Női kosár Euroliga: döntöttek a lebonyolítás új rendjéről

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.09.17. 20:38
null
Soproni kosarasok a Győr elleni minapi emlékmérkőzésen (Fotó: Tumbász Hédi)
A koronavírus-járvány miatt „buborékos formában”, azaz fázisonként egy helyszínen rendezik meg a női kosárlabda Euroliga 2020–2021-es kiírásának mérkőzéseit – számolt be a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) döntéséről csütörtökön hivatalos honlapján az egyik magyar résztvevő, a Sopron Basket. A soproniaknak török és francia ellenfelük lesz az alapszakaszban, a DVTK-ra és a romániai Sepsire selejtező vár.

 

Előzetesen két változatot dolgoztak ki a lebonyolítás rendjére, ezekről a 18 érintett csapat és azok 10 nemzeti szövetsége szavazott, majd miután a voksolás döntetlennel zárult, a FIBA hozta meg a végső döntést – írja a soproniak honlapja.

Október végén (28/29.) rendezik meg a selejtezőket egy helyszínen (az Aluinvent DVTK Miskolc török csapattal találkozik), majd következik a 16 csapatos alapszakasz, mégpedig szintén „buborékos” formában, azaz egy helyszínen, négy négycsapatos csoporttal, minden csapat számára hat mérkőzéssel.

Az első körre november 29. és december 5. között kerül sor az első helyszínen, csapatonként három mérkőzéssel, ezt januárban követi a második kör 17-e és 23-a között egy másik helyszínen, csapatonként ismét három mérkőzéssel.

A csoportokból az első kettő jut tovább a rájátszásba, a 3. és 4. helyezett befejezi a nemzetközi küzdelmeket, nem sorol át az Európa-kupába.

A playoff március 14-20. között lesz, szintén egy helyszínen, „buborékos” formában, ahol oda-visszavágós alapon mérkőznek meg egymással a felek (az A- és a C-csoport csapatai lesznek az egyik ágon, a B és a D csapatai a másikon).

A „buborékok” helyszínére pályázni lehet, melynek feltételeit az elkövetkező napokban ismerteti a klubokkal a nemzetközi szövetség.

„Örülök, hogy a FIBA elmozdult az eredeti elképzelésétől, és figyelembe vette a csapatok kéréseit – idézi a wb-sopron.com Török Zoltánt, a csapat ügyvezetőjét. – Ugyan a FIBA végül nem azt a változatot támogatta, amit klubunk, a DVTK és az MKOSZ, de ez a lebonyolítás is elfogadható számunkra. Annyi kritikát lehet megfogalmazni ezzel a verzióval szemben, hogy nagyon alacsony a mérkőzésszám, de azt is hozzá kell tenni, hogy ugyanolyan mértékben előtérbe helyezte a játékosok és sportszakemberek egészségének megóvását és a biztonságos lebonyolítást, ahogyan azt mi is szerettük volna. Felelősségteljes döntés született.”

NŐI KOSÁRLABDA-EUROLIGA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Dinamo Kurszk (orosz), Nagyezsda Orenburg (orosz), Perfumerias Avenida (spanyol), DVTK (magyar)/Izmit (török)
B-csoport: USK Praha (cseh), Fenerbahce (török), ASVEL Lyon (francia), Arka Gdynia (lengyel)
C-csoport: Jekatyerinburg (orosz), Famila Schio (olasz), TTT Riga (lett), Girona (spanyol)/Sepsi (romániai)
D-csoport: Sopron Basket (magyar), Galatasaray (török), Bourges Basket (francia), Basket Landes (francia)
A csoportbeosztást kiemelés alapján készítették el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik