Női kosár Euroliga: elsőre nem sikerült nyernie a Szekszárdnak

FAZEKAS ZOLTÁN (Velence)FAZEKAS ZOLTÁN (Velence)
Vágólapra másolva!
2021.10.06. 21:45
null
A Szekszárd nem bírt az olasz bajnokkal (Fotó: fiba.basketball)
A női kosárlabda Euroliga A-csoportjának első fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 80–59-es vereséget szenvedett a Venezia vendégeként.

Az első olaszországi, kedd esti tréning is jó hangulatú volt, de a szerda délelőtti vége még vidámabb lett, mert a foglalkozást lezáró félpályás hárompontosok közül három is a gyűrűben landolt. A klub történetének első euroligás mérkőzésére készülő Szekszárd játékosai láthatóan nem voltak idegesek a Venezia elleni debütálás előtt, de az esti mérkőzés előtt már érezhető volt a bemutatkozás okozta feszültség.

Az első meglepetés akkor érte Djokics Zseljko vezetőedzőt, amikor az egyik rendező, egy hatvan év körüli bácsika határozottan az útját állta a csarnokba érkezést követően, s ellentmondást nem tűrően jelezte, rend a lelke mindennek, kérem itt fegyelem van, a játéktérre még nem lehet bemenni, mert az élvonalbeli férficsapat edz. Így a tolnaiak edzője és a stáb többi tagja is megvárta, amíg a férfijátékosok az öltözőbe vonultak és a helyi „kisfőnök” nem intett, be lehet menni.

Az első velencei étkezés meglehetősen lassú és vontatott volt, mert a szállodai személyzet amúgy „olaszosan”, a fogások közötti szüneteket jól elnyújtva szolgálta fel az egyébként pompás kagylós spagettit és sült halat, amit jóízűen költöttek el Studer Ágnesék.

Az első euroligás meccsen sokan drukkoltak a Szekszárdnak, a mintegy 30 fős vendégtábor már egy órával a feldobás előtt lendületesen biztatta az akkor még csak melegítő kedvenceit.

Az első, történelmi pontokat a bosnyák-szerb Nikolina Milics szerezte a kék mezben játszó tolnai együttesnek. Djokics, aki legutóbb tíz és fél éve irányította a pécsieket ezen a szinten, az 5. percben kérte ki első idejét, ekkorra ugyanis megléptek az olaszok. Nem segített a pauza, jöttek az újabb hazai hárompontosok, tíz ponttal elhúzott a Venezia. A különbség állandósult, akárhogyan is cserélgette a csapatot Djokics, sőt, a 12. percben a fáradtság jeleit egyáltalán nem mutató és csak hétfőn Olaszországba érkező amerikai Kayla Thornton kosarával már 16 ponttal vezettek a fehér mezesek, akik hihetetlenül keményen védekeztek és nagyszerű százalékkal dobtak.

Az első győzelmük összességében nem forgott veszélyben a hazaiaknak, akik a harmadik szezonjukat játsszák a női elitligában, és áprilisban az Európa-kupa elődöntőjében éppen a Szekszárdot győzték le, de végül kikaptak a döntőben a Valenciától.

A Szekszárd bemutatkozott a legjobbak közt, s bár kicsit megilletődötten játszott, a záró felvonásban tíz pontra is visszakapaszkodott. Ugyan kikapott, ám ízelítőt kapott az Euroliga nívójából és nem vallott szégyent.

NŐI EUROLIGA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
UMANA REYER VENEZIA (olasz)–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 80–59
(25–17, 22–16, 13–13, 20–13)
Velence, 584 néző. Vezette:  Tomic, Gracin (horvátok), Lapanovic (szlovén).
VENEZIA: ANDERSON 23/9, Carangelo 12/6, PENNA 13/6, Bestagno 9, PETRONYTE 6.Csere:  Attura 5,  Madera 2,  THORNTON 10/3.Edző:  Massimo Romano
SZEKSZÁRD:  STUDER 14/6, Friskovec 2, Gereben 2, Goree 14, MILICS 17.Csere: Miklós 4, Krnjics 2, Mányoky, Vorpahl 4.Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–4. 6. p.: 16–6. 8. p.: 20–15. 13. p.: 33–17. 15. p.: 35–25. 19. p.: 44–25. 23. p.: 49–38. 26. p.: 56–38. 28. p.: 60–40. 32. p.: 61–51. 35. p.: 66–55. 38. p.: 71–55
Kipontozódott: Miklós (35. p.), Milics (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Massimo Romano: – A legfontosabb az volt, hogy ne hagyjuk az ellenfelünket a saját játékát játszani és hogy a meccs elején jó ritmusba kerüljünk. Ez sikerült, nagyszerűen játszottunk és nyertünk, ez a lényeg.
Djokics Zseljko: – Nem lehetek elégedett, mert kaptunk nyolcvan pontot és a csapatból sokan tudásuk alatt játszottak. Sok gyermeteg hibát követtünk el, biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal jobban tudunk játszani. Köszönjük azoknak, akik elkísértek ide minket és buzdították a csapatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik