Férfi kosárlabda: sztárok ellen tesztel a magyar válogatott

BOBORY BALÁZS (Opatija)BOBORY BALÁZS (Opatija)
Vágólapra másolva!
2022.08.18. 07:59
null
Benke Szilárd, Váradi Benedek és Keller Ákos (balról jobbra) társaikhoz hasonlóan aprólékos munkát végeznek a válogatott edzőtáborában (Fotó: Pókász Endre)
Két edzéssel, videózásokkal készült szerdán a magyar férfi kosárlabda-válogatott közelgő tétmérkőzései előtti utolsó, csütörtöki edzőmeccsére Horvátország ellen. Szabó Zsolt és társai olyan NBA-játékosokkal csapnak össze, mint Dario Saric, Ivica Zubac vagy éppen Bojan Bogdanovic.

Abbázia – horvát nevén Opatija – pontosan nem az a hely, ahol egy sportoló könnyedén minden idegszálával a feladatára koncentrálhat. Az Isztriai-félsziget észak-keleti csücskében található város már a 19. század végén népszerű üdülőhely volt, szanatóriumai tele voltak a Habsburg-kori arisztokrácia tagjaival, akiket többnyire nagy tudású magyar orvosok kúráltak.

A magyar kosárlabda-válogatott itt csap össze csütörtökön a házigazdákkal, ez lesz Ivkovics Sztojan csapatának utolsó felkészülési mérkőzése a jövő heti litvánok, illetve csehek elleni világbajnoki selejtezők, valamint a szeptemberi Európa-bajnoki küzdelmek előtt.

Természetesen hiába van a csapat a város központjában, az egyik legrégibb és legpatinásabb, minden igényt kielégítő szállodában elszállásolva, sem a bántóan közel lévő tenger, sem a nyüzsgés, az állandó forgatag nem vonja el Hanga Ádámék figyelmét a legfontosabb feladattól: a tökéletes felkészülésről és persze a csütörtöki összecsapásról.

Edzésből szerdán is volt kettő, miután a játékosok elfogyasztották kiadós reggelijüket, majd kávéztak a hotel hangulatos, pálmafákkal körülölelt teraszán, videón elemezték a múlt heti, szlovákok elleni edzőmeccsen elkövetett saját hibáikat, és már igyekeztek feltérképezni az NBA-sztárokkal felálló horvát együttest is. A napi első tréning délben kezdődött, s mikor a mieink a csarnokba léptek, néhány horvát játékos még levezetésként dobált, de így legalább néhány régi ismerős összepacsizhatott. Hanga például Mario Hezonjával trécselt öt percet, a hazaiak 203 centiméter magas bedobója a nyártól szintén a Real Madrid játékosa lesz, vagyis jövendőbeli csapattársak váltottak eszmecserét.

CSALÁDI TRAGÉDIA MIATT NINCS HOPKINS

A magyar szurkolók minden bizonnyal keresik a magyar válogatott névsorábanMikael Hopkinst,a korábbi vb-selejtezőkön már debütáló honosított amerikai centert, aki a múlt hét elején csatlakozott is a nemzeti csapathoz. A Reggio Emilia amerikai születésű 29 éves játékosának édesapja balesetet szenvedett és jelenleg is kórházban ápolják súlyos sérülésekkel, ezért Hopkins hazautazott, és jelenleg Karahodzsics Kemal helyettesíti a keretben.

Persze nem teadélutánra használta az edzésidőt a válogatott, a bemelegítés után bő egy órás taktikai foglalkozás következett, amelyen Ivkovics Sztojan néha úgy lépte le játékosaival a helyezkedés szisztémáit, mintha sakkbábukat pakolna jobbra, balra. A szövetségi kapitány időnként hangosabban is felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákok hogyan okoztak zavart nekünk, és milyen hibákat nem szabad újra elkövetni – egyszóval rendkívül aprólékos munka zajlott, amelyet könnyed dobógyakorlatok zártak.

A horvátok ellen tényleg kiderül, hogy javul-e a mieink védekezése, és a feladat jóval nagyobb lesz, mint múlt hét pénteken, északi szomszédaink ellen, mert a házigazdáknál az NBA-ben szereplő játékosok is pályára lépnek. Érdekes lesz látni például, mire mennek a magas embereink például a Los Angeles Clippers 216 centiméteres centerével, Ivica Zubaccal, vagy éppen a Phoenix Suns 208 centiméter magas erőcsatárával, Dario Sariccsal.

„A csapatmunka fontos lesz, segíteni kell egymásnak védekezésben, csapdázni, megcsinálni azt, amit megbeszéltünk– mondta Szabó Zsolt, az Alba Fehérvár 36 éves erőcsatára.– A vb-selejtezőkön és az Eb-n is találkozunk majd domináns magas emberekkel, szóval ez egy jó gyakorlás lesz, hogy felkészüljünk ilyen szintű ellenfelekre. Ritkán szerepelhet magyar kosárlabdázó NBA-játékosok ellen, szóval nagyszerű élmény lesz, és persze szintmérő is. Nagyon jól érzem magam a felkészülés alatt, remek a csapategység. Szeretnék ott lenni az Eb-n is, amilyen szerepet kapok, igyekszem százszázalékosan megoldani. Persze a testet ennyi idősen egyre jobban megviseli az ilyen jellegű terhelés, de az Európa-bajnokság pluszmotivációt is jelent, és ez segít átlendülni a nehéz pillanatokon. A csütörtöki meccs jó teszt nekünk, hiszen a közelgő tétmeccseken hasonló erősségű csapatokkal találkozunk majd.”

Az eredmény persze ezen a meccsen még másodlagos, de a szerdai edzésekből azt lehetett leszűrni, hogy igenis a lehető legkomolyabban veszi ezt a találkozót a magyar csapat, mert egy biztató teljesítmény lendületet adhatna a következő három hétre is.

FÉRFI KOSÁRLABDA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

19.00, Opatija:Horvátország–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik