Kyrie Irving ismét lecsapott, elbukott a GSW Clevelandben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.12.26. 08:56
null
Irving emberrel a nyakán dobta be a sorsdöntő kosarat (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vasárnapi csúcsmérkőzésén a Golden State Warriors szinte végig vezetett, mégis 109–108-ra kikapott a Cleveland Cavaliers ellen. A korábbi meccsen a Boston Celtics 119–114-re nyert a New York Knicks otthonában, a San Antonio Spurs pedig 19 ponttal győzte le a Chicago Bullst.

A várt izgalmakat, drámai végjátékot és parázs csatát hozott a Cleveland–Golden State rangadó az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, melyen végül nagyszerű utolsó negyeddel és Kyrie Irving duplájával a bajnok kerekedett felül. A Lakers is kihasználta a Clippers problémáit, New Yorkban győzött a Boston, LaMarcus Aldridge vezérletével a Spurs is megverte a Chicagót, míg Russell Westbrook a Minnesota ellen is győzelemre vezette az OKC-t.

New York Knicks–Boston Celtics 113–119

Nem ijedt meg a Boston. Elég gyenge első félidőt produkáltak a felek, sok volt a hiba, de a vendégek sokkal több kinti dobással kísérleteztek és ezeknek köszönhetően előnybe is kerültek - a második negyedben Jae Crowder sorozatban három hármast pörkölt be, ekkor lógott meg a Celtics. Innentől gyakorlatilag a teljes meccs során üldözte őket a New York, de mindig érkezett válasz, majd egy utolsó, 11-2-es rohammal végül kiegyenlített a hazai alakulat bő egy perccel a vége előtt. Itt azonban nem roppant össze Brad Stevens csapata, ismét jött tripla, ezúttal Marcus Smart volt clutch, majd védekezésben két nagy játékot is bemutattak, így végül behúzták a derbit. Ebben a 14 triplán kívül óriási szerepe volt a mindössze hat eladott és tíz szerzett labdának, valamint a remekül beszálló kispadnak is, ezzel a gárda őrzi keleti harmadik helyét és egyre közelít az az időszak, amikor sorozatban játsszák majd a hazai meccseket...

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Csak az egy-egyezés ment. Nem igazán járt a labda a Knicksnél és nem is dobott extrán a társaság, ráadásul különösen a meccs elején nagyon sok volt a hiba - végül mindössze 11 gólpasszal és 17 eladott labdával zártak. A Rose-Anthony-Porzingis trió most is kitett magáért, de főleg az ő egyéni villanásaikra alapoztak és bár a hajrában ez is elég volt ahhoz, hogy hosszú idő után végre kiegyenlítsenek, pillanatok alatt semmivé lett ez a felzárkózás - Anthony rontott egy dobást, majd eladta a labdát, a Boston pedig higgadtan büntetőzött.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/6, Rose 25, Porzingis 22/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/9, Crowder 16/9, Olynyk 16/6

Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors 109–108

Kyrie Irving, a GSW-specialista. A Warriors-játékosok aligha gondolnak szívesen Kyrie Irvingre, hiszen az irányító a tavalyi nagydöntő hetedik meccse után újfent egészen gyilkos dobással küldte padlóra Curryéket. Alapvetően nem dobott jól, 25 pontját 11/27-es mezőnymutatóval szedte össze, de kiosztott tíz gólpasszt és ellopott hét (!) labdát, borzasztóan fel volt pörögve erre az estére - majd az utolsó percben eljött az ő ideje. 42 másodperccel a vége előtt, 105–108-nál labdát szerzett, majd dobott belőle egy remek duplát, hogy aztán a GSW hibája után övé legyen az utolsó támadás: Klay Thompson hiába védekezett tökéletesen, Irving hátradőlve elsüllyesztette belőle a győztesnek bizonyuló kettest - 3.4 másodperc állt az órán.

Válasz már nem érkezett, így hiába játszott parádésan Kevin Love, hiába volt 16 pontos harmadik negyede LeBron Jamesnek, a nyerőember ezúttal is Kyrie Irving lett. Azon persze lehet vitatkozni, hogy a legvégén Irving Iguodala ellen, majd Jefferson Durant ellen faultolt-e...

Újra átélhettük a tavalyi döntőt és ízelítőt kaptunk a következőből?
Végig borzasztóan feszült volt a találkozó, Draymond Green azonnal kapott két faultot és egy technikait, Steph Curry-t levette a pályáról a Cavs, míg a túloldalon a James-Irving páros húzta a bajnokot. Mindezzel együtt érezhetően jobb volt a Golden State, a negyedik negyed elején már úgy tűnt, hogy meg is nyeri a meccset (14 pont volt a vendégek előnye), ám ezt túl korán hitték el (elflegmázott leindítások) és még egyszer megrázta magát a Cleveland - ez a gondolat akár a tavalyi nagydöntőről is szólhatna. Kevin Durant hamar átérezte a rivalizálást és tarthatatlannak bizonyult, ezen az estén egyértelműen ő volt az alfahím a Golden State-nél - 36 pontja és 15 lepattanója mellett a fazont is ő szabta.

Mellette érdemes kiemelni még a szintén gyilkos hármasokat elsüllyesztő Klay Thompsont, míg Curry-nek egyetlen momentuma volt a meccsen, bő egy perccel a vége előtt egy clutch tripla - itt azonban megint hamar hitte el Steve Kerr csapata, hogy megnyerte az összecsapást. Az látszik, hogy a felek nem kedvelik egymást és az is, hogy a nagydöntőhöz hasonlóan most is nagyon elrontották a másik játékát, nagyon keményen védekeztek és alapszakasz-meccsre ritkán jellemző intenzitással játszottak, vetődtek a labdákért - várjuk a következőt...

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/12, Irving 25/6, Love 20/9
A Warriors legjobb dobói: Durant 36/6, Thompson 24/15, Green 16

San Antonio Spurs–Chicago Bulls 119–100

Aldridge nem tudott hibázni.
Ihletett formában játszott a Spurs magasembere, már az első negyedben ízekre szedte a Chicagót és 9/9 mezőnykísérlettel beszórt húsz pontot - a hazaiak tíz egység feletti előnnyel zárhatták a játékrészt. Aldridge végül 33 pontos szezoncsúccsal és 15/20-as mezőnymutatóval zárt, vele nem tudott mit kezdeni a Bulls, bár egy idő után a San Antonio játékára talált ellenszert: Wade-ék húszpontos hátrányt dolgoztak le és a harmadik negyedben átvették a vezetést. Ekkor azonban összekapták magukat a texasiak, Aldridge elindított egy rohamot, amelyből mindenki kivette a részét, Danny Green két hármasa után pedig már ismét 15 pontnál járt Leonardék előnye - innentől nem adták ki ezt a kezükből és behúzták a meccset.

Wade szerint nem történt semmi különös. A Bulls idén már egyszer megverte a San Antoniót és a veterán hátvéd úgy véli, hogy ugyanazzal a stratégiával léptek most is pályára, csak Aldridge vezérletével ezúttal bedobálták a helyzeteiket a hazaiak. Védekezésben mindenesetre így sem lehetnek elégedettek, a 119 kapott pont és a Spurs 56.5%-os mezőnymutatója beszédes, illetve hiába vették át a vezetést, ha utána ismét összeestek – sorozatban harmadszor is kikaptak és továbbra sem találnak ki a gödörből.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 33, Leonard 25/9, Parker 13/3
A Bulls legjobb dobói: Wade 24/3, Butler 19/3, Gibson 12

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 112–100

Felőrölte ellenfelét a Thunder. Az első negyedet még a Minnesota nyerte, de ezt követően fokozatosan került fölénybe a hazai alakulat - a harmadik negyedben Westbrook és Adams vezérletével már meg tudtak lépni, majd a záró etapot lemenedzselték és hozták a papíron kötelezőnek számító találkozót. Westbrook végül 31 ponttal és 15 gólpasszal zárt (idén ötödször érte el a 30, 15-öt), az Adams-Kanter páros még hozzátett 42 egységet, csapatszinten 50% felett tüzeltek mezőnyből és most elbírták, hogy Oladipo továbbra sem bevethető – csak fél meccsre vannak a nyugati ötödik Memphistől, szerda hajnalban Miamiban folytatják.

Kintről ennél több kell. A festékben az OKC akarata érvényesült, a Westbrook-Adams-Kanter háromszöggel nem tudtak mit kezdeni a vendégek, gyakorlatilag bedarálták őket - ezt pedig finoman szólva nem tudták ellensúlyozni a csapatszinten beszórt 4/12 triplával. Nem is vállaltak, nem is jöttek ki ide helyzetek, egyedül LaVine jelentett veszélyt, míg a Wiggins-Towns páros közelről és középtávolról dolgozott – nem volt meg az átütőerő, „birkózásban” pedig most ennyivel jobb volt a Thunder. Érdemes megemlíteni, hogy a kispad viszont jól szállt be, Muhammad, Dunn és Hill is hozzá tudott tenni, igaz, túl sokáig nem használta őket Tom Thibodeau.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31/3, Adams 22, Kanter 20
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26, Wiggins 23, LaVine 16/9

Los Angeles Lakers–Los Angeles Clippers 111–102

Kihasználta a lehetőséget a Lakers. A tartalékos ellenfél minden hibáját megbüntette Luke Walton együttese és élt a Clippers által felkínált lehetőséggel - ráadásul hosszú idő után emlékeztetett ismét szezon eleji önmagára a társaság. Járt a labda, megoszlottak a terhek, a kilenc pályára lépő játékos közül heten is elérték a tízpontos határt, senki nem vállalt 13-nál több dobást és a harmadik negyed elején bemutatott 11-0-s futással előnybe is került a gárda. Ebben a játékrészben aztán el is dőlt a mérkőzés sorsa, a Lakers 34-16-ra hozta ezt a 12 percet és a záró etapban már kontrollálta a játékot, így megtörte vereségszériáját - egyrészt a szezonban, másrészt a Clippers ellen, hiszen utóbbi már 11 találkozó óta húzódott.

Paul nélkül nem fog menni. Az irányító hiánya nagyon érezhető a Clippers teljesítményén, Raymond Felton még képen sem hasonlít rá, nem hogy játékban – az első félidőben még JJ Redick vezérletével tartotta magát a gárda, de a fordulás után elrohant a meccsel a Lakers. A védekezésükkel komoly gondok voltak, de elöl is kicsit „Clippers-light” módban dolgoztak, kaptak húsz pontot az eladott labdáikból, így sorozatban második vereségük után 22–10-re állnak

A Lakers legjobb dobói: Young 19/15, Mozgov 19, Russell 14/6, Williams 14/3
A Clippers legjobb dobói: Redick 22/12, Crawford 22/3, Speights 15/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik