Kosárlabda: először nyerték a győriek a szekszárdi női tornát

Vágólapra másolva!
2022.09.16. 14:27
null
A győri Dombai Réka a miskolciak között (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
Izgalmas hajrában egyetlen ponttal megverte a Győr a DVTK-t az 53. Sió Kupa fináléjában, a házigazda Szekszárd elcsípte a bronzérmet.

Miközben odakint csepergett az eső és a VIP büfében pedig vendég híján még érintetlenül hevertek a fasírtgolyók a tálban, a Keselyűsi úti Városi Sportcsarnokban 16 órától már parketten volt az 53. Sió Kupát megrendező Atomerőmű KSC Szekszárd. Ez már csak azért sem volt ideális a házigazda számára, mert ugye a korai időpont jelezte, az előző öt kiírásban győztes csapat idén csak a bronzért játszik, s mert így jóval kevesebben ültek a lelátón, mintha a hét órás fináléban lettek volna érdekeltek Studer Ágnesék. A tolnaiak válogatott irányítóját és társait a csütörtökön 49. születésnapját ünneplő, a torna ceremóniamestere által a feldobás előtt köszöntött szövetségi kapitány, Székely Norbert is a helyszínen figyelte, s láthatta, hogy az elődöntőhöz képest is tartalékos Atom 14 ponttal megverte a PEAC-ot, ebből Studer egymaga 24 pontot, közte öt hárompontost vállalt. „Értékes és hasznos volt a torna, még úgy is, hogy sok a hiányzónk és a bronzmeccsen még kevesebben voltunk, mint az elődöntőben. Alakulunk, de sok szegmensben kell még fejlődnünk” – összegezte csapata teljesítményét a 24 éves karmester.

A Sió Kupa a tolnai klub szívügye, amint azt a pénteki lakodalmára készülő Szabó Gergő ügyvezető is elmondta a Nemzeti Sportnak, már csak azért is, mert 1970-ben nagyapja, néhai Szabó Ödön indította útjára ezt a tornát, amit azóta is minden évben megrendeznek, s amelynek keddi elődöntőjében a Győr a Szekszárdot (82–66), a DVTK a PEAC-ot (81–65) győzte le. Az októberi, hazai rendezésű Euroliga-selejtező tornára készülő miskolciak foghíjasan érkeztek Szekszárdra, hiszen a Puerto Ricó-i Arella Guirantes és az ausztrál Darcee Garbin sem volt már a csapattal, hiszen ők már válogatottjaikkal a 22-én kezdődő Sydney-i világbajnokságra készülnek. Eközben a mezőnyben egyedüliként a Rába parti együttes készülhetett teljes kerettel, ami szintén alig változott, két új légiós, az amerikai Aaryn Ellenberg és Peyton Williams voltak az újak, előbbi 28 pontot dobott a Szekszárdnak. Persze egy nagy változáson mégis átesett a Győr: Iványi Dalmát Cziczás László, a borsodiak korábbi edzője váltotta a nyár elején.

Nem emiatt, de bekezdett 11-0 3 perc után, majd hat perc után talált be először a DVTK, de jött fel, s a 13. percben Bernáth Réka triplájával már vezetett (26–24). félidőben újra a Győr előnyben , harmadik negyed végér efejben elfáradtak a csapatok, akadt olyan két perc, ami során ötször adták el a játékosok a labdát... Kányási Veronika vezetésével nagy hajrát nyitott a piros mezes DVTK és egy pontra zárkózott fel a 40. percben, majd a szőke válogatott irányító hárompontosával kiegyenlített a borsodi együttes 10 mp hátra, de Ellenberg, a torna gólkirálynője egy büntetője ezután elég volt a Győr első Sió Kupa-sikeréhez.

INTERJÚ TÖRÖK ÁGNESSEL, A GYŐR CSAPATKAPITÁNYÁVAL

Török Ágnes (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
Török Ágnes (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)

– Ez a kupa az a kupa?
– Nem, ezt azért kaptam, mert engem választottak a Győr legjobb játékosának, a Sió Kupa-serleg a többieknél van, az még nagyobb öröm számunkra.

– Először hódították el ezt a kupát – mit jelent ez a csapatnak?
– Nyilván jó érzés győzni, mindig nagyon színvonalas tornát szerveznek itt Szekszárdon, így aztán örülünk, hogy sikerült megnyerni, főleg mert másfél héten belül kezdődik a bajnokság. Úgy érzem, játékban előre tudtunk lépni, sokat jelent ez mindannyiunknak.

– A két új légiós közül Ellenberg a torna gólkirálynője és MVP-je lett, mit tud az amerikai hátvédről mondani?
– Abszolút beleillik a koncepcióba és a csapatba is, remek játékos, de ugyanezt tudom mondani Peyton Williamsről is.

– Milyen az új edzővel, Cziczás Lászlóval a közös munka?
– Nekem volt szerencsém már korábban is együtt dolgozni vele, új energiákat hozott Győrbe, nagy szívvel végzi a dolgát, s biztos vagyok benne, jó szellemiségű, harcos csapatunk lesz. Úgy érzem, jó úton járunk, ezt bizonyítja, hogy a Krasznai Kupa után a Sió Kupát is megnyertük.

53. SIÓ KUPA, SZEKSZÁRD
Döntő:
Serco UNI Győr–DVTK-HUN-Therm 79–78 (24–21, 20–16, 20–16, 15–25)
Ld:
Ellenberg 21/9, Dombai 17/9, ill. Kányási 17/9, Jovanovics 13/3
A 3. helyért. Atomerőmű KSC Szekszárd–NKA Universitas PEAC 80–66 (19–22, 20–14, 23–14, 18–16)
Ld: Studer 24/15, Wallace 19/6, illetve Burdick 20, Calhoun 18/3
Különdíjak. A torna gólkirálynője: Aaryn Ellenberg (Győr), 49 pont. A torna legjobb játékosa: Aaryn Ellenberg (Győr)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik