Női kosár Euroliga: a bronzmeccsen is kikapott a Sopron, a Fener lett a 3.

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 15:50
null
Nagy csatában dőlt el a bronz sorsa (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)
A női kosárlabda Euroliga négyes döntőjének bronzmérkőzésén a Sopron izgalmas végjátékot követően 6 pontos különbséggel, 64–58-ra kikapott a házigazda Fenerbahcétől, így a 4. helyen zárt a sorozatban.

NŐIKOSÁRLABDAEUROLIGA NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
BRONZMÉRKŐZÉS
Fenerbahce (török)–Sopron Basket 64–58(22–9, 14–22, 11–15, 17–12)
Isztambul, 100 néző. Vezette:Csender (román), Velikov (bolgár), Dahra (francia)
FENERBAHCE:THOMAS8/6,MCBRIDE15/6,Jagupova11/3,Sabally13/3,Vaughn12.Csere:Stokes2,Cakir, Canitez, Zandalasini3/3,Nicholls. Edző:Victor Lapena
SOPRON:Fegyverneky3,January5,Walker7/3,BROOKS21/3,KRAJISNIK17.Csere:Határ2,Czukor3/3,Varga A. Edző:Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 4. perc:9–1.8. p.:18–5.11. p.:25–9.16. p.:34–16.19. p.:34–29.23. p.:42–33.26. p.:42–40.30. p.:47–46.35. p.:57–46.39. p.:59–54
Kipontozódott:
January (33. p.), Brooks (40. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Sopron Basket esélyei, illetve helytállása teljes mértékben relatívvá vált az Euroliga isztambuli final fourjának bronzmérkőzésén, amikor kiderült, amerikai kitűnősége, Gabby Williams térdbántalmai miatt nem léphet pályára. Megpróbált mindent, elkezdte a bemelegítést, ám el kellett tekinteni a játékától. Ezzel összefüggésben ugyanakkor felhőtlenül, nyomás és elvárás nélkül lehetett kosárlabdázni a házigazda török Fenerbahce Öznur Kablo ellen, amely a hiányzó nélküli Sopron ellen is favorit lett volna. Amit az idei Magyar Kupa győztese mutatott a Volkswagen Arenában ezen a vasárnapon, az abszolútértékben is felülmúlta a várakozásokat.

Öt és fél percre volt szükség a mieink első mezőnykosaráig, de szerencsére a Fener sem termelte ezeket ipari mennyiségben. Voltak momentumok, amelyeknek már ekkor is örülhettünk, így például Czukor Dalma triplája a sarokból (akit a szpíker gyakran kissé furán ejtett ki, nagyjából úgy, hogy „Czukros”), vagy éppen annak, hogy már a második negyedben pályára került a húszéves Varga Alíz.

Azt meg különösen boldogan nézhettük, ahogy az együttes 34–16-ról 34–29-re zárkózik fel a nagyszünet előtti percekben. Úgy fest, eddigre sikerült leküzdeni a kezdeti megilletődöttséget, ami mondjuk Jelena Brookson egy pillanatig sem érződött, a szerb magasbedobóra általában jellemző megalkuvás nélküli játék ezúttal imponáló eredményességgel párosult.

Aztán a harmadik negyed derekán már ott tartottunk, hogy Megan Walker triplájának köszönhetően csupán kettő pont volt a Sopron Basket hátránya – nehezen akartuk elhinni, amit látunk, márpedig valóban arról volt szó, hogy a kimagaslóan legjobb európai csapatot, a Jekatyerinburgot megszorongató Fenerbahce küszködött Gáspár Dávid lányai ellen. Brooks sajnos ezúttal is hamar begyűjtötte a negyedik személyi hibáját, mindezt úgy, hogy az ellenfél már feltette a kezét, elismerte, hogy szabálytalankodott, aztán a játékvezetők mindenki megdöbbenésére (legalábbis a magyar oldalon) támadófaultot jeleztek.

Mindenesetre élt a remény az utolsó tíz percre fordulva, Tina Krajisnik zseniális volt, mint szokott, igaz, dobása, amely vezetést érhetett volna, leperdült a gyűrűről, és Jasmine Thomas odaát bepörkölt egy triplát a szomorúságunkra. Sőt, utána Kayla McBride is, így a Fener 53–46-os előnyét regisztrálhattuk. Gáspár mester időt kért, aztán Briann January kipontozódása után még egyet – az amerikai hátvéd természetesen támadóhiba után kényszerült elhagyni a játékteret, amivel a három sporttárs jó alaposan megszórta a magyar reprezentánst a találkozón...

Azért azt se rejtsük véka alá, hogy borzalmasan játszottak a törökök, temérdek eladott labda jellemezte őket, bár ez igaz volt a Sopronra is. A véghajrában még látótávolságon belül, hat pontra volt a magyar együttes, ám bő fél perccel a vége előtt, időkérés után Czukor nem tudta bedobni a labdát a rendelkezésére álló öt másodperc alatt. Az a Czukor Dalma, akit nem sokkal korábban néma síp mellett löktek ki a pályáról… Nem ezen múlott, de a játékvezetés következetessége ezúttal hagyott kívánnivalót maga mögött.

A Sopron produkciójára viszont ez egyáltalán nem igaz, nagyon szépen fejezte be a négyes döntőt a vereség ellenére. Közhelyes kijelentés, és nem pótolja a győzelem örömét, de így igenis ki lehet kapni!

MESTERMÉRLEG
VIctor Lapena:
– Le a kalappal a lányok előtt, noha sok problémával küzdöttünk, a koronavírus is megtizedelt minket, hittem a csapatban. Végletekig kiélezett meccset játszottunk az elődöntőben, és utána meg tudtuk nyerni a bronzmérkőzést – nagy elismerés, hogy a Fenerbahce edzője lehetek. Minden elismerésem a Sopronnak és edzőjének, fantasztikus munkát végeztek ebben, és az előző, félbeszakadt idényben is. A FIBA és az euroligás csapatok is nagyszerűen dolgoztak a mostani nehéz helyzetben, hatalmas teljesítmény volt a buborékok és a final four lebonyolítása. Így is csodálatos ez az évad, de szeretnénk a török bajnokságot is megnyerni.
Gáspár Dávid:
– Nagyon büszke vagyok a csapatomra, és hogy a Sopron Basketet irányíthatom. A vezetőség mindent megtett, hogy segítse a munkánkat, és a final fourban képviselni ezt a klubot nagy dolog nekem és mindannyiunknak. Az egész meccsen keményen küzdöttünk, próbáltuk a legjobbunkat adni, s még ha nem is léphettünk ki a pályára a legerősebb csapatunkkal, de a játékosok felvették a versenyt az ellenféllel, végig készen álltak a kihívásra. Megmutattuk, miért vagyunk itt, és hogy nem volt véletlen, amit ebben az idényben elértünk. Dolgozunk tovább, vannak még céljaink az évadban. Emelt fővel hagyjuk el Isztambult!

DÖNTŐ
18.00:
Salamanca (spanyol)–Jekatyerinburg (orosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik