A Körmend szerb légiósának, Sztefan Szavicsnak (balra) is hihetetlen, ami vele és a piros-feketékkel történik a döntőben (Fotó: Szendi Péter / Vas Népe)

Egyetlen győzelemre került a klub negyedik bajnoki címétől a férfibajnokságban szereplő Egis Körmend, miután kedd este 81–78-ra nyert idegenben a Falco-Volvo Alpok Autó KC Szombathely ellen, és amellett, hogy elvette a bajnok pályaelőnyét, 2–1-re fordított. Az először 1987-ben bajnok (akkor a Dózsa megtörte a fővárosi csapatok hegemóniáját, és első vidéki együttesként lett aranyérmes), majd 1997-ben és 2003-ban is élen végző klub szenzációs eredmény közelébe került, hiszen a hat magyar válogatottat sorai­ban tudó, a Bajnokok Ligájában a második csoportkörbe jutó, toronymagas favoritnak számító címvédő elleni sikere a magyar kosárlabdázás egyik legnagyobb meglepetése lenne.

„Felejthetetlen és hihetetlen meccs volt, de még nem nyertünk meg semmit – mondta a Nemzeti Sportnak Sztefan Szavics, a Körmend 26 éves szerb magasbedobója, aki az utolsó percben kulcsfontosságú hárompontost dobott, és nyolc ponttal, valamint öt lepattanóval zárta a találkozót. – A Falco nagyon erős, játékosai tudják, hogyan kell fordítani. Elég, ha csak a tavalyi döntőt idézzük fel, amikor ugyanitt, a saját csarnokukban a Szolnok ellen egy kettőről, az utolsó negyedben tízpontos hátrányból álltak fel, egyenlítettek, és végül idegenben lettek bajnokok. Természetesen nagyon-nagyon boldogok vagyunk, hogy elvettük a pályaelőnyüket, de úgy érzem, még egyszer megverni őket nehezebb lesz, mint ahogyan az előző két győzelmet megszereztük.”

A forgatókönyv nem változott kedden sem, a Falco többször is elhúzott – a 22. percben 14 ponttal –, a Körmend pedig újra meg újra visszakapaszkodott, s döbbenetes, elemi hibákkal fűszerezett végjáték után győzött.

„Nem foglalkoztunk vele, mert arra figyeltünk, hogy az edzőnk taktikáját megvalósítsuk, és közben ha lehet, élvezzük, hogy egyáltalán a döntőben vagyunk – folytatta Szavics. – Azt tudjuk, ha jól védekezünk és betartjuk az utasításokat, lehet san­szunk. A második és a harmadik meccsen volt is, s mindkétszer éltünk vele. Ezúttal rám jött ki a dobás, most bement, aminek roppantul örültem. Sajnos nekem eddig nem ment a játék a döntőben, gyengén kosaraztam, de a csapattársak kisegítettek – én leginkább védekezésben tudtam az együttes hasznára lenni. Csák Tamás halála megrázott minket, alapból is nagyon motiváltan vártuk a finálét, de ez a sajnálatos eset még jobban összekovácsolta az egész klubot. Eleve rengeteg gonddal küszködtünk az idényben, családi problémák, sérülések, hiányzások, s amikor jött a halálhír, úgy éreztük, ez már túl sok, ezt nem lehet ép ésszel bírni – mégis, erősebbek lettünk, mint valaha. Tamásért is játszunk, meg persze fantasztikus szurkolóinkért, akik olyan pluszenergiákat adnak nekünk, amit mi, akik csak ebben az évadban érkeztünk ide, nehezen tudunk felfogni, függetlenül attól, hogy mennyire jólesik nekünk az a szeretet, amit kapunk. A kulcspillanatokban hihetetlenül sokat jelent, hogy tudjuk, mekkora támogatás van mögöttünk.”

KÁLMÁN SZERINT DURÁZI AZ X-FAKTOR
„Érdekes lélektana van a döntőnek, a Körmend óriási csatákat vívott az Oroszlánnyal, majd egy ötmeccses sorozatban verte meg a Kecskemétet, míg a Falco kétszer is három eggyel került a fináléba – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Kálmán László, korábbi 78-szoros válogatott játékos, aki 2008-ban tagja volt a Falco első, bajnoki címet szerző gárdájának, és 2014 áprilisától 2016 nyaráig edzőként irányította a felnőttcsapatot. – A piros-feketék tényleg, szó szerint kiharcolták a döntőbeli részvételt, ahol már az első meccsen is lehetett látni, a taktikájuk remek, a vehemencia példás, ami egy döntőben kell is. Mind a három találkozón Durázi Krisztofer volt az X-faktor, a szombathelyiek nem tudják megoldani a semlegesítését, rosszul segítenek rá, és tolódik a csapat, ráadásul ő egy az egyben is jó. Krisztofer volt a játékosom a Falcóban, nem is értettem, miért engedték el... Fontos, hogy a második meccsen a sírból hozta vissza és parádés triplákkal fordította meg a meccset a Körmend, ez a győzelem úgymond felszabadította a játékosokat, akik elhitték, megnyerhetik a döntőt. A Falco többször is abba a hibába esett, hogy nagyobb előnynél nem döntötte el az összecsapást. Ettől függetlenül még mindig hatvan százalék esélyt látok rá, hogy címvédés lesz, mert erősebb a kerete, és nagyobb rutinja van a Falcónak, amit persze a pályán is bizonyítani kell. A Körmendnél jobb a csapatkohézió, több érzelem jellemzi a játékosokat, a stábot, ami a döntőben kulcsfontosságú. Meglepő, hogy gyakran kapkod és sietteti a támadásokat a címvédő, amelynek nem ízlik, ha öt az öt elleni játékra kényszerítik. Kedden két súlyos hibát követett el a Falco, pedig tapasztalt játékosaira nem ez a jellemző: előbb Wesley Gordon kihagyott büntetője után nem volt kizárás, és az amerikai visszapöcizte saját labdáját, ezzel olvadt egy pontra a szombathelyi előny, aztán Boris Barac ziccert dobott tripla helyett mínusz három pontnál. Ezek olyan apróságok, amelyek arra utalnak, hogy megzavarodott a bajnok. Innen szép nyerni, de most már nem hibázhatnak.”

KOSÁRLABDA NB I, FÉRFIAK
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Június 24., péntek
18.30:
Körmend–Falco
 5. MÉRKŐZÉS (ha szükséges)
Június 26., vasárnap
18.30:
Falco–Körmend
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása 2–1 a Körmend javára.
A mérkőzéseket az M4 Sport+ (Duna World) élőben közvetíti.