Kosárlabda: 20 éve történelmet írt, most újraépítene Pécsen Rátgéber

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 12:00
null
Rátgéber László szívesen emlékszik a múltra, de a jövőre nézve is vannak tervei (Fotó: Laufer László/ Új Dunántúli Napló, archív)
A baranyai klubbal 20 évvel ezelőtt Euroliga-bronzérmet nyerő sikeredző, Rátgéber László Pécsen újraépítené a női kosárlabdázást, s határozottan ellenzi a labdarúgásban a Szuperligát.


– Húsz évvel ezelőtt történelmet írtak a Péccsel, amiről most egy kisfilmmel is megemlékeztek. Mi jut eszébe először a messinai női Euroliga négyes döntőről?
– Jó volt megnézni a filmet és visszaemlékezni a történtekre – válaszolta Rátgéber László, aki 2001-ben a MiZo Pécsi VSK edzőjeként a magyar női kosárlabdasport történetében először jutott be csapatával az Euroliga final fourjába, amelyben a harmadik helyen végzett, miután a messinai elődöntőben a későbbi győztes francia Bourges-tól kapott ki, majd megnyerte a bronzmeccset a cseh Brno ellen. – Akkor volt az együttes a népszerűsége csúcsán, ezerkétszáz szurkoló kísért el minket Szicíliába, és még négyezren szurkoltak a pécsi sportcsarnokban és nézték kivetítőn a meccseinket.

– Elképesztő idény volt, csupán egy mérkőzést veszítettek az elitsorozatban…
– Igen, az elődöntőt, hogy aztán a bronzmeccset sikerrel megvívjuk. Érdekesség, hogy annak idején ezt kudarcként kezeltük… Győzni mentünk Messinába, mert noha Ujvári Eszter és Zsolnay Gyöngyi sérült volt, óriási munka volt a csapatban. Nem volt mellédumálás, kiadtuk a maximumot magunkból, ezért is voltunk büszkék arra az eredményre és vagyunk még most is.

– Azon kívül, hogy ez volt az első nagyobb nemzetközi sikere a klubnak, mitől volt az a csapat különleges?
– Magyar játékosok vitték a prímet! Igazi személyiségek voltak, Iványi Dalma, Csák Magdolna, Károlyi Andrea, Béres Tímea, Ujvári Eszter, Keller Annamária… Mindössze két légiósunk volt, a több mint tíz évig nálunk játszó, magyarul folyékonyan beszélő csapatkapitányunk, a litván Jolanta Vilutyte és az én kosárlabda-óvodámban nevelkedő, magyarul szintén jól beszélő szerb Szlobodanka Tuvics. Lehet, túlzás, hogy mind a ketten félig magyarnak számítottak, de hogy a szívük pécsi volt, az biztos. Most megnéztem a filmet és láttam, miközben Messináról beszélnek, csillog a szemük, sőt talán Dalmáé kissé könnyes is. Újból feltört bennem az az ösztön, a szenvedély, amiért olyan jók voltunk, amiért annyira szerettem a játékosaimat. Megmozdult, felhorgadt bennem legbelül valami, mégpedig, hogy meg kellene újra csinálni! Itt az akadémia, meg kell építeni a „tetejét”! Keressünk stratégiai partnereket, és építsünk fel újból Pécsen egy Euroliga-csapatot, amelyben magyar játékosoké a vezérszerep. Amikor stratégiai partnert említek, nem csak a pénzre gondolok. Mert a fanatizmus, a szakmai felkészültség és az alázat nem pénz kérdése. Húsz éve úgy jutottunk el a bronzéremig, hogy anyagilag nem vehettük fel a versenyt az orosz vagy a török klubokkal, nem volt meg az infrastruktúra, nem volt erőnléti edző, pszichológus, dietetikus… Amikor én nyolc évvel később a Szpartak Moszkvával megnyertem az Euroligát, akkor jöttem rá, hogy az ottani öltöző egy laboratórium volt.

– Hogy kell elképzelni ezeket a terveket?
– A Rátgéber Akadémia már elérte a kívánt működési szintet és rendszert, most jöhet a magyarokra épülő felnőttegyüttes felépítése. Ez nem kísérletezés lenne, hanem egy már megvalósított recept korszerűvé hangolása, alkalmazása. Meggyőződésem, hogy a magyar sportban mindenki örülne ennek, főleg a női kosárlabdázásban, amely ma nem éri el a szurkolók és magyar emberek ingerküszöbét.

– A napokban a futballban volt egy kezdeményezés a Szuperliga létrehozására, ám úgy tűnik, egyelőre elbukott az ötlet. Ez azért érdekes, mert kosárlabdázásban férfivonalon – ha nem is pontosan ugyanúgy, de hasonlóan – működik az európai szövetség mellett egy másik szervezet, az ULEB, amely az Euroligát és az Európa-kupát szervezi, működteti, versenyezteti.
– A kosárlabdázásban már bebizonyosodott, ez a modell kudarcra van ítélve. Lehet, hogy az ULEB jól és gazdaságosan működik, de a kisebb országok nem profitálnak belőle, kizsákmányolják őket. Nézzük az Európa-bajnokságokat! Nem a legjobb játékvezetők fújnak, mert ők az ULEB alkalmazásában állnak, nem a legjobb játékosok játszanak, mert ők az NBA vagy az Euroliga miatt nincsenek ott. A férfiaknál legutóbb a szerbek legjobb harminc játékosa nem volt ott a válogatottban. Hanga Ádám miért nem játszik a nemzeti együttesben? Mert az Euroliga-szereplő Barca nem engedi el… Ez a Szuperligához hasonló rendszer a kosárlabdában megbukott, és a fociban is megbukik, ha megalakul. A labdarúgás Európa sportja, nem lehet az amerikai modellt másolni és ide áthelyezni.

– Ilyen egyszerű lenne?
– Igen, ilyet az európai fociban nem lehet megtenni, és ahogyan a szurkolói tüntetések és a klubok visszalépései is mutatják, nem is akarják. Nem lehet teljesen szórakoztatóipari szintre vinni a labdarúgást, és nem szabad a gazdagoknak kisajátítaniuk, mert a labdarúgás a munkásosztály balettja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik