Gödörben a bajnok, Detroitban is kikaptak Lebron Jamesék

Vágólapra másolva!
2017.03.10. 08:36
null
LeBron James hiába remekelt, Detroitban is kikapott a címvédő (kezdo5.hu)
Sorozatban harmadszor is kikapott a címvédő Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék ezúttal meglepetésre Detroitban maradtak alul. Véget ért a Spurs kilencmeccses sikerszériája, a négy vereség után javító OKC állította meg Kawhi Leonardékat, a Grizzlies viszont tovább süllyed, ezúttal a Clipperstől kaptak ki simán Marc Gasolék. Jusuf Nurkic elképesztő estéjével, hosszabbításban verte a Philly-t a Portland, míg a Lakers sorozatban nyolc vereség után tudott újra nyerni.

Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 106–101

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Gödörben a bajnok. Sorozatban harmadszor, az utóbbi hét mérkőzésből pedig ötödször kapott ki a Cleveland és bár két meccs előnyük továbbra is van a Boston előtt, most már azért van ok az aggodalomra. Igaz, Kevin Love és Kyle Korver is hiányzott az alapemberek közül, de ez sem mentség arra, hogy már hosszú ideje csak a karrierje 50. tripla dupláját jegyző LeBron James (29 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), valamint Kyrie Irving jelent folyamatos veszélyt a gyűrűre - egyáltalán nem működött a játék és 30 százalék alatt triplázott a társaság. Ennek ellenére kétszer is meg tudott lépni, az első negyedben 15 pontos előnybe kerültek James vezérletével, majd a harmadik játékrészt sikerült egy 22–5-ös rohammal lezárniuk – ez volt az egyetlen időszak, amikor valaki felnőtt a két sztár mellé Channing Frye személyében. A záró etapra azonban elfogyott a lendület, a Pistons kezdett rohanásba, a címvédő hamar hátrányba került és nem tudott már visszakapaszkodni – az újabb bukás ellenére jó hír, hogy december 20-a óta először játszhatott JR Smith is, igaz, a dobásait (1/9) egyelőre csak kereste. Végül egy elég beszédes adat: az előző két találkozón 18 percet töltött a kispadon LeBron James, ez idő alatt 64–19-re (!) kapott ki a Cavs...

Kiegyensúlyozottabb volt a Pistons. Rosszul kezdett a back-to-backből érkező hazai alakulat, de fokozatosan átvette az irányítást és nem zavarta meg az, hogy a James, Irving páros mit csinál – a második negyedet már tíz ponttal nyerte Van Gundy alakulata. A záró etap elején is megvolt a tartás, nem látszott a fáradtság és az ott bemutatott 13–0-s futás megágyazott a bravúrnak – a hajrában még Caldwell-Pope és Reggie Jackson is elsüllyesztett egy-egy fontos kosarat, de onnan már csak meg kellett őrizni az előnyt. A kezdőötös minden tagja hozzátette a magáét, Jackson jól mozgatta övéit, KCP bevert négy triplát, Drummond leszedett hét támadópattanót húsz pontja mellett és mindig volt mihez nyúlni – a meglepő siker után a New Yorkot fogadják, tovább kapaszkodhatnak felfelé.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 21/3, Drummond 20, Harris 15, Caldwell-Pope 15/12
A Cavaliers legjobb dobói: James 29, Irving 27/3, Frye 15/15

Memphis Grizzlies–Los Angeles Clippers 98–114

Egyben volt a Clippers. A legutóbbi, gyenge játékkal elszenvedett vereség után most koncentráltan, határozottan kosárlabdáztak a vendégek és meglepetésre szinte végig uralták az összecsapást egyik riválisuk otthonában. Már az első negyedben megléptek pár ponttal, a nagyszünetig épphogy vissza tudott jönni tíz alá a Memphis, majd a harmadik játékrészben eldőlt a győztes kiléte, amikor a különbség húsz egységre hízott. A Griffin, Jordan páros együtt leszedett 23 lepattanót és a korábbiaktól eltérően most dominált ezen a téren a Clippers, Chris Paul szabta a fazont, a hátvédsor pedig hozta a pontokat – Redick mellett a padról beszálló Rivers, Felton, Crawford triót kell kiemelnünk, nagyon kellett az ő tűzerejük. Összességében csak Jordan és Rivers töltött parketten harminc percnél többet, ez is jelzi, hogy nem kellett megszakadniuk a vendégeknek, akik a fontos győzelemmel stabilizálták nyugati ötödik helyüket.

Ez nem a megszokott Memphis. Zsinórban negyedszer kapott ki a Grizzlies, az utóbbi kilenc meccsből hétszer száz pont felett engedett a korábban a védekezéséről ismert együttes, cserébe viszont most támadásban is szenvedett. Marc Gasol és Zach Randolph hozta csak stabilan a pontokat, de ők sem tudtak dominálni Griffinék ellen, Mike Conley alig találta el a gyűrűt (3/14 mezőnyből), egyedül Troy Daniels 4/5 triplája jelentett némi kinti tűzerőt. Ez így nagyon sovány volt a Clippers ellen és a hazai pálya ellenére tulajdonképpen simán kikapott a társaság, vasárnap hajnalban az Atlanta ellen lehet javítani.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 20/3, Randolph 18/3, Conley 13, Daniels 13/12
A Clippers legjobb dobói: Rivers 20/3, Paul 19/9, Redick 15/3

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 102–92

Csak így lehet. Hiába hozott űrszámokat az utóbbi találkozókon Russell Westbrook, a csapatjáték és a védekezés teljes hiánya miatt zsinórban négyszer kapott ki a gárda – ezen az estén viszont megemberelte magát a Thunder vezére. Westbrook hátrébb lépett, kontrollálta a meccset és „természetesen” tripla duplázott (23 pont, 13 lepattanó, 13 gólpassz), de sokkal inkább csapatként működött az OKC – hét játékosnak volt legalább hét mezőnykísérlete, sokkal inkább bevonta a társakat a hátvéd. Emellett kulcsfontosságú volt az a kőkemény védekezés, amit Roberson és Adams vezérletével bemutattak, egyáltalán nem hagyták kibontakozni a Spurst, nem hagytak futásokat, könnyű kosarakat nekik, a második félidőben pedig egyre inkább fel is őrölték a texasiakat – a záró etapban már nem nagyon lehetett kérdés a győztes kiléte. Érdekesség, hogy Taj Gibson először kezdett a Thundernél, míg az újonc Sabonis először érkezett a kispadról.

Vége a szériának. Sorozatban kilenc győzelem után kapott ki a San Antonio, amely most nem hozta az utóbbi időben rendszeresen látott feltámadást és clutch játékot – utóbbira esélye sem volt, három perccel a vége előtt 18 ponttal vezetett az OKC. A back-to-backet játszó gárdából hiányzott Parker, Ginobili és Anderson, míg ez előző este pihenő Leonard és Aldridge ott volt a parketten, de ezúttal ők sem tudtak segíteni – Leonardot jól limitálták Robersonék, ezzel pedig ki is húzták a Spurs támadójátékának méregfogát. A padról ugyan villogott Pau Gasol, de összességében nem nagyon tudtak mit kezdeni a Thunderrel és a második félidőben, amikor Westbrook még inkább a társak bevonásával törődött, le is szakadtak Dedmonék. A vereség után két meccsre vannak az erősen botladozó Golden State-től, de a sorsolásuk nekik kedvezőbb, két nap múlva például legnagyobb riválisukat fogadják.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 23/3, Oladipo 20/9, Kanter 14
A Spurs legjobb dobói: Leonard 19, Gasol 18/6, Aldridge 17

Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 114–108 - hosszabbítás után

Az év cseréje a Portlandé? Jusuf Nurkic-ot kis túlzással ingyen szerezte meg a Blazers Denverből a deadline-nál, a center azóta pedig parádézik - ezen az estén ráadásul minden eddigi teljesítményét megfejelte. Nurkic 28 pontja (9/18 mezőnyből, 10/13 büntető) mellé leszedett húsz lepattanót, kiosztott nyolc gólpasszt és hat blokkot is, egészen félelmetes formában kosárlabdázott és legalább olyan szinten dominált, mint korábbi denveri társa, Nikola Jokics szokott. Persze hozzá kell tenni, hogy a Philly-nél csak Jahlil Okafor volt a center, aki finoman szólva sem a védekezéséről híres, de a gárdának éppen egy ilyen ötösre volt szüksége a Lillard, McCollum, Crabbe sor mellé. A győzelem ezzel együtt nehezen jött, nem dobott igazán jól a hazai alakulat, az erősségnek számító triplák kicsit sem ültek, de végül azért túlórában csak hozták a győzelmet – így fél meccsre megközelítették azt a Denvert, amely hatalmas öngólt lőtt, ha a Blazers miatt marad le a playoffról...

Egyszer még megmenekült a Philly. Ahogy a hazaiakat, úgy a vendégeket is egy délszláv játékos húzta, méghozzá az újonc Dario Saric – a horvát erőcsatár 28 ponttal (11/16 mezőnyből, 4/7 tripla), okos megoldásokkal és kilenc lepattanóval állt csapata élére. Mellette Covington élt még nagyon és a gyenge első negyed után végig üldözte ellenfelét a Philly, sőt, a negyedik játékrészben már fej fej mellett haladtak a csapatok. 34 másodperccel a rendes játékidő vége előtt még vezetett is a Sixers, ám jött három Blazers-büntető és úgy tűnt, hogy megvan a meccs a Portlandnek – csakhogy Aminu eladta a labdát az utolsó pillanatokban, Covington pedig a dudaszó pillanatában, egy támadópattanóval hosszabbításra mentett. Itt azonban nem tudtak mit kezdeni Nurkic-csal, aki gyorsan bevert hét pontot, ezzel megtörte az ellenállásukat és Saric-ék az utolsó percben nem tudtak már fordítani.

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 28, Lillard 24, McCollum 23/9
A 76ers legjobb dobói: Saric 28/12, Covington 24/12, Okafor 16

Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 110–122

Megtört a jég. Sorozatban nyolc vereség után nyert újra a Lakers, az arany-lilák ráadásul 2011 januárja, tehát több, mint hat éve nem tudtak győzni Phoenixben, most ezt a negatív szériát is megszakította a gárda. Ennek fő oka D'Angelo Russell (28 pont, 6/9 tripla) remek játéka volt, most jól járt a labda, hatan jutottak el legalább 13 pontig és a triplák is ültek – remekül szállt be a kispad és a mindössze kilenc eladott labda is sokat segített. A második félidő elején vette át a vezetést és az irányítást a vendégcsapat, akkor hosszú percekig egyben volt a védekezés, innentől pedig nem nagyon volt már kérdés – a különbség később 21 pont is volt és csak a végén tudott kozmetikázni a Suns.

Sokat hibázott a Phoenix. A hazaiak papíron sokkal jobb formában voltak ellenfelüknél, de ebből nem sok minden látszott a pályán, jóval pontatlanabbak voltak ezúttal – tízzel több labdát adtak el, védekezésben is rendszeresen elcsúsztak, elöl nem dobálták be a hármasokat és Eric Bledsoe is elég gyengén irányította a gárdát. Az első félidőben még többé-kevésbé megvolt a ritmus, aztán a nagyszünet után jött egy hullámvölgy, amiből nem tudtak kimászni, így hiába szedtek le 18 támadópattanót, elúszott a meccs. Különösebb jelentősége persze számukra sincs már ennek, hiszen a Lakersszel a nyugati utolsó hely elkerüléséért vívnak, mindenki más már túl messze van tőlük.

A Suns legjobb dobói: Booker 23/3, Chriss 18/9, Warren 17
A Lakers legjobb dobói: Russell 28/18, Clarkson 19/3, Zubac 14, Ingram 14

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik