Kosárlabda Eb: pótselejtezős esély a magyaroknak, 24 csapat vehet részt

Vágólapra másolva!
2010.09.06. 17:26
null
Mégsem csúszott ki a kezünkből a továbbjutást? A FIBA Europe döntése adott még egy esélyt (Fotó: Reuters)
Az Európai Kosárlabda-szövetség (FIBA Europe) vasárnapi döntése hivatalossá vált, így 2011-ben nem 16, hanem 24 válogatott vehet részt a férfi kontinensviadalon Litvániában.

Ezzel majdhogynem feleslegessé váltak az Eb-selejtezők, hiszen három csapat kivételével minden, a kvalifikációs sorozatban részt vett válogatott kijutott. A FIBA döntése alapján csak a csoportok utolsó, ötödik helyezettjei nem jutottak ki automatikusan a tornára – Finnország (A-csoport), Magyarország (B-csoport) és Portugália (C-csoport). Ha az utolsó fordulóig 6–1-es mérleggel álló, a csoportunkban első helyen végzett brit válogatott nem kap ki Ukrajnában, vagy Bosznia megveri Macedóniát, most a magyar válogatott készülhetne a kontinensviadalra – így viszont marad a pótselejtező, amelyről a háromból két csapat kijut.

„Az európai kosárlabda erősebb, mint valaha, és a fejlődés indokolja a bővítést. A világbajnokságon tíz európai csapatból kilenc továbbjutott a nyolcaddöntőbe, ez bizonyíték az európai válogatottak erősségére" – nyilatkozta a FIBA Europe főtitkára, Nar Zanolin.

Megváltozik a női Európa-bajnokság lebonyolítása is a szövetség vasárnap késő este hivatalosított (de már korábban kiszivárgott) döntése következtében, így Székely Norbert csapata is pótselejtezőn bizonyíthat.

Az eredeti kiírás szerint a pótselejtezőn hat csapat vívott volna meg egymással, a többi válogatott a kiesés ellen küzdött volna. A FIBA Europe döntése ezt megváltoztatta, az összes, a döntőbe be nem jutott csapat (Olaszország, Belgium, Hollandia, Szerbia, Bulgária, Románia, Magyarország, Finnország, Ukrajna, Németország) részt vehet a pótselejtezőn, a kiesés ellen nem kell játszani. A pótselejtezőn egy csapat vívhatja ki a kvalifikációt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik