Kosár: Hanga volt csapata ellen lehet bajnok a Barcával

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.06.29. 16:52
null
Hanga Ádám először lehet bajnok Spanyolországban (Fotó: Getty Images)
Bejutott a spanyol élvonalbeli kosárlabda-bajnokság döntőjébe Hanga Ádám csapata, a Barcelona. A keddi fináléban a katalánok a magyar válogatott játékos volt klubjával, a Baskoniával csapnak össze az aranyéremért.

 

ÍGY JUTOTT DÖNTŐBE A BARCA
A Burgos már ünnepelt, és teher nélkül várta a vasárnapi első elődöntőt, függetlenül attól, mi lesz a Barcelona elleni meccs eredménye. Ugyanis a klub fennállása legjobb eredményét érte el már azzal is, hogy bejutott az elődöntőbe, így aztán Lóránt Péter korábbi együttese bátran és lelkesen kosárlabdázott a 18-szoros bajnok ellen. A paksiak 34 éves centere 2007 és 2011 között pattogtatott az akkor még másodosztályú klubban, amely 2017 óta szerepel az élvonalban, s amely ugyan szimpatikusan játszott, meghajolt a nagyobb tudás előtt.
A katalánoknál Hanga Ádám természetesen ismét a pályán volt a feldobáskor, ezt csak azért jegyezzük meg, mert a csoportkör első három meccse után már továbbjutó gránátvörös-kékek edzője, a szerb Szvetiszlav Pesics az ötödik találkozón a komplett kezdőötöst pihentette. Azaz a fáradtságra nem hivatkozhattak a Barca ászai, köztük a kezdés után egy perccel dudaszós hárompontost szerző montenegrói-spanyol kettős állampolgárságú Nikola Mirotic, akit szombaton az idény legértékesebb játékosának választottak meg az edzők és a szakírók. Ragyogóan rajtolt a Barca, de Hanga Ádám hamar padlóra került, mert Vitor Benite könyökkel csúnyán állba vágta a felezővonalnál, és a magyar klasszis ezután csak az egyik büntetőjét értékesítette.
A lelkes burgosi gárda a 12. percben 37–21-nél elveszettnek tűnt, ám remekbe szabott 14–0-s etapnak is köszönhetően a nagyszünetben csak két pont hátrányban volt. Az utolsó negyed kezdete előtt Brandon Davies triplájával 14 ponttal megugrott a katalán együttes. Ekkor a mérkőzést a koronavírus-járvány miatt nézők nélküli, szinte üres valenciai sportcsarnok lelátójáról megtekintő Josep Maria Bartomeu Barca-elnök is elégedetten tapsolt. A meglepetés elmaradt, a meccset a 17 perc alatt egy ponttal, öt lepattanóval és három gólpasszal záró Hanga és társai simán, 98–84-re megnyerték.
F. Z.

„Már nincs miért tartalékolnunk, az utolsó meccs vár ránk, holnap véget ér minden – idézi az EP Hanga Ádámot, a Barcelona 31 esztendős kosárlabdázóját. – Fel kell törnünk a gátainkat, ez a minimum. Jól ismerjük a Baskoniát. Nem lesz meglepetés.”

A mostani idényben eddig háromszor találkozott egymással a Barca és Hanga előző klubja, a Baskonia, amely az elődöntőben a playoffnak otthont adó Valenciát győzte le 75–73-ra. A spanyol bajnokságban kétszer a gránátvörös-kékek nyertek, az Euroligában azonban a Baskonia bizonyult jobbnak. A legutóbbi, június 21-i összecsapáson a Barcelona 81–75-re győzött. Azon a találkozón Hanga 15 pontot, két lepattanót és hét gólpasszt jegyzett.

„A Baskonia mindig keményen küzd a végsőkig. Dusko Ivanovics [a Baskonia decemberben kinevezett vezetőedzője – a szerk.] érkezése óta sokkal jobban kosarazik a csapat. Tisztában vagyunk az erősségeivel és a gyengeségeivel. Az apró részleteken múlhat a bajnoki cím. Bízom benne, a Barca lesz a győztes!”

A szokásokkal ellentétben a 2019–2020-as spanyol bajnoki címről egy mérkőzés dönt. A koronavírus-járvány miatt jelentősen lerövidítették a küzdelmeket. A finálét magyar idő szerint kedd este, 20 órakor a valenciai La Fontetában rendezik meg.

„Különleges mérkőzés lesz, tudjuk, hogy az első hely a tét. Rengeteget dolgoztunk, hogy idáig eljussunk, természetesen a győzelem a célunk. Ahogy eddig, ezúttal is alázatosan kell küzdenünk, negyedről negyedre kell koncentrálnunk” – mondta Hanga Ádám, hozzátéve, épp az ilyen döntők miatt szerződött 2017-ben a Barcelonához a Baskoniától.

A katalán együttes legutóbb 2014-ben lett aranyérmes a spanyol élvonalban, azóta háromszor kikapott a döntőben (mindhárom alkalommal a Real Madrid volt az ellenfél, amely mellesleg idén óriási meglepetésre nem jutott be a négy közé). Hanga Ádám – akit a spanyol bajnokság legjobbjai közé választottak – először játszhat bajnoki döntőt Spanyolországban. A válogatott kosárlabdázó kétszeres Király-kupa-győztes a Barcával (2018, 2019).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik