Férfi kosárlabda Adria-liga: sima Olaj-vereség Ljubljanában

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.11.11. 19:55
Egy negyed után még vezetett a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata az Adria-liga 8. fordulójában a szlovén Union Olimpija otthonában, de a házigazda felőrölte a magyar csapat ellenállását, és végül 83–63-ra, simán győzött.

Idei legjobb meccskezdését produkálta a magyar bajnok Ljubljanában, ugyanis ami eddig nem igazán volt jellemző az Olajra ebben a sorozatban, az most bekövetkezett: támadásban nagyon összeszedetten kosárlabdáztak Pór Péter fiai, Ernests Kalve kimagasló játékával 3-0 után 11 pontot szórtak zsinórban, így még három perc sem telt el, már időt kellett kérnie a hazaiak mesterének, Saso Filipovskinak. A hazai mester rendet tett a fejekben, nem nőtt tovább a differencia a két alakulat között, de túl nagy átütőerő továbbra sem volt a jóval esélyesebb, euroligás ellenfél támadójátékában.

A személyi hibákkal azonban ismét gond volt: már a negyed felénél megvolt mindkét csapatnak a 4-4 faultja, de a hazaiak sokkal inkább játszottak erre a későbbiekben. Szead Sehovics került először a szakadék szélére, hét és fél perccel a meccs megkezdését követően már három hibával rendelkezett, természetesen mehetett a kispadra. Az Olaj a sok fault ellenére is tartotta előnyét egy darabig, de a teljesen megálló támadójáték (4 perc alatt 4 pont az első negyed végén) mellett zárkóztak azért a hazaiak.

A második negyed elején sem változott semmi, a Ljubljana abszolút formán kívül, talán kicsit fáradtan, talán dekoncentráltan játszott. Támadásban nem nagyon sikerült nekik semmi, túl sok üres helyzetet sem tudtak kidolgozni, de azt a keveset is rendre kihagyták. Szerencséjükre az Olaj sem volt túl pontos a játékrész elején, nem igazán tudta kihasználni a hazai gyengélkedést, a negyed felénél azonban már így is 9 ponttal vezetett, ami óriási meglepetésnek számított (23–32). Az időkérés sem segített a hazaiakon, ötlettelenül, tanácstalanul és pontatlanul kosárlabdáztak, az Olajnál pedig ezúttal a személyi hibákkal sem volt gond – egészen a 16. perc végéig, amikor Báder és Kalve is megkapta harmadik hibáját. Ők is kispadra kerültek ezzel, a szolnokiak pedig óriási bajba, három nagyon fontos játékosuk került ezzel ugyanis játékon kívülre.

Klemen Prepelic két és fél perccel a második negyed vége előtt megdobta az első Union Olimpija hármast, amivel már 31–33-ra jöttek fel a hazaiak, a Grebenár sportszerűtlen hibáját követően elért 2+2 ponttal pedig már az ellenfél vezetett (35–33), hiába a percekkel korábban elért 10 pontos vendégfór. Védekezésben is szétesett a több vezérét is padoztatni kénytelen Olaj, de támadásban is elemi hibákat vétettek a szolnokiak, akik teljesen kiestek a ritmusból, a félidő végén így 38–34-et mutatott az eredményjelző.

Fordulás után jóval agilisebben és pontosabban kezdtek a hazaiak, Aaron Baynes két centermunkájának, illetve egy gyorsindításos kosárnak köszönhetően már 10 egység volt a Ljubljana előnye (44–34), Pór Péter azonnal időt is kért egy perc játék után. Báder kezdett életjeleket mutatni támadásban, ám védekezésben három faultja miatt nem lehetett olyan kemény hátul, mint korábban, Baynes pedig kihasználta ezt, és villámgyorsan termelt még négy pontot a festékből. Egyre inkább kezdtek elhúzni a hazaiak, kezdett kirajzolódni a különbség a két együttes között, de ebben nagy szerepe volt annak, hogy a magyarok személyi hibáik miatt már nem igazán tehették oda magukat annyira, mint az első félidő nagy részében.

Húszpontos hátrányban Sehovics fújt riadót, és a vezetésével még ebben a játékrészben szépített kicsit az Olaj – 63–50 volt az állás 10 perccel az összecsapás vége előtt.

A záró felvonás eleje nagyon langyosan indult, úgy tűnt, az Olaj nem képes megint abba a fokozatba kapcsolni, ahol az első félidő nagy részében játszott, a hazaiak pedig nem nagyon erőltették már meg magukat. Baynes vezetésével a 13 pontos hátrány újra 20 fölé nőtt a negyed derekán, azt pedig mindenki tudta, innen már nincs visszaút, akármi is történjen még a pályán. A végén egyik oldal sem feszült már meg, simán nyert a Union Olimpija Ljubljana.

FÉRFI KOSÁRLABDA ADRIA-LIGA
ALAPSZAKASZ, 8. FORDULÓ
OLIMPIJA LJUBLJANA (szlovén)–SZOLNOKI OLAJ KK 83–63 (21–23, 17–11, 25–16, 20–13)
Ljubljana, 1000 néző. Vezette: Muhvic, Herceg, Hordov (horvátok)
LJUBLJANA: Waters, Blazic 8, Salin 10/6, Page 3, Baynes 24. Cs: Bubnic, Rannikko 9/3, Prepelic 7/3, Mocnik 3/3, Omic 5, Muric 14, Rupnik
SZOLNOK: Simon B. 10/6, Horváth Á. 5/3, Sehovics 7/3, Kalve 7, Báder 15. Cs: Gay 12/9, Szabó M. 2, Fodor M. 5/3, Markovics , Grebenár
Az eredmény alakulása. 2. p.: 3–2. 3. p.: 3–11. 5. p.: 9–11. 7. p.: 11–19. 14. p.: 23–28. 16. p.: 23–33. 19. p.: 36–33. 22. p.: 44–34. 25. p.: 53–38. 27. p.: 60–41. 30. p.: 63–48. 34. p.: 73–52. 37. p.: 77–55
Kipontozódott: Gay (40. p.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik