Erősebbek voltak a bosnyákok, tízpontos vereséggel indult a kosárlabda Eb

BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.09.01. 14:16
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság első fordulójában a magyar válogatott Bosznia-Hercegovina ellen lépett pályára, és bár előzőleg úgy tűnt, verhető az ellenfél, szembejött a valóság, és a bosnyákok tíz ponttal nyertek. A folytatás ennél csak nehezebb lesz, legközelebb mindjárt a címvédő Szlovénia ellen.
Keller Ákos küzd a palánk alatt (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Keller Ákos küzd a palánk alatt (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖLN/TBILISZI, PRÁGA, MILÁNÓ
B-csoport, 1. forduló, Köln
B
OSZNIA-HERCEGOVINA–MAGYARORSZÁG 95–85 (17–23, 28–23, 28–17, 22–22)
Köln, 14401 néző. V: Ciulin (román), Mitrovszki (macedón), Matejek (cseh).
BOSZNIA-HERCEGOVINA:
ROBERSON 18/12, MUSA 19/3, Lazic 1, HALILOVIC 16, NURKIC 19/3. Csere: Vrabac 5/3, Gegic 5/3, Kamenjas 4, Sulejmanovic 3/3, Atic 5. Edző: Adis Beciragic
MAGYARORSZÁG:
HANGA 16/3, VOJVODA 15/9, BENKE 20/9, Allen 5/3, Keller Á. 5. Csere: Hopkins 7, Váradi 3/3, EILINGSFELD 12/3, Perl 2. Edző: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 5–4. 5 . p.: 5–11. 8. p.: 13–20. 12. p.: 19–27. 5. p.: 30–31. 18. p.: 36–36. 22. p.: 50–49. 28. p.: 68–59. 31. p.: 75–68. 34. p.: 80–78. 37. p.: 90–78
MESTERMÉRLEG
Adis Beciragic:
– A jó védekezés döntött a javunkra a jól játszó magyar csapat ellen. Próbáltunk támadásban sokrétűen játszani, nagyjából sikerült is. Sok lepattanót szereztünk, ez fontos volt, de azért győztünk, mert egységesek voltunk és csapatként kosárlabdáztunk.
Ivkovics Sztojan:
– Elismerésem a bosnyákoknak, jó meccset játszottunk velük. Fizikai csata volt, a harmadik negyedbeli rövidzárlatunk eldöntötte a találkozót. Sok szerencsét kívánok ellenfelünknek, magunknak pedig további jó meccseket.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tbiliszi – Grúzia)

Spanyolország–Bulgária 114–87
Törökország–Montenegró 72–68
Belgium–Grúzia 79–76, h. u.
B-CSOPORT (Köln, Németország)
Szlovénia–Litvánia 92–85
Franciaország–Németország 63–76

ÖSSZEFOGLALÓ

Csütörtökön (végre) felütötte fejét az Európa-bajnoki láz Kölnben is: a belvárosban hemzsegtek a különböző válogatott mezbe öltözött drukkerek, a kávézókban, éttermekben szurkolók étkeztek és iszogatták a helyi szűretlen sörkülönlegességet, a Kölscht. A nyitó forduló előtti szurkolói „különmeccset” óriási fölénnyel a litvánok nyerték meg, a zöld-sárgák ellepték a várost, gyakorlatilag 100 métert nem lehetett megtenni anélkül, hogy egy csoportjukba botlottunk volna. A torna idejére Hanga Ádámot nevezték ki csapatkapitánynak – érkezett a hír 35 perccel a bosnyákok elleni feldobás előtt, amikor még úgymond „elvesztek” a nézők a hatalmas, kosármeccsen 18 500 néző befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnok lelátóin. Kezdésre úgy hétezren lehettek bent, kint – ahol streetballozni, enni-inni és különböző, kosárlabdával kapcsolatos versenyeken lehetett részt venni – legalább ugyanennyien. Bemutatáskor a bosnyákok nyerték meg a magyarok elleni hangpárbajt, de a feldobás utáni első dobópárbajból a mieink jöttek ki jobban – sajnos a meccsből szintén Dzanan Musa és társai jöttek ki győztesen.

Pedig a félidőig úgy tűnt, nyerhető a nyitó meccs, az a találkozó, amelyről előzetesen mindkét fél azt gondolta, ezen van a legtöbb esélye a sikerre. Ám valahogy a harmadik negyedbeli rövidzárlatot követően már nem volt benne a mieinkben a fordítás, noha többször is egylabdányira kapaszkodtak az akkor már többnyire előnyben lévő vetélytárshoz.

No, de ne szaladjunk előre ennyire, ugorjunk vissza a csoportrajthoz, amely Hanga Ádám új csapattársa, a Real Madridba nyáron igazoló Dzanan Musa triplájával indult. De nem bosnyák fölénnyel, sőt, Vojvoda Dávid kosaraival már 11–5-re mi léptünk el a riválistól és kényszerítettük időkérésre. Tartogattuk az előnyt, s szerencsére támadásban nem akadtak nehézségeink, a 8. percben már kilenc ponttal jártunk előrébb. Egyértelműen az történt a parketten, amit mi szerettünk volna – szerencsére nem volt öldöklő az iram, ami nekünk kedvezett. Egyszer az 1997-ben íródott Titkos üzenet című TNT-sláger csendült fel, ezzel kedveskedett a helyi DJ az egyik pihenőnél, talpra is ugrott a maroknyi magyar tábor. Közben felzárkóztak a bosnyákok, de az eredmény nem fejezte ki hűen, hogy uraltuk a meccset, de így is csak egy ponttal vezettünk a nagyszünetben (46–45). Sajnos a lepattanók terén mindkét palánk alatt nagy fölényben voltak Jusuf Nurkicék, akik fordulás után egy triplával azonnal visszavették a vezetést. Bosznia-Hercegovina láthatóan agresszívabb védekezésre váltott – tény, az első húsz percben egyik csapat sem jeleskedett a játék ezen szegmensében. Három tiszta helyzetet puskáztak el Keller Ákosék egy percen belül, a Falco centere előbb mellézsákolta, majd kiejtette a labdát, azaz elkezdtünk kapkodni, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány pedig gyorsan időt kért. A védekezésben egyre több gondunk támadt, rendszeresen lemaradtunk a váltásoknál, s mivel kilenc pontra hízott a bosnyák előny, négy perccel később újra magához kellett hívnia csapatát a kapitánynak. Kezdett elúszni a meccs, 11 pont volt már a két gárda közötti különbség, pontosan annyi, amennyivel elvesztettük a harmadik negyedet.

Az ezúttal ismét elképesztően hasznosan kosárlabdázó Eilingsfeld János hárompontosa és Hanga zsákolása jelezte, még nincs vége a meccsnek: egy percen belül hét, négy perc után 2 egységnyire faragtuk a hátrányt. Ám ezután a bosnyákok repesztettek egy 10–0-s etapot... Ez idő alatt Hanga technikai hibát kapott reklamálásért, Keller mindkét büntetőt mellé dobta, szóval élesedett a helyzet, ahogy közeledtünk a végjátékhoz, de nem az történt a pályán, amit mi szerettünk volna. A lélektani és fizikai fölénybe kerülő bosnyákok 12 ponttal megléptek, immár végleg, így eldőlt, vereséggel nyitja meg a 41. férfi kosárlabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott. Amely támadásban összességében jól teljesített, de a védekezési gondjait Bosznia-Hercegovina megtorolta, és megérdemelten győzött. 85–95

YUSUF NURKIC: REMEK A MAGYAR VÁLOGATOTT

A találkozót követően két játékosunk, Benke Szilárd és Eilinsfeld János értékelt az NSO Tv-nek, amelynek az NBA-ben szereplő Portland Trail Blazers centere, Yusuf Nurkic is nyilatkozott, s elismerően beszélt a magyar csapatról.

„Lehet, hogy a harmadik negyedben volt egy kisebb mélység a játékunkban. Nagyon agresszíven jöttek ki, már az első félidőben is gondunk volt a védőlepattanókkal, nagyon sok támadólepattanót szerzett az ellenfél. Ebben előre kell lépnünk. Ha ezt egy kicsit kontrolláltuk volna, szerintem megvan ez a mérkőzés” – mondta Benke Szilárd, aki a saját teljesítményét illetően kifejtette, „ Ha egy pontot se dobok, de nyerünk, sokkal előrébb vagyunk.”

„Mindent megtettünk a mérkőzésen azért, hogy nyerhessünk, tényleg az első félidőben kontrolláltuk a találkozót, abszolút pariban voltunk, vezettünk is a bosnyákok ellen. Tudtuk, hogy nagyon erős ellenféllel nézünk szembe, jól felkészültünk, szerintem mindent kiadtunk magunkból. Tiszta lelkiismerettel jöttünk le a pályáról” – vélekedik Eilingsfeld János.

Az NBA-ben szereplő Portland Trail Blazers centere, a bosnyák Yusuf Nurkic elismerően nyilatkozott a magyar csapatról:


NS-SZAKÉRTŐ: BOROS ZOLTÁN
„A második félidőben védekezésben ritmust váltottak a bosnyákok. A mi háromperces rövidzárlatunk benne van a játékban, viszont ekkor az ellentámadásokból betalált a rivális, és a döntetlenközeli állás helyett elhúzott 12 ponttal, noha egyébként végig ott voltunk a nyakán. Bíztam abban, hogy visszajövünk, sikerült is, ám Hanga Ádám technikait kapott mínusz kettőnél, három büntetővel utána megint elmentek öttel a bosnyákok, vagyis újra megnyugtató előnyt szereztek. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült nyernünk, s így minimálisra csökkent a továbbjutási esély. A rivális nagyon sok támadólepattanót szerzett, nem volt tökéletes a koncentrációnk, fontos tanulság, hogy a kívülről beszaladó embereket ki kell zárni. A fordulás után a labdás és a labda nélküli védekezése is nagyon agresszívvé vált a bosnyák válogatottnak, néha el sem tudtuk kezdeni a játékunkat, és a támadóidő utolsó másodpercében háttal kellett eldobni a labdát... Az első félidőben látszott a kreativitás, a másodikban kicsit a fáradtságnak köszönhetően kevésbé. Nurkic is megrázta magát, egy az egyben Kellert és Hopkinst is megverte, bevitte a gyűrűig, és kosarat szerzett vagy faultot harcolt ki, nem véletlen, hogy az NBA-ben szerepel.”

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

40. perc: Vége a meccsnek, győztek a bosnyákok. 85–95

40. perc: Benke újabb hármasával fordultunk az utolsó percre, majd lepergett az óra. 85–95

39. perc: Két büntetőt dobhatott Robertson, és persze mind a kettőt csont nélkül bedobta. Váradi kezéből kicsúszott a labda, ahogy a magyar csapat kezéből a mérkőzés. Á! Robertson valami hihetetlen távolságból is képes volt bedobni... 82–95

38. perc: Vojvoda próbálkozott kétszer, a második bement. Halilovic horga kijött a gyűrűről, a másik oldalon Hopkinst faultolták, de mivel csak a harmadik csapatszemélyijük, oldalbedobással jöhettünk. Szép támadás végén Hopkins szerzett kosarat. 82–90

37. perc: Megint beszédült egy bosnyák pöci, újra tíz pont a különbség. Jönnek-e a hármasok? Nem, mert labdát vesztettünk, Robertson pedig ziccert dobhatott. Jött Ivkovics időkérése, hátha meg lehet ragadni az utolsó szalmaszálat. Innen már nagyon húzós a feladat.

36. perc: Perl labdát szerzett, majd Hanga után ő is hármassal kísérletezett, de egyik sem ment be. Halilovic dobott egy horgot, valahogy becsúszott. Hiába küszködtünk, nem kerültünk helyzetbe, sőt a támadóidőnk is lejárt. 78–86

35. perc: Kellert lökték meg a levegőben, ezért is járt a két dobás. A kettőből azonban egy sem ment be... Nurkicot csak faulttal lehetett megállítani, dobhatott kettőt. Nurkic ezúttal mindkettőt bedobta. 19 pontnál jár, nem egy nulla, ahogy a mezszáma jelezné. Eililngsfeld dobása sajnos kijött balról. 78–84

34. perc: Eilingsfeld labdát szerzett, majd Hanga hárompontost dobott. Nurkic magára talált, megint dobott egy duplát. Hanga remek légpasszát Keller húzta a kosárba. Hanga reklamált, kapott egy technikait. Ezért nagy kár volt... Musa bedobta az egyet, és jöhettek a bosnyákok, Nurkic dobott kettőt, az egyik bement. 78–82

33. perc: Megszereztük a lepattanót, de aztán hamar elvesztettük a labdát. A bosnyákok hárompontosokkal próbálkoztak, szerencsére hiába, majd a másik oldalon Hanga dobása szédült be. A bosnyákoktól Musa dobhatott két büntetőt, mindkettőt pontosan. Hopkinsnál támadófaultot fújtak, pedig úgy tűnt, nem csinált semmit.

32. perc: Hanga akadályozta meg Lazic pontszerzését faulttal, a büntetőből viszont egyet bedobott, majd megszereztük a labdát. Perl gyönyörű duplát szerzett nehéz körülmények között. A bosnyákok rontottak, gyorsan indultunk, Eilingsfeldetfaultolták két dobásért, egy bement. 71–76

31. perc: Hanga tört be, de hiába, mert támadóhibát fújtak Eilingsfeldnél. Atic vitte végig ziccerig a félpályától, és persze bedobta a könnyű lehetőséget. Eilingsfeld azonban ráhajtott, és dobott egy hármast, majd utána labdát szerzett, Hanga indult, és zsákolt. Időt kértek a bosnyákok. 68–75

31. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

30. perc: Vége a harmadik negyednek, innen már nagyon nehéz lesz... 63–73

30. perc: Perl dobásának nem sok íve volt, lejött a gyűrűről, a bosnyákok leszedték a lepattanót. És ez sem elég, mert Gegic hármast szórt. Eilingsfeld bebrusztolt egy újabb duplát, a másik oldalon már nem tudtak mit kezdeni az utolsó 5 másodperccel. 63–73

29. perc: Nurkic viszont hozta magát, bedobta. Régen dobtunk legutóbb gólt, de most sikerült, Eilingsfeld közelről bedobta. 61–70

28. perc: Hopkinst leszerelték, Nurkic pedig bedobta a másik oldalon. Jött az újabb magyar időkérés. Nurkic még egyet dobhatott, szerencsére kihagyta. Hangát szerelték, hiába reklamált, hogy lökték. Azért maradt a labda nálunk, Perl kiszorított helyzetből nem tudta bedobni. 59–68

27. perc: Hullámvölgy a magyar játékban, labdát szereztek a bosnyákok, és Musát csak két dobást érően tudtunk megállítani. Musa kihagyta a másodikat, de a lepattanót ő maga szerezte meg, és így lett 1 pontból 3. 59–66

26. perc: Musa szerzett szép kosarat, a másik oldalon Váradi a gyűrűt sem találta el kintről. Musa betörésének nem volt ellenszere, a másik oldalon viszont Allen dobott hármast. Sajnos Robertson is képes ilyesmire... 59–63

25. perc: Magyar időkérés után jött a támadásunk, könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek. A támadóidőnk szinte lejárt, amikor Hopkins eldobta. Közös erővel sikerült megakadályozni a bosnyák kosarat, majd Vojvoda hárompontosa kijött, éppen Benke kezébe, aki közelről bedobta. 56–56

24. perc: Musa rontott, mi helyzetbe kerültünk, de rontottunk, így az ellenakcióból könnyen egyenlítettek a bosnyákok. Keller zsákolást rontott... Megint labdát szereztünk, Keller kapta ziccerben, de kicsúszott a kezéből a labda... Jöttek a bosnyákok, és Musa behúzta a labdát a gyűrűbe. 54–56

23. perc: Allen végre csak bedobott egy duplát, a másik oldalon Robertson ziccert rontott, így indulhattunk előre, Vrabac odacsapott, három csapatszemélyinél járnak. Vojvoda egy csellel megugrasztotta a védőjét, majd bedobta a hármast. 54–52

22. perc: Elrontották a passzukat a bosnyákok, így jöhettünk előre. Kellert visszahúzták, jöttünk előre, Allen megint elvállalta a hármast, de ezúttal sem sikerült neki. A másik oldalon viszont Halilovic nagyon egyedül maradt, közelről ziccerezett. 49–52

21. perc: Vrabac nagyon tisztán maradt a sarokban, és hárompontost dobott. A másik oldalon Benke betört két ember között, odacsaptak neki, de így is bement. Még egyet dobhatott a büntetővonalról, és az is bement. Musa is betört, nem tudtuk megállítani, ők vezetnek. 49–50

21. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

Allen Rosco keresi a lehetőséget (fotó: Árvai Károly)
Allen Rosco keresi a lehetőséget (fotó: Árvai Károly)

MÁSODIK NEGYED

20. perc: Vége az első félidőnek, egy pont az előny. 46–45

20. perc: Támadóhiba a bosnyákoknál, maradt fél perc a meccsből, Benke szenzációs betöréssel szerzett újabb két pontot, tizenkettőnél jár. Na, a végére Robertson dobott egy újabb hármast, egy ponttal vezetünk a félidőben. 46–45

19. perc: Sajnos Nurkic is dobott egy hármast, így újra egyenlő. No, nem sokáig, mert Benke megint bevágott egy hármast! Nurkicot faultoltuk, jött tőle a két büntető, amelyből egyet bedobott. Perl hozta fel, odaadta Eilingsfeldnek, aki kihagyta, de a lepattanóra futó Benkét ellökték. Így aztán maradt a labda nálunk, Eilingsfeld dobása viszont rossz volt. 44–42

18. perc: Keller remek zsákolásával vezettünk, de nem sokáig, mert Nurkic levált a védőjéről, és közelről bedobta. Ezután csodálatos támadás végén Benke dobott hármast. 41–38

17. perc: Robertson hármasa kijött, de maradt a labda a bosnyákoknál, Vojvoda összeszedte a harmadik személyijét. Mi meg az ötödik csapatszemélyit, ezért dobhatott kettőt Robertson, mindkettő bement. Keller eresztett el egy hármast, de rövid volt a dobás, nem ment be, így Halilovic egyenlített. 36–36

16. perc: Hű, Nurkicot hárman sem tudták szabályosan megállítani, jött a két büntető. Egyiket sem dobta, be de a lepattanót nem tudtuk megszerezni. Nurkic most bedobta a duplát. Benke gyönyörű betörése két pontot ért. 36–32

15. perc: Allen nagy lendülettel tört be, nem tudták feltartóztatni, mégis rossz lett a dobás. A másik oldalon megint lepattanószerzés után szereztek a bosnyákok gólt, majd Hopkins labdát szerzett, Hanga pedig zsákolt. Hopkins kiosztott egy apróbb prakkert, majd a másik oldalon már ő dobott, sajnos rosszul. 34–30

14. perc: Cserék frissítették mindkét csapatot, majd jött egy Atic-betörés, Vojvoda odacsapott, így nem elég, hogy bement a dobás, még egyet dobhatott a büntetővolnalról. Be is ment. Utána letámadtak a bosnyákok, de megoldottuk, Hopkins becsapta az ellenfelét, és úgy dobta be, hogy Halilovic még odacsapott. A plusz egy büntető bement. Robertson furán eldobta a hárompontoson kívülről, de így is bement. 32–28

13. perc: Eilingsfeld jó testecsellel csapta be a védőjét, aztán bedobta. A bosnyákok elrontották a támadásukat. 29–22

12. perc: A bosnyák támadás nem hozott gólt, ellentétben a magyarral, hiszen Hopkins megfordult a palánk alatt, és bedobta. Nem nyugodtak, míg nem szereztek egy hármast, és Sulejmanovic megtette. 27–22

11. perc: Mi kezdtük a negyedet, Vojvoda próbált meg egy duplát szerezni, de nem sikerült. A hármas nem jött be nekik, a lepattanót azonban megkaparintotta Gegic, és közelről bepöccintette. Az ellentámadásból Hanga betörésből szerzett két pontot. 25–19

11. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

10. perc: Hanga kintről úgy próbált hármast dobni, hogy a labda kiszédült a gyűrűből. Gegic labdát vesztett, Vojvoda elhozta, megvártuk, hogy az utolsó pillanatokban szerezhessünk egy kosarat, és Vojvoda hármasával ért véget az első negyed. 23–17

9. perc: Őrület, de két támadólepattanót is leszedtek a bosnyákok, majd Musa kétszer is hármast akart dobni, egyik sem ment be.

8. perc: Musa két büntetőt is dobhatott, mindkettő bement, majd a másik oldalon lejárt a támadóidőnk. Halilovic megint felhozta három pontra a bosnyákokat, majd Váradi kinti dobása jött le a gyűrűről. 20–17

7. perc: Nurkic rontott, Hanga viszont nem a másik oldalon, így növeltük az előnyünket. A másik oldalon Musa egészen kiszorított helyzetből is betalált (17–13). Hanga hármasa kijött, de Eilingsfeld leszedte, Váradi pedig bevágta a hármast. 20–13

6. perc: Hiába szerették volna, a fault után bement labdát nem adták meg. Eilingsfeld ugyanakkor szabálytalankodott, négy személyinél tartunk. Nurkic igen nagy ember, szépen befordult, és feltette a palánkra, úgy lett gól. Vojvoda szinte másodperceken belül szerzett egy duplát, majd azonnal kaptunk egy kosarat betörésből Halilovictól. Eilingsfeld dobhatott a magyar támadás végén két büntetőt, és egyiket sem hibázta el. 15–11

5. perc: Musa tört be nagy lendülettel, de szabályosan szereltük, Vojvoda hozta fel a labdát, elengedett egy hármast, és be is ment! Időt kértek a bosnyákok. Hopkins szabálytalankodott Haliloviccsal, aki kettőt dobhatott, és mind a kettő bement. Hopkins fordult rá egy dobásra, sajnos kijött a labda a gyűrűről. 11–7

4. perc: Újabb magyar labdaszerzés után Benke passzt imitált, de ő vitte be, és ezzel vezettünk. Üggyel-bajjal, de leszedtük a bosnyákok lepattanóját, majd a magyar támadás Lazic személyijével végződött.Keller dobhatott kettőt, az egyik kimaradt, a másik bement. 8–5

3. perc: Musa duplája beszédült, indult Hanga, és ő is bedobta. A következő bosnyák támadás is rossz volt, gyorsan indultunk, Hangát lefaultolták két dobásért. Az egyik bement. 5–5

2. perc: Vojvoda duplájával jöttünk fel egy pontra, majd Musa betörés után kihagyta a ziccert. Maradt azonban a labda a bosnyákoknál, az újabb akciójuk Nurkic távoli dobásával ért véget, mert nem ment be. Ahogy nem ment be a másik oldalon a magyar dobás sem. 2–3

1. perc: A bosnyákoké volt az első támadás lehetősége, Robertson hármasa azonban kijött a gyűrűről. Vojvoda cselezgetett, a passza után Benke dobta el, de ez sem ment be. A perc végén Musa csak beleállt egy hármasba, és ez már bement. 0–3

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar válogatott tiszta pirosban, a bosnyák tiszta sárgában játszik.

Hanga Ádámék bemelegítés közben

ELŐZMÉNYEK

Az Eb-ről szóló beharangozónkat ide kattintva lehet elolvasni.

A keddi hivatalos csapatfotózást követően, szerdán a Lanxess Arenában tartotta meg a meccs előtti utolsó tréningjét Ivkovics együttese, a gyakorlás utolsó 20 percére az újságírók is bemehettek, s örömmel láttuk, hogy „belőtték magukat”Ferencz Csabáék. A Körmend veterán bedobójának alig volt elrontott kísérlete, de a többiek is jól céloztak. A játékosokon egyébként semmiféle feszültséget nem lehetett látni, pedig az évek óta az Euroligában is pallérozódóHanga Ádámonkívül a legtöbben elvétve kosárlabdáznak ilyen méretű csarnokban. A mieink fegyelmezetten végezték a munkát, nem volt nevetgélés vagy viccelődés, hiszen mégiscsak az Európa-bajnokság nyitó meccsére készültek, amely ugye kiemelten fontos a továbbjutás szempontjából. Ezt Hanga is megerősítette az edzés utáni hivatalos sajtótájékoztatón, amelyen Ivkoviccsal képviselte a magyar válogatottat.

„A bosnyákok elleni mérkőzés el is döntheti a sorsunkat – utalt a Real Madrid 33 éves klasszisa arra, hogy a csütörtöki vesztes meglehetősen nehéz helyzetbe kerül a továbbjutást érő első négy megszerzéséért vívott harcban. – Izgatottak vagyunk, és nagyon várjuk a rajtot. A mi együttesünk és a múlt héten a világbajnoki selejtezőben a franciákat Szarajevóban legyőző ellenfelünk is önbizalommal telve lép pályára a halálcsoportban, amelyben egyik meccsen sem mi vagyunk a favoritok. Meg kell próbálnunk élvezni a játékot, amellett, hogy ez egy Európa-bajnokság. Nagy csatára számítok!”

Mivel az észak-amerikai profi bajnokság még szünetel, a csapatokban hemzsegnek az NBA-sztárok, játékuk miatt feltehetően magasabb lesz a színvonal – ez az általános szakvélemény is. A Nemzeti Sport kölni delegációjának szerencséje volt szerda délelőtt, hiszen a Rajna-parti város ikonikus helyén, a Dóm téren belebotlott a könnyű sétáját megejtőDomantas SabonisbaésJonas Valanciunasba, a litván együttes NBA-duójába, s ők készséggel álltak rá egy közös fotóra. És még emlékeztek is ránk Szombathelyről, ahol ugye egy hete világbajnoki selejtezőben a litvánok nyertek 88–78-ra. Velük szeptember 6-án csap össze újra együttesünk, talán a visszavágás reményében – de előtte még jön a rajt, ami tényleg kulcsfontosságú, s amit Ivkovics szerdai nyilatkozata alapján meg akarunk nyerni. A teljesség kedvéért azt is jegyezzük meg, hogy a balszerencsés csoportbeosztás mellett a meccsek időrendje sem kedvező nekünk, hiszen a talán leginkább legyőzhetőnek tűnő bosnyákokkal kezdünk, és a németekkel zárunk, akik házigazdaként nyilván még akkor is kemény diónak számítanak, ha esetleg addigra már nem lesz sanszuk a továbbjutásra.

FÉRFI KOSÁR EB– A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTJA
B-CSOPORT (Köln, Németország)
1. FORDULÓ (szeptember 1.)
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁGKezdés: 14.30
Szlovénia–Litvánia
Franciaország–Németország
2. FORDULÓ (szeptember 3.)
Németország–Bosznia-Hercegovina
Litvánia–Franciaország
MAGYARORSZÁG–SzlovéniaKezdés: 20.30
3. FORDULÓ (szeptember 4.)
Litvánia–Németország
Szlovénia–Bosznia-Hercegovina
Franciaország–MAGYARORSZÁGKezdés: 20.30
4. FORDULÓ (szeptember 6.)
Bosznia-Hercegovina–Franciaország
MAGYARORSZÁG–LitvániaKezdés: 17.15
Németország–Szlovénia
5. FORDULÓ (szeptember 7.)
Litvánia–Bosznia-Hercegovina
Franciaország–Szlovénia
MAGYARORSZÁG–NémetországKezdés: 20.30

A TORNA TELJES MŰSORA ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik