jobb volt, hogy alacsonyabban rangsorolt csapatokkal találkoztunk   – mondta a Nemzeti Sportnak Bernáth Réka, a DVTK hátvédje. – Jobban össze tudtunk így szokni, viszont két légiósunk nemrég csatlakozott hozzánk, nekik szükségük van még egy kis időre – ugyanakkor aranyosak, segítőkészek, és jól halad a beilleszkedésük. Nem lesz probléma, mindenképpen remek igazolások, egyre jobban érezzük majd egymást a pályán. Mivel a keretünk nagy része együtt maradt, a csapat összhangjával nincs gond, tehát két új szerzemény beillesztése nem olyan nehéz feladat.”

Az ausztrál Darcee Garbin világbajnoki bronzéremmel utazhatott Magyarországra, a Puerto Ricó-i Arella Guirantes bekerült a vb második legjobb csapatába, vagyis a hangulatuk nagyon jó, ami sokat dobhat a DVTK teljesítményén. Völgyi Péter együttese egyelőre az első ellenfélre, a Ramlára figyelt (az izraeliek legjobbja az amerikaiakkal világbajnoki címet szerző Shakira Austin), és mivel nem volt fellelhető friss felvétel a riválisról, egyénileg készültek játékosaiból a magyar csapat tagjai. A stáb profin összeállította a tudnivalókat, legfeljebb a Ramla figurái lehetnek meglepőek, ám Bernáth Réka úgy véli, védekezési alapelveik betartásával nem érheti őket baj.

„A másik ellenfél, a Botas török csapat, és a török klubok mindig kiváló játékosokat vonultatnak fel, sőt bármikor felbukkanhat náluk egy új szerzemény, de a Botasszal eddig nem foglalkoztunk behatóbban  – mutatott rá egy veszélyes részletre Bernáth. – Azért dolgoztunk az előző évadban, hogy meglegyen az esélyünk felkerülni az Euroliga főtáblájára. Nagyon motiváltak vagyunk, csapatként és egyénenként is számottevő fejlődési, tapasztalatszerzési lehetőség a sorozatban szerepelni. Óriási segítség, hogy a saját szurkolóink előtt harcolhatunk, azt várom tőlük, hogy fantasztikus atmoszférát teremtenek, és hatodik emberként támogatnak minket.”

Bernáth Réka úgy véli, erősödött a DVTK, annál is inkább, mert az előző évad közben sérülés miatt elveszítették a szerb Sznezsana Bogicsevicset – most többen vannak, és nagyobb a rotáció. Tizenhárom tagú kerettel készülhet a nemzetközi megméretésre a miskolci együttes; Toman Petra még a nyáron megsérült, rajta kívül vannak kisebb sérülésekkel bajlódó játékosok, de most mindenki összeszorítja a fogát, s készül a nagy feladatra.

EUROLIGA, NŐK, SELEJTEZŐ, B-CSOPORT, MISKOLC
1. forduló, kedd
18.30:  
Elicur Ramla (izraeli)–DVTK-HUN-THERM
2. forduló, szerda
18.30:
DVTK–Botas SK (török)
3. forduló, csütörtök
18.30:
Botas–Ramla
A csoportgyőztes az Euroliga, a második és a harmadik helyezett az Európa-kupa főtábláján folytathatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik