Wembanyama lázban tartja az egész kosárlabdavilágot (Fotó: AFP)

 

Victor Wembanyama csapatának, a Metropolitans 92-nek a mérkőzéseit óriási figyelem övezi az érintett októberi, Las Vegas-i bemutató mérkőzéseken nyújtott teljesítménye óta. A 224 cm magas center tehetségével és mentalitásával is lenyűgözte az NBA csapatainak játékosmegfigyelőit, edzőit, tulajdonosait.

A Nanterre elleni hétvégi francia bajnoki mérkőzésen ismét csúcsteljesítményt nyújtott a játékos, akit LeBron James óta a legnagyobb tehetségnek tartanak a szakértők a draftra érkező játékosok közül az elmúlt 20 évben.

Wembanyama ismét megmutatta döbbenetesen széles repertoárját. A magasember öt blokkot is kiosztott, legyen szó a festéken belüli vagy a hárompontosvonalon való védekezésről, kihasználva hatalmas karfesztávját. Jelenléte a kedvet is elveszi az ellenfél játékosaitól, amikor azok betöréssel próbálkoznak.

Támadásban pedig újfent bebizonyította, hogy magassága ellenére mennyire könnyed a játéka. Habár csupán húszszázalékos pontossággal dobott a triplavonalon túlról, összességében 53 százalékkal zárt a mezőnyből – betörései, labdavezetése, valamint Hakeem Olajuwont idéző lepördülései számos könnyű kosarat jelentettek neki.

Az NBA legnagyobb sztárjai is várják már Wembanyama megérkezését a ligába. Steph Curry szerint például Wembanyama olyan, „mint akit csak az NBA2K23 számítógépes játék játékoslétrehozása opciójában lehet megalkotni”.


Kevin Durant szerint „mindenki gondban lesz, amikor a francia tinédzser megérkezik az NBA-be”, LeBron James pedig úgy véli, a tinédzser egy „űrlény, mivel sohasem láttunk ilyen magas játékost, aki ilyen gördülékeny, képzett és kecses mozgású”.