Kosárlabda: az Európa-kupa csábította Litvániába Golomán Györgyöt

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.15. 09:56
null
Az Európa-kupához mérhető erősségű sorozatban még nem játszott Golomán (Fotó: Unger Tamás / Vas Népe)
Amint arról beszámoltunk, a litván ezüstérmes BC Lietkabelis Panevezyshez igazolt Golomán György. A 26 éves center így egy hazai esztendő után ismét légiósként folytatja pályafutását, és az ősztől a második számú nemzetközi kupasorozatban is játszhat.

– Gratulálunk a szerződéséhez, szerintünk nagy előrelépés a karrierjében!
– Köszönöm, bízom benne, hogy tényleg így is lesz – válaszolta a Nemzeti Sportnak Golomán György, a válogatott 211 centis, 26 éves centere, aki az előző idényben bajnoki címet nyert a Falcóval, s akit csütörtök délután bejelentett új csapata, a litván BC Lietkabelis Panevezys. – Szakmailag tényleg előrelépés, hiszen új együttesem a friss litván ezüst­érmes, ráadásul az ULEB Európa-kupában indul, amely az Euroliga után a második számú európai kupasorozat.

– Nyilván vonzó volt az ajánlat, de akadtak más kérői is?
– Persze, nagy kihívásként tekintettem rá, néhány napig így is vacilláltam, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni egy ilyen fontos döntés előtt. Az Európa-kupás szereplés nagyon csábító volt, ilyen erős sorozatban még nem játszottam. Több magyar ajánlatot is kaptam, emellett egy olasz és egy görög klub is szeretett volna megszerezni.

– Ön lesz a litván klub első magyar légiósa. Mit sikerült megtudnia új csapatáról?
– A szerb edzővel, a volt Partizan-játékos Nenad Csanakkal, illetve volt játékosaival beszéltem, akik jó véleménnyel vannak a szakemberről, szerettek vele dolgozni. Csanak azt mondta, hasonló szerepem lesz, mint a Falcóban, a négyes és ötös poszton is számít rám. Én úgy húsz-huszonöt perces átlagra számítok, de nyilván először teljesíteni, bizonyítani kell.

– Örül, hogy egy magyarországi év után ismét légiósnak állhat?
– Bevallom, volt, ami hiányzott, más légiósként és hazai kosarasként játszani. Előnye és hátránya is van mindkettőnek. Idehaza komfortosabban érzed magad, közvetlenebbek a szurkolók, de légiósként szabadabb vagy, s könnyebb csak magadra figyelni. A gárda a litván bajnoki elődöntőben az euroligás Zalgiris Kaunast győzte le, ez is jelzi, erős klub. A több mint százezres lakosú városról, Panevezysről keveset tudok, megnéztem a térképen, viccesen mondhatjuk, Litvánia Szombathelye. A nemzetközi kupaszereplésről még érdemes megemlíteni, hogy tízcsapatos csoportokban zajlanak a küzdelmek, ez több fejlődést hozhat magával.

– Mit üzen a szombathelyi drukkereknek?
Köszönöm a Falcónak ezt az idényt, nem ellenük irányul, hogy távozom, hanem a karrierem építése miatt hoztam meg a döntést.

Boros Zoltán korábbi 88-szoros válogatott játékos
Óriási fegyvertény, hogy ehhez a csapathoz igazolt Golomán, pláne, hogy az idei litván ezüstérmesről beszélünk. Mindenképpen előrelépés Gyurinak, főleg, mert az ULEB Európa-kupa a Bajnokok Ligájánál is erősebb sorozat. Kicsit hullámzó volt a teljesítménye az előző idényben, de sok meccset is játszott a Falco. Örömteli lehetőség, mert így a nemzetközi kupában is láthatjuk. Remélem, kellően sok játékpercet kap, drukkolok neki, hogy megállja a helyét az erős litván bajnokságban is. Múlt héten Benke Szilárd igazolt Franciaországba, ami szintén remek hír, hiszen mutatja, igenis vannak olyan kosárlabdázóink, akik nem elégednek meg az NB I-gyel, ki akarják magukat próbálni nívósabb versenysorozatokban is. Benke az erős, atletikus francia bajnokságban próbál szerencsét, ami neki is előrelépés.
Lietkabelis: kétszeres bajnok, kétszeres ezüstérmes
Az 1964-ben alapított klub kétszer nyert tagköztársasági bajnokságot (1985, 1988) a szovjet érában, míg a függetlenné válás után, az 1993-ban induló litván profi bajnokságban két bronz­érme (2020, 2021) mellett két második helyet (2017, 2022) is szerzett. A korábban olyan klasszisokat, mint a Real Madridban is megforduló, Litvániával 2013-ban Eb-ezüstérmes Darjus Lavrinovicot vagy a Badalonában és a Galatasarayban is játszó, kétszeres ULEB-kupa-győztes Simas Jasaitist is soraiban tudó egylet 2016 óta folyamatosan elindul az európai kupasorozatokban – a Bajnokok Ligájában 2020-ban a nyolcaddöntőig jutott, míg az előző évadban az ULEB Európa-kupában a későbbi győztes olasz Virtus Bolognától ugyancsak a nyolcaddöntőben kapott ki.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik