Kosárlabda: Ivkovics a februári kerettel számol augusztusban is

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.09. 19:53
null
Az egész csapat egy kis család Ivkovics szerint (Fotó: Nemzti Sport)
Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatottnál felmondási idejét töltő, de ott egyben szerződéshosszabbítás előtt is álló szövetségi kapitány azzal a kerettel tervez az augusztusi edzőtáborra, amelyre februárban, a legutóbbi tétmérkőzések során számított.

Az 54 éves szakember az M1 aktuális csatornán csütörtökön kifejtette: találkozott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökével és főtitkárával – akiket az elnökség hatalmazott fel a tárgyalásokra Ivkoviccsal –, és szerződésének meghosszabbításával kapcsolatban kétfajta lehetőséget lát.

„Aláírunk egy olyan szerződést, ami korábban volt, vagy aláírunk egy ahhoz hasonlót, amibe belekerülnek kikötések” – mondta.

Ivkovics 2013 februárjában váltotta Rátgéber Lászlót a szakvezetői poszton, s irányításával a magyar válogatott 2017-ben – 1999 után először – kijutott az Eb-re, amelyet a 15. helyen zárt Isztambulban.

Idén, az év elején Ivkovics leült a Kaposvár kispadjára, amire szövetségi kapitányként nem lett volna lehetősége. Ezért posztjáról lemondott, az MKOSZ pedig azzal a feltétellel fogadta el azt, hogy számít a munkájára a felmondási ideje alatt.

A kapitány elmondta: a válogatottnál hónapok óta nem volt lehetőségük közös edzést tartani, és mivel az egész csapatra úgy tekint, mint egy kis családra, már nagyon várják, hogy újra együtt tudjanak edzeni, miként azt is, hogy újra találkozzanak egymással.

„Augusztus 2. és 9. között Kecskeméten rendezünk edzőtábort, amelynek irányításával kapcsolatosan az én részemről nagyobb gondok nem lehetnek. Szinte egészében azokra a játékosokra számítok, akik februárban is a csapatot alkották. Plusz az U20-as korosztályból próbálom beépíteni a tehetségeket, akik négy-öt év múlva lesznek, lehetnek a felnőttválogatott tagjai” – nyilatkozta.

Kiemelte: a fiatalok esetében azért is fontos a felnőttekkel végzett közös munka, hogy lássák és megtapasztalják, mihez tartsák magukat a magasabb szinten.

„Akik elsumákolják a munkát, az összetartást, azok nem kerülhetnek a felnőttek közé” – mondta.

A nemzeti csapat jelenleg a 2021-ről 2022-re halasztott kontinenstorna selejtezőjében érdekelt Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával egy csoportban, melyet két forduló után hibátlan teljesítménnyel vezet: februárban a favorit Szlovéniát hazai pályán, majd Ukrajnát idegenben verte meg. Ivkovics hozzátette: ősszel fontos meccsek várnak a válogatottra, amely az osztrákokhoz, majd a szlovénokhoz látogat.

„Régen volt egymást követő két Eb-n a magyar férfiválogatott, ezt a célt szeretnénk most elérni” – hangsúlyozta.

A válogatott kulcsemberével, a Barcelonában légióskodó Hanga Ádámmal kapcsolatban kifejtette: a játékos mindig a kerettel van, igaz, olykor csak lélekben.
– Nekünk kell kitaposni az utat, hogy annak végén, majd az Eb-n már velünk együtt lehessen” – közölte.
Ivkovics mostani, kecskeméti szerepvállalásával kapcsolatban kifejtette: az akadémia U18-as csapatának szakmai munkáját irányítja majd a jövőben, és leginkább arra kíváncsi, hogy miért érnek későn a magyar kosarasok, azon hogy tud változtatni, azt miként lehet meggyorsítani.

„Ennek a korosztálynak a tagjaira, 18-19 évesen már rangos bajnokságokban, komoly feladatokat lehet rábízni. Itthon viszont ez elcsúszik négy-öt évvel, akár 22-23 éves korig is” – közölte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik