Női kosár: Aki fel meri adni, annak nincs helye a csapatban – Székely

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.11.16. 12:21
null
Székely Norbert az újabb hollandiai kudarc után úgy érzi, akkor lesznek jók, ha küzdenek egymásért (Fotó: Nemzeti Sport)
A női kisárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert az újabb hollandiai kudarc után úgy érzi, akkor lesznek jók, ha küzdenek egymásért, míg az Európa-bajnoki kvalifikációval kapcsolatban azt mondja, aki fel meri adni, annak nincs helye a csapatban.

 

– Nem Amszterdam lesz a kedvenc városa…
– De, Amszterdam a kedvenc városom – felelte egy nappal a hollandoktól elszenvedett 68–63-as vereség után Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Az első kosárlabdához kapcsolódó utam ide vezetett, nagyon szeretem a várost a tisztasága, a szervezettsége és a gondolkodásmódja miatt. Elkülöníteném tehát az érzelmeimet a meccstől, meg ami előtte történt…

– A mérkőzés az első tizenöt percben úszott el, ön is így látja?
– Nem értek egyet. Ötvenöt-ötvennégynél átvettük a vezetést, tehát a kezdést nem emelném ki az egészből. Tény, jelentős nehézségeink voltak az elején, de tudtuk, sokkal erősebbek leszünk. Ha írnék egy – nem feltétlenül rövid – könyvet arról, ami az elmúlt négy hétben történt, teljesen átértékelné a szombaton látottakat. Elismerem, nagy mértékben befolyásolta a végkimenetelt az első tizenöt perc, de éreztük, merre tartunk, és nagyjából hogyan zajlik majd a találkozó. A végeredmény persze nem olyan lett, amilyenre számítottunk.

Hakim Salem, a holland válogatott szövetségi kapitánya
„Főként az első fél­időben játszottunk jól, de nem tudtuk negyven percen keresztül tartani ezt a szintet, emiatt az erős magyar csapat feljött. Túl sok dobási lehetőséget engedtünk a második félidőben, és könnyű helyzetekben hibáztunk. Dicséret illeti a lányokat, hogy ebben az időszakban is megmaradt a tartásuk. Kétszer legyőztük az Európa-bajnoki hetedik Magyarországot, ezúttal mindent az irányításunk alatt tartottunk, nem úgy, mint csütörtökön Szlovákia ellen.”

– Húztak-e bármi váratlant a hollandok védekezésben vagy támadásban?
– Nem húztak, azokat a mozgásokat csinálták és azt a stílust képviselték, amire számítottunk. Nagyon szívesen beszélek a mérkőzésről, a problémáink azonban sokkal összetettebbek voltak ennél.

– A második félidőben úgy tűnt, jóval agresszívabban védekeznek a lányok és bátrabban vállalkoznak támadásban. A nagyszünetben konstatálták volna, hogy elveszíthetik a találkozót?
– Komolyan kérdezi? Már az elejétől kezdve olyan gondjaink voltak, mint hogy Turner Yvonne megsérült februárban, Határ Bernadett és Studer Ágnes sem tarthatott velünk, Zele Dorinán rajta volt a mez és a szájmaszk, a csarnokba indulás előtt két perccel derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Nyilván a félidőben próbáltunk még több lelket önteni a lányokba, de mind­ettől függetlenül, a terhek nélkül is benne volt a pakliban, hogy ezt a mérkőzést idegenben elveszítjük.

– Az eredmény tükrében csinálna valamit másként utólag?
– Erre nincs válaszom. Az én felelősségem minden, akkor is, ha nyerünk, akkor is, ha nem. Ezt a posztot vállaltam, tehát ha történik valami rossz, akkor is együtt akarok élni a történtekkel.

– Miért csak nyolcas rotációt alkalmazott a találkozón?
– Az elmúlt évben egyszer, a hollandok ellen a tizenkettes nem jött be, utána a szlovákok ellen viszont bejött a nyolcas. Már a meccs előtt összeraktuk a repertoárt, amit szerettünk volna játszani, és megtaláltuk a kétposztos játékosokat, ezért kellett néhány embernek kicsivel többet a pályán lennie. És az is hozzátartozik, hogy egy mérkőzést játszottunk, nem kettőt vagy hármat.

Dubei Debórára nem lehetett panasz, jól teljesített Amszterdamban (Fotó: fiba.com)
Dubei Debórára nem lehetett panasz, jól teljesített Amszterdamban (Fotó: fiba.com)


– A mérkőzés után azt mondta, nem buborékban voltak, inkább csak izolálták önöket. Ezt pontosan miként értelmezhetjük?
– A szállodai személyzet hazajárt, és az ételeket egy étteremből hordták be. Sokáig arról sem tudtunk, hogy a második napon az egyik játékvezető vírustesztje pozitív lett. Buboréknak semmiképp sem nevezhetjük az amszterdami körülményeket.

– Zele Dorina és Cziczás László megbetegedése után jelentkeztek másokon is tünetek?
– Mindenki egészséges, de nem véletlen, hogy folyamatosan szűrnek minket. Az utazás előtti héten, pénteken és vasárnap Laci és Dorina tesztje is negatív eredményt hozott, Dorina tesztje még pénteken, Hollandiában is negatív volt. Aznap délelőtt végig edzett velünk, aztán a szombat reggeli ellenőrzés kimutatta a vírust a szervezetében. Hiába volt rajtunk folyamatosan maszk, és figyeltünk a távolságtartásra, ez sem jelent százszázalékos biztonságot. Szerencsére hazaengedtek minket, a reptéren PCR-tesztet végeztek, és addig karanténban maradunk itthon, amíg a hatóság fel nem oldja.

– Azt az igazságtalanságot, hogy Hollandiával kétszer is Amszterdamban játszottunk, csökkentené, ha a szlovákokat februárban ismét idehaza fogadhatnánk buborékban?
– Nem, a szlovák válogatott rendkívül szimpatikus, mindent megtett, hogy legyőzze a hollandokat, szépen játszott. Mindenkinek egyenlő esélyeket kívánok, a napokban dől el, hol lesz a következő kör, de egyébként teljesen mindegy – küzdenünk kell egymásért, akkor leszünk jók.

– Változott önben a tavaly és az edzőtáborozások során kialakított kép a keretről?
– Persze. Hülye lennék, ha nem engednék magamhoz impulzusokat. Sir Alex Ferguson mondta, hogy a legrosszabb edző az, aki szerelmes lesz a játékosaiba, és nem tud változtatni. Tudnom kell, mikor van az ideje annak, hogy berakjak egy másik embert a csapatba. Nagyon fontos hangsúlyoznom, ez nem generációs kérdés, nem azon múlik, hogy valaki aktuálisan nincsen formában, vagy hosszú távon sem tud segíteni. Ilyen tekintetben szívesen mondom ki, ott volt a keretben három újonc, akik tevőleges szerepet játszottak az aktív rotációban, nem is akárhogyan, szóval megemelem a kalapomat előttük.

– A csoportelsőség még nem úszott el. Reménykedjünk, számolgassunk, vagy fogadjuk el, hogy a megfiatalított válogatott még nem érett az Európa-bajnoki kvalifikációra?
– Ne fogadjuk el, isten ments! Ha valaki ebből a csapatból fel meri adni, annak nincs helye közöttünk. Mínusz húsznál a mérkőzésen belül is látszott, hogy küzdött az együttes. Most ki kell szellőztetni a fejeket és kitalálni, februárban hogyan verhetjük meg a szlovákokat. Én már csináltam számításokat a kijutással kapcsolatban – sajnos nem mi játsszuk az utolsó meccset, utánunk lesz a holland–szlovák. Az első és a legfontosabb, hogy meg kell nyernünk a Szlovákia elleni mérkőzést!

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
H-CSOPORT (Amszterdam)

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 68–63
(19–9, 16–14, 16–22, 17–18)
Amszterdam, zárt kapuk mögött.
V:Szmiljanics (szerb), Grigioni (olasz), Picilkasz (görög)
HOLLANDIA:
Cornelius13/9,WESTERIK12/3,VAN DEN ADEL15/6,Van Grinsven10,HOF13.Csere:J. Bettonvill5/3,I. Kuijt, F. Kuijt, K. Kuijt, Jongeling.Szövetségi kapitány:Hakim Salem
MAGYARORSZÁG:Aho2,Lelik, Raksányi13/6,Kiss A., GOREE16/3.Csere:DUBEI16/3,Török Á.12/6,Barnai4.Szövetségi kapitány:Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 5. perc:
12–2.8. p.:17–4.10. p.:19–9.15. p.:29–11.17. p.:33–13.23. p.:35–30.25. p.:44–32.27. p.:44–38.31. p.:52–48.35. p.:54–55.37. p.:61–55.38. p.:61–59.40. p.:68–60
MESTERMÉRLEG

Székely Norbert:
– Két perccel az indulás előtt derült ki, hogy Zele Dorina nem játszhat, emiatt újra kellett gondolni a rotációt. Mentálisan semmi baj nem volt, nagyon akarta a csapat a győzelmet. Ne feledjük, ezt a mérkőzést Magyarországon kellett volna megrendezni. Az egy egy elleni védekezésünk nem volt eléggé precíz az első félidőben, nem éreztük a faulthatárt, amit magasan szabtak meg a játékvezetők. Támadójátékban bizonytalannak tűntünk, viszont tudtuk, hogy kitartóan kell játszanunk, mert a második félidőben nem lesznek majd olyan jók a hollandok, de sajnos túl nagy volt a különbség. Nagyon nagy szerepe volt a lepattanó labdáknak, a fordulás után már sokkal erőteljesebbek voltunk ezen a téren is. Rengeteg körülmény játszott közre a vereségben, értékelni kell kívülről-belülről, ám a csalódottság egyértelmű. Hiszek abban, hogy ez nem a vég kezdete, hanem a kezdet vége.

A csoport állása:1. Hollandia 5 (198–203, 3 mérk.), 2. Magyarország 4 (192–193, 3), 3. Szlovákia 3 (143–137, 2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik