Női kosár: a Szekszárd edzője szerint sok energiára lesz szüksége csapatának

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.09.21. 10:17
null
A szállás és a csarnok közti távolságot leszámítva remek körülmények között készül az Atomerőmű KSC csapata az Euroliga-selejtező helyszínén (Fotó: Fazekas Zoltán)
Az Euroliga-selejtezőtorna legfiatalabb csapata, az Atomerőmű KSC először kedden lép parkettre Sepsiszentgyörgyön a Kayseri ellen, amelyet idén az Európa-kupában egyszer már legyőzött.

Szokatlan körülmények között készül az Atomerőmű KSC Szekszárd a kedden Sepsiszentgyörgyön kezdődő Euroliga-selejtezőre, s ebben benne vannak jó és kellemetlen tényezők is. A szálláshely, a kovásznai négycsillagos hotel tényleg minden igényt kielégít, s nem feltétlenül a wellnessrészlegre célzunk, hanem arra, hogy a szobák szépek, tágasak, az étel pompás – első este az eperlekváros palacsintából többen is repetáztak –, s bármi különleges igény adódik, Pásztori István azonnal intézkedik. A házigazda Sepsi szakosztályvezetője nagyon szívélyes vendéglátó – nem véletlenül, ezer szállal kötődik a szekszárdiakhoz, hiszen korábban két évig Djokics Zseljko másodedzőjeként dolgozott Szekszárdon, azaz nem kellett csodálkozni, hogy a magyar csapat felét nagy öleléssel fogadta.

MINI INTERJÚ – BÁLINT RÉKA, A SZEKSZÁRD CSAPATKAPITÁNYA

Mire emlékszik az előző két Euroliga-selejtezőből?     
Hogy francia ellenfelekkel játszottunk, és hogy valós esélyünk nem volt a továbbjutásra az akkor még oda-vissza vágós rendszerű párharcokban.
Három éve a Lille elleni első, hazai meccsen a 33. percben 17 ponttal vezettek, de a végére háromra olvadt az előny, utána Franciaországban 16 pontos vereséget szenvedtek.     
Igen, így volt, de sajnos én úgy emlékszem, hogy mi még nem voltunk azon a szinten, ami feljogosított volna minket a csoportkörre.
Most már azon vannak? 
Azt nem tudom, de azt igen, hogy jól felkészültünk, nem érzek görcsösséget a csapaton, szóval optimistán várjuk a minitornát.     
Először a török Kayseri ellen játszanak. Mire számít?     
Láttunk videót a felkészülési meccseiről, s nem nagyképűségből mondom, vagy mert lebecsülném a törököket, mert erről szó sincs, de ha jól védekezünk, nyerni fogunk.

A tolnaiak csak azért több mint két órát ültek a buszban, hogy a hétfői két edzésre eljussanak, és onnan visszatérjenek a hotelbe… Ebben benne volt a lovaskocsik és kamionok kerülgetése, így szinte megkönnyebbülés volt az érkezés az impozáns, 3000 néző befogadására alkalmas új sportcsarnokba. Délelőtt laza dobóedzésen vettek részt Gereben Líviáék, este viszont már főleg a taktikai elemek kerültek előtérbe. A délutáni uzsonna közben Djokics azt fejtegette, hogy hiába szereztek már tapasztalatot a 2017-es és 2018-as selejtezőben, ez más kávéház lesz.

„Más formátumban rendezik ezt a selejtezőt, hiszen három együttes játszik körmérkőzést  – mutatott a legszembetűnőbb különbségre a vezetőedző.  – Hárman maradtak a 2018-as csapatból, Bálint Réka, Studer Ágnes és Gereben Lívia, közülük utóbbi kettő nem teljesen egészséges. Nagyon fiatal a csapatunk, huszonhárom év az átlagéletkor, ami a legalacsonyabb a tornán. Így nyilván nincs is akkora tapasztalatunk, mint például a törököknek, akiknél négy légiós is harminc év körüli, és többen szerepeltek már az Euroligában. Ha ezt nézzük, nem mi vagyunk a favoritok, ám ha nagy iramban tudunk játszani, mindkét ellenfelünket le tudjuk győzni. Fontos lesz, hogy nagy önbizalommal játsszunk, ne görcsöljünk, mert ha nem sikerül bejutni az Euroligába, akkor is folytatjuk az Európa-kupában. Új játékosunk, Nikolina Milics mellett Krnjics Szarának és Goree Cye­shának is van már euroligás tapasztalata, három középjátékosról beszélünk, nyilván tőlük sokat várok, de valójában mindenkitől, aki pályára kerül. Egyikünk sem kezdte még el a bajnokságot, mind a három együttes alakulóban van, alighanem valamennyi csapat sok hibával játszik majd. Mi kellemes meglepetést akarunk szerezni, s ez sikerülhet, ha mindkét találkozón úgy jövünk le a parkettről, hogy nagyobb energiát tettünk a játékba, mint ellenfelünk. Itt, Kovásznán és Erdélyben szinte otthon érezzük magunkat, kedvesek az emberek, éppen ezért bízunk abban, hogy kedden a törökök ellen sokan támogatnak bennünket.”

Ez már egy másik Kayseri

A Szekszárd első ellenfele a török bajnokság legutóbbi 10. helyezettje lesz, amely a nyáron szinte teljesen kicserélődött. Abból a csapatból, amelyet januárban az Európa-kupában 17 ponttal megvert a tolnai együttes Győrben, mindössze három török játékos maradt… Vagyis az összes légiós új, az edző a régi, a török Ayhan Avci előszeretettel variálja csapata védekezését. Horváth Zsófia, a Szekszárd másod­edzője szerint a videofelvételekből kiderült, a gyűrű alatt sebezhető az együttes, amelynek a kinti dobói jók, s alapvetően a hárompontosokra építenek. A 32 éves Brooque Williams a legponterősebb játékos, az amerikai hátvéd az előző évadban az olasz Virtus Bolognában játszott, és meccsenként 16 pontot átlagolt. Új légiós még a cseh Renata Brezinová, aki a Ceglédben is megfordult, s a litván Egle Sventoraite is játszott hazánkban, ő a PEAC játékosa volt a 2018–2019-es idényben.

EUROLIGA, NŐK, SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, SEPSISZENTGYÖRGY

Kedd, 18.00: Kayseri (török)–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD
Szerda, 18.00: Sepsi SIC (romániai)–SZEKSZÁRD
Csütörtök, 18.00: Sepsi SIC (romániai)–Kayseri (török) 18

Az időpontok magyar idő szerint értendők. A csoportgyőztes bejut az Euroliga csoportkörébe, a második és harmadik helyezett az Európa-kupában folytatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik