Joci itt hagyott minket – nekrológ Pálinkás Józsefről

Vágólapra másolva!
2022.07.24. 16:42
null
(Fotó: hunbasket.hu)
Hosszú és súlyos betegség után elhunyt Pálinkás József, a magyar női kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Thury Gábor nekrológja.  

Hetvenegy éves korában elhunyt a magyar női kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Pálinkás József, aki az 1991-es Európa-bajnokságon bronzéremig vezette együttesünket – nem mellékesen ez a női szakág legutóbbi dobogós helyezése. A nemzeti csapatot a kontinens közvetlen élvonalába vezető Killik László segítője volt, majd Joci – mert a szakmában s azon kívül mindenki így hívta – lett a szövetségi kapitány 1990-ben, a tisztséget 1993-ig töltötte be.

320 kosárlabda-mérkőzés szakkommentátora volt mintegy tíz évig az MTV és a Sport Tv csatornáin. 2006-ban kinevezték a TF Kerezsi Endre Szakkollégium igazgatójának. A kosárlabda mellett oktatott edzéselméletet, sportpedagógiát és gimnasztikát, 2009-ben egyetemi docensi kinevezést kapott.

Két világversenyre kísértem el a válogatottat, amikor Joci volt a szövetségi kapitány. Előbb 1992-ben a vigói olimpiai pótselejtezőre, majd az 1993-as perugiai Eb-re. A szép emlékű Pesti Hírlapnál dolgoztam, nemigen volt pénz az utazásokra, úgy kellett kilincselni, hogy „barterbe” meg lehessen valahogy oldani. Perugia előtt kérdezted, utazom-e, nincs pénzem rá, válaszoltam, mire azt mondtad, menjek be a Három Szív étterembe, te vitted a boltot, kitalálunk valamit. Megkérdezted, mennyibe kerül a repülőjegy, majd a pénztárgéphez léptél, kivetted az összeget és a kezembe nyomtad a következő szavak kíséretében: „Csak jót ne írjál, mert azt mondják, megvettelek!” Nyolcadikak lettünk…

Néhány évvel ezelőtt elveszítette a látását egy rosszul sikerült csípőprotézis-műtét következtében, emellett pedig több súlyos betegsége is volt. A 2010-es évek közepén költözött Dunapatajra, szinte mindent újra kellett tanulnia.

Érthetően zárkózottan élt világtalanul – ő úgy fogalmazott, mentálisan kellett megküzdenie a vaksággal –, de 2021-ben elfogadta a meghívást a Magyar kosárlabdázás napjára, a barátok – Mészáros Lajos, Berki János, Farkas Sándor, Farkas Attila, Fogarasi György, Sapszon József –, az ismerősök, korábbi játékosai – többek között Németh Ágnes, Balogh Judit – határtalan szeretettel fogadták a jó szívű, korábban mindig víg kedélyű Jocit. Keserűen mondta, hogy kiszolgáltatott, szinte bármit csinál, segítségre van szüksége.

A nagy testű labrador, Joci kutya nem jelzi többé, ha ismerős jön vagy hozzák az ebédet…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik