Nagy küzdelemben maradt alul a DVTK (Fotó: FIBA)

 

Még annál is nagyobb meglepetés lett volna a DVTK-HUN-Therm schiói győzelme csütörtökön az Euroliga első fordulójában, mint a lengyel Polkowice sikere (73–46) az előző évad ezüstérmese, a török Fenerbahce ellen szerda este. Ezt csak a miheztartás végett írtuk le, hogy azok is képbe kerüljenek, akik esetleg nem pontosan tudják, mit jelent a diósgyőriek szintlépése és majdnem bravúrja... A sorozat magyar újonca, amely jó két hete klubtörténelmet írt, amikor saját csarnokában kiharcolta, hogy fennállása során először tagja lehessen az európai elitsorozatnak, az Euroliga egyik alapcsapatával találkozott. A Schio 14 éve folyamatosan a csoportkörben szerepel, idén a negyeddöntőig jutott, s egyáltalán nem becsülte le a DVTK-t, amit olasz ikonja, a 33 éves Giorgia Sottana is megerősített a találkozó előtti nyilatkozatában: „Nem ismerjük őket, hiszen újoncok, de aki ebbe a sorozatba bekerül, az biztosan minőséget képvisel”.

A csütörtök délelőtti tréningen Völgyi Péter vezetőedző többször is rövidke motivációs beszéddel próbálta felkészíteni és ösztönözni tanítványait, akik közül a Győrrel korábban a sorozatban szereplő szakemberen kívül egyedül a montenegrói Milica Jovanovicsnak van euroligás tapasztalata, vagyis a keret többi tagja először találkozott azzal a keménységgel, harcossággal és agresszivitással, amely ezt a sorozatot jellemzi.

A Schio – amely idén a bajnoki cím mellett megnyerte az Olasz Kupát és az olasz Szuperkupát is, s a bajnokságban öt fordulót követően még veretlen – svéd centere, Amanda Zahui meghökkentő méretű (két kisebb félbevágott sárgadinnyét tessék elképzelni) fülhallgatóval a fején melegített, s rá sem hederített a diósgyőriekre, pedig sokukkal vívott nagy csatákat három éve, amikor a Sopron Basket légiósa volt. Persze Kányási Veronikáék sem az ellenféllel voltak elfoglalva, hanem azzal a gondolattal, hogy bizony történelmi jelentőségű meccs vár rájuk, a klub első euroligás összecsapása. Hogy jobban menjen a koncentráció, kezdés előtt néhány perccel a DVTK drukkereinek hangja töltötte be a kicsiny csarnokot – azaz hazánkból is érkeztek néhányan a találkozóra. Jovanovics szerezte a meccs és a Diósgyőr első euroligás kosarát egy remek lefutásból, ám ezután az olaszok szinte valamennyi akciójukból betaláltak és az 5. percben már 16–4-re vezettek, így muszáj volt időt kérnie Völgyinek. Bernáth Réka és Kányási pontjaival zárkózott a borsodi csapat, s a Puerto Ricó-i Arella Guirantes hármasával már csak öt pont volt a hátrány a 13. percben. Szerencsére az olaszok dobószázaléka romlott, s amikor Aho Nina hárompontosa beesett, 31–30-ra a DVTK vezetett.

Nem voltak megilletődve a diósgyőriek, ezt mindenesetre jó volt látni, azt már nem annyira, hogy fordulás után újra az öt–nyolc pontos előnyüket állandósító hazaiak domináltak. Küzdött a vendégcsapat, s a 35. percben Guirantes kosaraival újra fordított, s ötpontos előnybe került három perccel a vége előtt. Ez már az idegek harca volt, az utolsó percre döntetlennel fordultak a csapatok, de sajnos az előtte lévő hatvan másodpercben a játékvezetők kétszer is a hazaiak javára tévedtek kétes szituációban... Aztán Jovanovics dudaszós triplája és Aho Nina büntetőivel 74–70-re is vezetett a Völgyi-csapat, csakhogy ezután Marina Mabrey kapott ajándékba három büntetőt, de csak kettőt értékesített. Hét másodperc volt hátra, a DVTK oldalbedobást végzett el: Guirantest fellökték, a labda az olaszoké lett, s ziccerrel egyenlítettek. A túlórában a hazaiak minden rutinjukat bevetették, no meg dobtak két fontos hárompontost, s megnyerték a meccset.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT

Schio (olasz)–DVTK-Hun-Therm 90–82 (28–17, 13–21, 19–16, 14–20, 16–8) – hosszabbítás után
Schio, 1000 néző. V: Tomic (horvát), Szmiljanics (szerb), Lapanovic (szlovén).
SCHIO: Verona 5/3, MABREY 19/12, Keys 12, HOWARD 23/15, N’DOUR 17/6. Csere: Zahui 4, Sottana 6/3, Mestdagh 2, Penna, Crippa, Bestagno 2. Edző: Georgiosz Dikaiulakosz
DVTK: AHO N. 9/3, GUIRANTES 17/6, JOVANOVICS 16/12, Garbin 10/6, Green 8. Csere: Kányási 7/3, Kiss A., BERNÁTH 15/6. Edző: Völgyi Péter
Az eredmény alakulása. 2. perc: 2–4. 5. p.: 16–4. 7. p.: 21–6. 13. p.: 28–23. 17. p.: 30–31. 19. p.: 34–34. 24. p.: 51–44. 27. p.: 54–49. 33. p.: 62–56. 37. p.: 62–67. 39. p.: 69–69. 40. p.: 70–74. 43. p.: 81–78. 45. p.: 89–80.
MESTERMÉRLEG
Georgiosz Dikaiulakosz:
– Nagy dicséret jár a DVTK-nak, okosan és jól játszott, a sírból hoztuk vissza a meccset. Sokszor előfordult már velünk, hogy nagy előnyt leadtunk, erre figyelnünk kell a jövőben.
Völgyi Péter: – Kellett egy negyed, hogy felvegyük az Euroliga ritmusát, az addig összeszedett hátrányt folyamatosan ledolgoztuk, rengeteg energiát mozgósítottunk támadásban és védekezésben is. Megérdemeltük volna a győzelmet, de az utolsó két perc kaotikus játékvezetése tönkretette az esténket.

Mechelen (belga)–Sopron Basket 62–91 (23–22, 9–22, 7–26, 23–21)