Kosárlabda: előadások a legjobbaktól Pécsen

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.01.17. 13:16
null
A korábban az NBA-ben is dolgozó Francesco Cuzzolin fiatal pécsi kosaras lányok közreműködésével mutatta be a különböző gyakorlatokat (Fotó: KSMK.HU)
Sok érdeklődő részvételével zajlik a hagyományosan a Nemzeti Kosárlabda Akadémián megrendezett konferenciasorozat, amelyen ezúttal a sérülések megelőzése, a regeneráció és a rehabilitáció került terítékre.

 

EGY ÉVVEL AZ ELSŐ és fél évvel a második után hétfőn és kedden már a 3. Nemzetközi Kosárlabda-konferenciát rendezik meg Pécsen a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ szervezésében. Az eseménynek ezúttal is a Nemzeti Kosárlabda Akadémia ad helyet, az előadók a csarnok parkettájáról szóltak a kispadok helyén és az egyik hosszanti lelátórészen ülő érdeklődőkhöz. Amellett, hogy a szakemberek valóban nagyon hasznos információkat szívhatnak magukba, a magyar edzők, ha mindkét nap részt vesznek a konferencián, három kreditponttal gazdagodnak, amivel kiválthatják a következő évadra vonatkozó publikációs pontokat.

A megnyitó beszédeket Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, korábbi ragyogó edző; Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke; Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora tartotta. Rátgéber hangsúlyozta a háttérmunka fontosságát, hogy manapság már kötelező feladat ismerniük az edzéstudományt a trénereknek – nos, „A regeneráció és rehabilitáció tudományos gyakorlata: sérüléstől a visszatérésig” című konferencián rengeteg műhelytitkot, apró finomságot leshettek el a résztvevők.

Az előadás-sorozatot Igor Jukic horvát erőnléti edző nyitotta, aki moderátorként is végigkísérte a napot. A szakember kiemelte, mivel a magyar kormány kiemelt szerepet szán a sportnak, ezért a 2030-as és 2040-es évtizedre előretekintve is optimisták lehetünk. Prezentációjában elsősorban a sérülések megelőzésével foglalkozott, megszavaztatta a hallgatóságot, hogy szerinte mely tényezők felelősek leginkább a sérülések kialakulásáért, és szólt arról, hogy a vezetői módszerek és a sérülések között is lehet összefüggés – ha valaki tiszta információkat ad át, demokratikus döntéseket hoz, segítheti a problémák megelőzését.

A korábban az NBA-ben is dolgozó erőnléti edző, Francesco Cuzzolin a sérüléskockázat csökkentéséről szóló előadásának két része egyaránt rendkívül izgalmas volt, a második ráadásul interaktív is, mert a különböző gyakorlatok demonstrálásába fiatal pécsi kosárlabdázó lányokat is bevont, akik kissé zavartan, de lelkesen teljesítették a kosárlabda mellett cselgáncsozókkal, labdarúgókkal, úszókkal és MotoGP-versenyzőkkel is foglalkozó Cuzzolin utasításait. Az olasz szakember felhívta a figyelmet a helyes testtartásra, meg arra is, hogy a játékosok ne kíméljék társaikat, ha arról van szó, hogy lökni kell rajtuk egyet. Az Ajax labdarúgócsapatánál nevet szerző Jámbor László a saját üzbég példáján keresztül beszélt a győztes „formula” megtalálásáról, aztán Knoll Zsolt taglalta az elülső keresztszalag-szakadáshoz kapcsolódó legfrissebb kutatási eredményeket, míg Klemencsics Zoltán a túlterhelés ártalmairól beszélt az utánpótláskorú sportolók esetében.

A szónokok mindegyike tisztában volt vele, hogy a résztvevők otthonosan mozognak a sporttudományok területén, ennek megfelelően bizonyos előképzettségre mindenképpen szükség volt ahhoz, hogy a mondandó teljes egészében befogadható legyen. A hétfő kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelyhez új arcként a korábbi magyar válogatott játékos, jelenleg a Budapesti Honvéd SE szakmai igazgatójaként ténykedő Báder Márton is csatlakozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik