Kosár Eb: vihar előtti csend Kolozsváron?

NAGY-PÁL TAMÁS (Kolozsvár)NAGY-PÁL TAMÁS (Kolozsvár)
Vágólapra másolva!
2017.09.05. 14:49
null
Vihar előtti csend Kolozsváron? (Fotó: Koncz György)<br />
Csend és béke honol egyelőre Kolozsvár főterén. Néhány órával a Magyarország–Románia mérkőzés előtt nem sok jel utal arra, hogy magyar idő szerint este fél 8-kor, bő két kilométerrel odébb a magyar kosárlabdázás elmúlt 48 évének legfontosabb mérkőzése következik. Hiszen a tét az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe jutás (már amennyiben Montenegró a papírformának megfelelően legyőzi Csehországot).

 


Az említett téren, vagyis a monumentális Mátyás szobor környékén a kellemes napsütésben nem túl nagy számú spanyol, horvát, montenegrói és természetesen magyar szurkoló tölti délutánját a kiváló kiülős vendéglátóegységekben, de mintha most még több lenne a turista.

Valószínűleg nem sokáig lesz ez már így, hiszen az esti mérkőzésre magyar és román részről is nagy az érdeklődés (még ha a hazaiak részéről kicsit mesterséges is, hiszen a pletykák szerint buszokkal, ingyenjegyekkel hozzák a találkozóra a szurkolókat), és a csodálatos kolozsvári tér tökéletes találkozóhely lesz a meccsre igyekvő szurkolóknak. Akik lehet, hogy még meg sem érkeztek mindannyian a városba – a budapesti vonat például öt óra körül fut be a pályaudvarra.

Spanyol és horvát szurkolók a téren (Fotó: Koncz György)
Spanyol és horvát szurkolók a téren (Fotó: Koncz György)

Szóval, mi mérget vennénk rá, hogy ez még a vihar előtti csend, hamarosan magyar rigmusoktól lesz hangos a város.

Ahogy a kolozsvári sportcsarnok is, melyben az eddigi meccseken a hol szűk, hol bő kétezres tábor is fantasztikus hangulatot teremtett, mindenki legnagyobb csodálatára. És ez nem hazabeszélős túlzás, a magyar–cseh meccs utáni közös himnuszéneklés során például a horvát újságírók nem győztek telefonjaikkal videózni, fényképezni.

Egyelőre a libabőr kerülget, ha belegondolunk, hogy mi vár ránk ma egy valószínűleg telt házas mérkőzésen.

Nemsokára benépesül a tér (Fotó: Koncz György)
Nemsokára benépesül a tér (Fotó: Koncz György)

A hátralévő két forduló párosítása
4. forduló (szeptember 5., kedd)

14.00: Csehország–Montenegró (Tv: M4 Sport)
16.45: Horvátország–Spanyolország
19.30: Románia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)

5. forduló (szeptember 7., csütörtök)
13.30: Csehország–Horvátország (Tv: M4 Sport)
16.15: MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
19.45: Montenegró–Románia (Tv: M4 Sport)

Az állás: 1. Spanyolország 6 pont (283–166), 2. Horvátország 6 (217–188), 3. Montenegró 4 (204–223), 4. Magyarország 4 (191–212), 5. Csehország 4 (212–246), 6. Románia 3 (176–248)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik