Kosárlabda: Mócsán Bálint élvezi a bizalmat a DEAC-ban

2023.02.06. 09:19
null
Mócsán Bálint (labdával) és a Debrecen számára az elsődleges cél a rájátszásba jutás minél előkelőbb pozícióban (Fotó: Kovács Péter)
A rossz idénykezdet és az edzőváltás után hárommérkőzéses győzelmi sorozatban van a DEAC a férfi kosárlabda-bajnokságban, mert a Falco és a Szolnok után szombaton az Atomerőműt is legyőzte – többek között a 27 pontig jutó Mócsán Bálint vezetésével.

 

Alig telt el három hét a szlovén vezetőedző, David Dedek menesztése óta, a kilátástalannak tűnő helyzetből már reményteli jövőkép sejlik fel. Az utód, a szerb Andjelko Mandics vezetésével a debreceniek a Szolnok és a Falco legyőzése után szombaton újabb szoros meccset nyertek meg hazai környezetben az Atomerőmű ellen (81–75), és már csak egy győzelemre vannak a rájátszást érő nyolcadik helytől. De mi változott ekkorát ilyen rövid idő alatt?

„Felszabadultabb lett a társaság – vágta rá Mócsán Bálint, aki 27 ponttal, köztük hat triplával vette ki a részét a paksiak elleni sikerből. – Korábban nagy volt rajtunk a teher, igaz, ezt magunkra pakoltuk azzal, hogy az alapszakasz első fele nem úgy sikerült, ahogy azt terveztük, és még most sem vagyunk ott a tabellán, ahol szeretnénk. Korábban az összes szoros, akár egylabdás meccsünket elveszítettük, ami görcsössé tett minket, mostanra ez eltűnt, egymásért küzdünk, csapatként játszunk.”

A 25 éves bedobó azt is elmondta, hogy Andjelko Mandics hozta a saját taktikai elképzeléseit, s bár idény közben ritkán lehet nagy változtatásokat egyik napról a másikra végrehajtani, volt néhány kardinális újítás támadásban és védekezésben. Mócsán úgy érzi, most jobban a keretre, a játékosok erősségeire van szabva a taktika.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a paksiakat is sikerült legyőzni, az igazat megvallva nem játszottunk jól, szenvedős volt a mérkőzés, de kitartottunk a végéig. Az ehhez hasonló meccsek mentek el az évad első felében. Az utóbbi három győztes mérkőzésünkön a nehéz pillanatokban összeálltunk, ez a sikerek kulcsa.”

Mócsán Bálint remekelt a Paks ellen, a DEAC kiválósága örül, hogy jó teljesítménnyel tudott csapata segítségére lenni.

„Ha az első néhány dobás ül, nagyobb lesz az önbizalom, és ezt a csapattársak is megérzik – magyarázta Mócsán. –  Ez történt szombaton, kerestek a labdával, kiszolgáltak, az edzőm is sokáig a pályán hagyott, szóval sok összetevője van egy ilyen produkciónak. A bizalmat eddig is megkaptam Mandics mestertől, ez is fontos számomra.”

Mócsán Bálintnak és a Debrecennek egyértelműen a rájátszásba jutás a fő célja, de azért az is fontos az együttesnek, hogy ha ez sikerül, minél jobb pozícióból vághasson neki a negyeddöntőnek, mert, mondjuk, a Falco vagy a Szolnok ellen nem lenne egyszerű feladat sikert elérni pályahátrányból. Az út jó, amelyen a DEAC jár, a fókusz a playoff kivívására helyeződik.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek