NBA: Westbrook túlnőtte a Davis-Cousins páros 69 pontját

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.02.27. 09:30
null
Russell Westbrook teljesítményére nem volt ellenszer (Fotó: Twitter)
Russell Westbrook 41 pontos tripla-duplát szállított és ő szerezte csapata utolsó 16 egységét a Davis-Cousins párostól parádés estét kapó New Orleans ellen, ezzel győzelemre vezette csapatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Hosszabbításban győzte le a triplafesztivált tartó Charlotte-ot a Clippers, meg sem izzadt a Spurs a Lakers otthonában, ötpontos játékkal döntött Detroitban a Boston, lebontotta a Washingtont a Jazz, míg a Toronto ismét Kyle Lowry nélkül tudott nyerni.

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 98-119

Ez Gasol új szerepe? A spanyol magasember tizenöt meccset hagyott ki sérülés miatt, ez idő alatt pedig előbb Lee, majd az elmúlt időben Dedmon került be a kezdőbe helyette – utóbbi annyira bevált, hogy Gasol visszatérése után is maradt. A korábbi Lakers-kedvenc, akit most is hangos ovációval köszöntöttek a Staples Centerben, csereként beszállva is nagyon hasznos: legutóbb 3/3, most 2/2 triplát süllyesztett el, húsz perc alatt beszórt 15 pontot, leszedett hét lepattanót és az ismét remeklő Spurs-kispad egyik vezéreként játszott. A rotáció szempontjából jobb lehet, ha ő is a cseresorból érkezik, ezen az estén mindenesetre nem tette igazán próbára a Los Angeles a San Antoniót – már az első negyedet 16 ponttal nyerték a vendégek, akik így 6-2-vel zárták idegenbeli túrájukat.

Egy jó félidőt hozott a Lakers. Luke Walton szerint amit a nagyszünetig nyújtottak, az nem elfogadható, így nem lehet játszani, ha el akarnak valamit érni, vagy fel akarnak valamit építeni – a fordulás után már rendben voltak a dolgok, csak éppen addigra régen elúszott a meccs. A fiatalok teljesítménye is elég kiegyensúlyozatlan, most éppen Brandon Ingram villantott egy 22 pontos szezoncsúcsot, a kosarakat termelte Russell és Clarkson is, de Randle, Nance vagy éppen Zubac eléggé elveszett – egyelőre nem igazán áll össze a gépezet, nem igazán tudnak elindulni egy irányba.

A Lakers legjobb dobói:
Ingram 22/3, Clarkson 19/3, Russell 18/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/6, Aldridge 16, Gasol 15/6

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 100-96

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.
Majdnem elrontotta a Milwaukee. Bő öt perccel a vége előtt, kilencpontos előnynél leültette Antetokounmpót Jason Kidd, ami nem bizonyult jó döntésnek: jöttek a kihagyott dobások, eladott labdák és átaludt védekezések, hamar eltüntette a különbséget a Suns. Antetokounmpo visszatért az utolsó percben, de csak Chriss kihagyott büntetőin múlt, hogy nem vette át a vezetést a vendégcsapat, a hazai publikum elkezdett tüntetni – egy időkérés utáni figurát azonban remekül oldott meg a társaság, Snell bevágta a kulcsfontosságú triplát, így végül megmenekült a gárda és behúzta a mérkőzést. Érdekesség, hogy Khris Middleton bekerült a kezdőbe, illetve hogy most is csak egyetlen magasember lépett csak pályára a hazaiaknál, Greg Monroe – igaz, ő a padról beszállva végül 34 percet kapott.

Kiegyensúlyozottabb volt a Suns. Most nem csak a Bledsoe-Booker kettős intézte a játékot a vendégeknél, nem is vállaltak sokat és nem is ők hozták a pontokat – ketten együtt kilenc mezőnykosárral és nyolc eladott labdával zártak. A csapatjáték viszont Knight és Chander nélkül is egész jól működött, TJ Warren nagyon jól fejezte be az akciókat és a másodéves Alan Williams is meglepően hatékonyan dolgozott – 17 pontja és 15 lepattanója is karriercsúcsnak számít. Félidőben még vezettek is, aztán a harmadik negyedben fordított a Bucks, de a végén megkapták még az esélyt a vendégek – harminc másodperccel a vége előtt Chriss rontott el 2/2 büntetőt, az lehetett volna a fordulópont.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28, Beasley 17, Brogdon 15/3
A Suns legjobb dobói: Warren 23/3, Williams 17, Booker 15/6

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 98-105

Ez nem a Nuggets stílusa. Nikola Jokics szerint a hazaiak felvették a Memphis brusztolós stílusát és egyáltalán nem azt játszották, amit szoktak, vagy amit tudnak – a center szerint sokkal többet kell nyújtaniuk, különben nem nagyon fognak meccset nyerni. Érdekesség egyébként, hogy a Denver 0-12-re áll akkor, amikor nem érte el a száz dobott pontot, ettől pedig most is elmaradtak – lepattanózásban, védekezésben felülmúlta őket a Grizzlies. Így is meglepően jól tartották magukat egyébként, de a negyedik negyedben elszabaduló Conley, valamint a rendre jó döntéseket hozó Gasol már soknak bizonyult, egy 12-4-es futással megléptek a vendégek és innen már nem volt visszaút.

Agresszív Conley. Társai is biztatták a Memphis irányítóját arra, hogy bátran dobjon, ő pedig megfogadta ezt: a negyedik negyedben nagyszerű formában játszott, egymaga beszórt 13 pontot és végül 31-gyel zárta a találkozót. Az ő agresszivitása kulcsfontosságú volt a vendégek számára, a Denver mestere, Michael Malone szerint a Conley-Gasol kettős a legjobb irányító-center páros a ligában, ezt pedig ma is bizonyították – a spanyol is bevert 23 pontot három triplával, valamint hat gólpasszal. Ez, a 20 pontos Randolph és a kemény védekezés elég is volt a sikerhez, így továbbra is nagyon sűrű a nyugati playoff-középmezőny.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/6, Harris 19/9, Chandler 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 31/15, Gasol 23/9, Randolph 20

Washington Wizards – Utah Jazz 92-102

A Jazz akarata érvényesült. Quin Snyder, a vendégek trénere a meccs előtt és után is elismerően szólt a Wizards hátvédpárosáról, de a 48 perc során mégis kordában tudta őket tartani csapata. Remekül működött a Jazz védekezése, a Gobert-Favors páros négy-négy, a gárda összességében tizenegy blokkot osztott ki és lebontották a fővárosiak játékát – elvették Wall és Beal fő fegyvereit, limitálták a Gortat-Morris-Porter-Oubre sort, ráadásul nem engedték őket rohanni sem. Ez és Gordon Hayward klasszisa elégnek bizonyult a sikerhez, ugyan 24 pontos előnyüket leadták és két labdányira visszaengedték a Washingtont, de a 30 egységet beszóró Hayward ekkor jelentkezett egy triplával, majd egy távoli duplával, ezzel lezárta az összecsapást.

Megtorpant a Wizards.
A Philly elleni váratlan vereség után most otthon bukott el egy rangadót a Washington, ezzel január eleje óta először veszített sorozatban két meccset – ráadásul a következő ellenfél a Golden State lesz, gyorsan negatív spirálba kerülhetnek. Ezúttal nem játszottak jól, kicsit sem tudták kizökkenteni a Jazzt, támadásban pedig eléggé szenvedtek – Wall eladott kilenc labdát, Beal pedig minden pontját a második félidőben szerezte, az elsőben faultgondok miatt keveset játszott. A magukhoz képest jóval gyengébb produkcióval kapcsolatban pozitívumként ki lehet emelni az új igazolás Bogdanovic-ot, aki 15 ponttal, kemény játékkal bizonyított, így kapott is 33 percet Scott Brookstól.

A Wizards legjobb dobói: Wall 23/6, Beal 22/9, Bogdanovic 15/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 30/12, Hill 21/15, Gobert 15

Toronto Raptors – Portland Trail Blazers 112-106


Lowry nélkül is megy. A Boston legyőzése után a Portlandet is az irányító nélkül verte meg a Toronto, méghozzá a stabil védekezéssel és DeMar DeRozan újabb remek produkciójával. A dobógépre nagyon készült a Blazers, rendre be is csapdázták, de nem volt olyan helyzet, amit ne tudott volna pontokra váltani: végül 33-mal zárt 16 mezőnykísérlettel és 15/16 büntetővel. Mellette hozta az elvártat Joseph és Valanciunas, míg Ibaka (18 pont, 10 pattanó) egyre jobban beilleszkedik a gárdába – a rossz kezdés után stabilizálták magukat, fordítottak, majd a negyedik negyedben több kulcsjátékot bemutatva megőrizték előnyüket. Zsinórban harmadik győzelmükkel utolérték a Washingtont, holnap hajnalban pedig New Yorkban lépnek pályára, ahol akár előzhetnek is.

Nem sok hiányzott. Damian Lillard szerint egy-két jó dobásra voltak a sikertől és kicsit pontosabb támadójátékkal megnyerhették volna a meccset – 44,3%-kal céloztak mezőnyből, 42,9%-kal tripláztak és elrontottak nyolc büntetőt. Összességében mégis egész kiegyensúlyozottak voltak, hiszen Lillard és McCollum mellett most Harkless és Aminu is tíz pont felett zárt, jöttek pontok a cserepadról is, inkább a Raptors megállításával voltak gondjaik – igaz, Terry Stotts szerint nem végeztek rossz munkát ezen a téren, de DeRozan rendre bedobta azokat, amiket „nem kellett volna". A vereséggel nem tudtak közelebb zárkózni a Denverhez, szerda hajnalban Detroitban folytatják.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Ibaka 18/6, Valanciunas 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/12, Harkless 18/6, McCollum 17/3

Detroit Pistons – Boston Celtics 98-104

Ötpontos játékkal fordított a Boston.
Bő fél perccel a vége előtt még 96-95-re vezetett a Detroit, ám ekkor Al Horford megtalálta a sarokban Jaylen Brownt, az újonc pedig nem hezitált: faulttal együtt küldte a helyére a triplát, ezzel megfordította a meccset. Az extra büntető ugyan kimaradt, de a támadópattanó a Celticshez került, amelyből Smart harcolt ki faultot, majd süllyesztett el két egypontost, innen pedig már nem volt menekvés – gyakorlatilag egy másodperc alatt döntötte romba a Detroit reményeit a vendégcsapat. Caldwell-Pope válasza kimaradt, a Boston pedig büntetőkkel lehozta a hátralévő másodperceket, így fontos győzelmet aratott és stabilizálta keleti második helyét – Isaiah Thomas 33 pontja és az említett Brown-Smart kettős mellett érdemes kiemelni Crowdert és a padról remekül beszálló Roziert is.

A büntetőkön ment el a meccs. Már rég lezárhatta volna az összecsapást a Pistons, ha legalább átlagos szinten büntetőzik, de az együttes 19 alkalommal hibázott a vonalról, amely nem férhetett bele – Drummond 1/11-gyel zárt, nevetségesen sok lehetőséget kaptak a vendégek ezek miatt. Ráadásul bár dominálniuk kellett volna a palánk alatt, mégis elveszítették a lepattanózást és 40-28-ra kikaptak a festékben, majd végül az említett két hiba (beütött fault tripla közben és engedett támadópattanó) megpecsételte a sorsukat. Bánhatják a kihagyott lehetőségeket, mert reális esélyük volt a bravúrra, így viszont egy meccsre csökkent az előnyük a Miami-Milwaukee páros előtt.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 18/9, Jackson 17/9, Drummond 17
A Celtics legjobb dobói: Thomas 33/15, Crowder 14/3, Smart 14

Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 118-110

Érdekes nézni a Pelicanst.
Izgalmas párost alkot Anthony Davis és DeMarcus Cousins, bár egyszerre még elég keveset láthattuk őket a pályán – a center ezúttal is folyamatos faultproblémákkal küzdött, így rögtön az első negyedben sokat kellett ülnie. Davis azonban nem vacakolt, 24 (!) pontot szórt a nyitó 12 percben, majd a második játékrészben Cousins vert be 14-et, rájuk építve tartották is a lépést a vendégek – aztán a harmadik negyedben utóbbi beütötte ötödik személyijét, amivel ismét hátrányba kerültek. Cousins végül csak 22 percet játszott (a végén ki is pontozódott), de ez idő alatt is dobott 31 pontot 10 lepattanóval, mellette Davis 32 perc alatt 38 egységet termelt, ők ketten azt csináltak, amit akartak – ez már jobban nézett ki az előző két meccshez képest, de győzelmet végül ez sem ért. Melléjük nem tudott fellépni senki támadásban, míg védekezésben nem nagyon tudtak mit kezdeni Westbrookkal és az OKC játékával – szorosan alakult a végjáték, de alulmaradtak az utolsó két percben. 0-3-ra állnak Cousins megszerzése óta, de most először látszott igazán a potenciál, csütörtök hajnalban a Detroit ellen már nagyon kellene nekik a győzelem.

Westbrooké volt az utolsó negyed. A Thunder vezére sokat hibázott az első három játékrészben, csak 7/19 dobását értékesítette, összesen eladott kilenc labdát, de a záró etapban emelt a szinten: 7/10-et hajított mezőnyből és egymaga beszórt 21 (!) pontot ebben az időszakban. Az MVP-jelölt végül 41 pontos tripla-duplát gyártott, folyamatosan terrorizálta a Pelicans védekezését, mellé pedig megtalálta magát Enes Kanter (20 pont, 6/9 mezőnyből, 9 lepattanó) is – az utolsó hat percben egyébként csak Westbrook talált be a hazaiaknál, ő szerezte csapata utolsó 16 pontját, közben kipontozta Cousinst is.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 41/6, Kanter 20, Abrines 13/9, Adams 13
A Pelicans legjobb dobói: Davis 38/6, Cousins 31, Moore 10/6

Los Angeles Clippers – Charlotte Hornets 124-121 – hosszabbítás után

Az extra támadójáték sem ért győzelmet. Ezúttal nem lehetett panasza Steve Cliffordnak csapata tűzerejére, a Walker-Batum páros extra hatékonysággal lőtte szét a Clippers védekezését – előbbi 34 ponttal, közte 6/10 hármassal, utóbbi 31 egységgel és 8/13 hármassal vette ki a részét az ágyúzásból. A vendégek összesen 18 triplát süllyesztettek el és a két említetten felül még Kaminsky és Lamb is ponterős volt, de mégis nekik kellett hosszabbításra menteni – Walker bő fél perc alatt szórt öt pontot a rendes játékidő végén, így jöhetett a ráadás. Ott azonban az irányító is hibázott kulcspillanatban, amit kihasznált a Clippers, így végül újabb vereség lett a vége – most viszont látszott valami tűz, valami kreativitás és látszott, hogy mivel is lehetnek eredményesek. Hosszú idő után...

Kiegyensúlyozottabb volt a Clippers. A hazaiaknál Blake Griffin 43 pontos szezoncsúccsal jelentkezett, de mellette többen is hozták magukat – DeAndre Jordan 22, JJ Redick húsz egységet tett hozzá, gyenge dobóformája ellenére pedig Chris Paul is igazán „paulos" estét produkált, hiszen 17 gólpasszt osztott ki eladott labda nélkül. Ők jóval kevésbé voltak hatékonyak távolról, de nem hibáztak büntetőt, sokkal inkább járt a labda, de mégis héttel kevesebbszer adták el, mint a Charlotte – igaz, így is csak nagyon szűken tudtak nyerni, a hosszabbítás végén Jordan lopta el Walker passzát, majd zsákolt, így három másodperccel az órán dőlt el a találkozó.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 43/9, Redick 22/9, Jordan 20
A Hornets legjobb dobói: Walker 34/18, Batum 31/18, Lamb 19/3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik