Női kosár Euroliga: 11 pontos vereség, a bronzért játszhat a Sopron

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 21:47
null
A spanyolok voltak a jobbak, Gabby Williamsék vasárnap a bronzéremért játszhatnak (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)
A Sopron 72–61-re kikapott a Salamancától a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjének második elődöntőjében, így vasárnap a bronzéremért játszhat a házigazda török Fenerbahcéval. A spanyol együttes az orosz Jekatyerinburggal vívja majd a döntőt.

 

Nem sikerült győzni, és a második félidő alapján messze is volt az álmok kapuja, nem léphetett be rajta a Sopron Basket, nem jutott be története második Euroliga-fináléjába.

Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a túloldalon, a veretlen Salamanca kispadján Roberto Íniguez ült, aki egymást követő két alkalommal, regnálása mindkét idényében az elitsorozat négyes döntőjébe vezette a Sopron Basketet, 2018-ban döntős is lett vele, vagyis soha nem látott szintre emelte a klubot, ráadásul a játékoskeret jelentős részét úgy ismeri, akár a tenyerét. Megítélése mégsem teljesen egyértelmű, hiszen Török Zoltán ügyvezető kényszerű hátralépése után páros lábbal szállt bele a háttérstáb egészébe, valamint, noha arról beszélt, pihenésre van szüksége, hamar leszerződött az orosz Dinamo Kurszkhoz.

Kíváncsian vártuk, mit főz ki a boszorkánykonyhájában a rutinos szakember, elsősorban az ellenfél és a játékvezetői hármas felé irányított lélektani hadviselést illetően. Nos, az égvilágon semmi ehhez hasonlót nem csinált, viszont fantasztikus csapatot, olajozottan működő gépezetet hozott össze – megint.

A hangolás szakmai szempontból tökéletes volt: hogy mi történt a Jekatyerinburg–Fenerbahce találkozón, keretes írásunkból megtudhatják, ugyanakkor míg a pályán megannyi világklasszis pattogtatott, a lelátón némiképp váratlanul néhány száz kék-sárgába öltözött török fanatikus és egy kiváló rezesbanda kapott helyet. Nos, mint kiderült, az eredeti kezdési időpont azért lett helyi idő szerint 17 óra helyett 16, hogy az emberek hazaérjenek a 19 órakor életbe lépő kijárási tilalom előtt... Ettől függetlenül is teljes szervezési káosz jellemezte az első napot.

A Salamanca részéről szívélyességről nem lehetett szó, hamar látszott, minden egyes dobási lehetőségért meg kell harcolniuk a feleknek. Az első negyed alapján a spanyolok tűntek meggyőzőbbnek, támadásban több fantáziát és bátorságot mutattak. Még szerencse, hogy Megan Walker előlépett a folytatásban, dobócsel utáni visszalépős hárompontosát öröm volt nézni (21–18). Tina Krajisnik szokásához híven tigris volt a palánk alatt, így a nagyszünetre kétpontos előnnyel mehetett a Sopron Basket.

Öt percnyi játékidővel később már nem vezetett, sőt, egy támadó- és egy technikai hiba után már négy fault állt Jelena Brooks neve mellett, újabb szűk két perc múlva kilenc ponttal, 48–39-re lépett el a Salamanca… Nem ment a játék a mieinknek, és bizony nemcsak kikényszerített hibákat követtek el. Különösen az egyébként sérült Brooks szenvedett, de az ő posztján nem volt más megoldási lehetősége Gáspár Dávid mesternek. A 31. percben 13 pont volt a magyar együttes hátránya, Tiffany Hayes ihletett napot fogott ki, míg soproni oldalon több kulcsember is tudása alatt teljesített, ami egy szűk rotációval dolgozó csapatnál nyilvánvalóan hatalmas hátrány. Kissé szét is esett néhány pillanatra az idei Magyar Kupa-győztes, de aztán legalább kozmetikázott az eredményen – vasárnap bronzmérkőzés a hazaiak ellen!

Gabby Williams átvette az évad legjobb védőjének járó díjat, emellett az Euroliga álomötösébe is bekerült (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)
Gabby Williams átvette az évad legjobb védőjének járó díjat, emellett az Euroliga álomötösébe is bekerült (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
ELŐDÖNTŐ
PERFUMERÍAS AVENIDA SALAMANCA (spanyol)–SOPRON BASKET 72–61 (16–10, 14–22, 20–10, 22–19)
Isztambul, zárt kapuk mögött. V:
Jurasz (szerb), Velikov (bolgár), Vulic (horvát)
SALAMANCA: Cazorla 4/3, T. HAYES 25/3, Karlie Samuelson 5/3, KATIE LOU SAMUELSON 16/3, Hof 8. Csere: Domínguez 2, MILICS 8, Rodríguez 2, Alarie 2. Edző: Roberto Íniguez
SOPRON: Fegyverneky 2, JANUARY 15/9, G. Williams 9/3, Brooks 8, Határ 4. Csere: KRAJISNIK 14, Walker 9/6, Czukor. Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–2. 6. p.: 8–4. 10. p.: 16–10. 14. p.: 18–21. 16. p.: 24–21. 20. p.: 28–32. 23. p.: 38–35. 27. p.: 48–39. 31. p.: 55–42. 33. p.: 55–47. 37. p.: 70–51
Kipontozódott: Brooks (37. p.), Hof (38. p.)
MESTERMÉRLEG
Roberto Íniguez:
– A miénk a legfiatalabb csapat a sorozatban, sokan húszas éveik elején járnak, ennek ellenére nagyszerű az összhang köztük, hisznek egymásban és követik a tervet, amit előzetesen kitűzünk. Nagyon szerencsés vagyok már hónapok óta, fantasztikus, hogy ezt az együttest edzhetem, élvezem a munkát. Tisztelem a Sopront, remekül felépített klub, évről évre fejlődik, és nagyon kedvelem Európa legjobb ügyvezetőjét, Török Zoltánt, akinek ezúton is a legjobbakat kívánom!
Gáspár Dávid: – Fáj az eredmény, a kulcspillanatokban nem éltünk a lehetőségeinkkel, ugyanakkor tanulnunk kell a történtekből. A következő alkalommal jobb védekezésre, kevesebb eladott labdára és több védőlepattanóra lesz szükségünk. Nem találtuk a ritmust, nem teljesítettük a megbeszélteket, és elengedtük húsz ponttal az ellenfelet. A Salamanca nagyon jól felkészített együttes, elismerésem neki. Felemeljük a fejünket, eddig is sokat dolgoztunk, harcolunk a folytatásban is, ahogy eddig – büszke vagyok a csapatra!

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Fenerbahce (török)–Jekatyerinburg (orosz) 84–88 (21–22, 27–33, 13–13, 23–20)

HELYOSZTÓK
Április 18., vasárnap
14.00:
bronzmérkőzés, Fenerbahce–SOPRON BASKET
18.00: döntő, Salamanca–Jekatyerinburg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik