Kosárlabda: ismét rangos konferenciát rendeznek Pécsett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.15. 13:56
null
Neven Spahija is ott lesz a konferencián (Fotó: AFP, archív)
Már csak néhány nap van hátra a III. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciáig, amelyre január 16–17-én kerül sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Rátgéber László ismét a sportághoz kapcsolódó szakterületek legkiválóbb hazai és külföldi szakembereit nyerte meg előadónak. 

Szűk tizenkét hónap alatt immár a harmadik nemzetközi konferenciára kerül sor a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ szervezésében Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

A III. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián is hasonlóan veretes lesz az előadók listája, mint a korábbiakban. Többek között elfogadta Rátgéber László meghívását a horvát kosárlabda edzőóriása, Neven Spahija, aki elképesztő eredménylistával büszkélkedhet – többek között ült a Memphis Grizzlies és az Atlanta Hawks NBA-franchise kispadján is másodedzőként. Miután az esemény témája messzemenőkig átíveli a sportági határokat („A regeneráció és rehabilitáció tudományos gyakorlata – sérüléstől a visszatérésig”), a kosárlabdát képviselő kiváló előadók mellett Jámbor László révén lesz a labdarúgásból, Vladimir Bankovic személyében pedig a kézilabdából és a röplabdából érkező szakember is.

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ 2021 januárjában azzal a céllal kezdte meg működését, hogy irányítása mellett olyan értékbázist, olyan irányelveket lehessen meghatározni, amelyek jó irányba viszik a komplett utánpótlásképzést. Egyik legfontosabb feladata a hazai edzők, szakemberek legmagasabb szintű képzése, amelyhez nem csak az olyan szakmai anyagokat biztosítja, mint például a közelmúltban magyarra lefordított FIBA edzői kézikönyv, hanem olyan tudományos események megszervezésével is hozzájárul ehhez, mint a nemzetközi konferenciák.

A kormány az államilag elismert sportakadémiai rendszer létrehozásával megteremtette a lehetőségét annak, hogy a tudományosság az utánpótlásképzés részévé váljon. A módszertani központok olyan, az adott sportághoz kapcsolódó sportakadémiák és kiemelt régiós alközpontok tevékenységét segítő sporttudományi oktató- és kutatóközpontok, amelyek a minőségi utánpótlás-nevelést, és a magyar sporttudomány fejlődését szolgálják. Céljuk, hogy a sportakadémián a tehetséggondozás, a sportolói elitképzés és a nevelés a lehető legmagasabb sportszakmai színvonalon valósuljon meg” – fogalmazott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a módszertani központok jelentősége kapcsán.

„A sporttudomány határterületeinek kutatása állandó újdonságokkal kecsegtet, amelyeket érdemes megosztani a sportszakemberek legszélesebb körével. Az újonnan kapott eredmények új irányvonalakat szabhatnak a sporttudományos közösségnek, illetve ezek átültetése a gyakorlatba nagyban hozzájárulhat a sportolók fejlesztéséhez, valamint az egyetemes sporthoz. Emellett egy nemzetközi konferencia tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy a külföldön magas hatékonysággal működő módszereket megismerjük és beépítsük a magyar kosárlabdasportba” – tette hozzá a sportállamtitkár.

A III. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára január 16–17-én, vagyis jövő hétfőn és kedden kerül sor Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. Az eseményre korlátozott számban még lehet jelentkezni a KSMK honlapján (www.ksmk.hu) egy regisztrációs űrlap kitöltésével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik