Férfi kosár, vb-sel.: magabiztos magyar siker Csehország ellen

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.11.14. 19:50
null
A magyar válogatott ezúttal magabiztos győzelmet aratott (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 14 ponttal legyőzte Csehországot világbajnoki selejtezőn Szombathelyen.

Most már tényleg az utolsó szalmaszálba szeretett volna belekapaszkodni a magyar férfi kosárlabda-válogatott, hogy maradjon reménye kijutni a 2023-as világbajnokságra, mindenképpen le kellett győznie Csehországot.

Mégpedig azt a Csehországot, amelyet augusztus végén idegenben megvert Hanga Ádám vezérletével. A Real Madrid hátvédje klubkötelezettségei miatt ezúttal nem segíthetett, ahogy az alapcsapatból a sérült Eilingsfeld János és a Japánban profiskodó Allen Rosco sem. Persze a másik oldalon is voltak nagy hiányzók, például a chomutovi összecsapáson 26 pontig jutó Vojtech Hruban, vagy éppen két minden hájjal megkent rutinos róka, Jan Vesely és Patrik Auda.

Múlt pénteken mindkét csapat vereséget szenvedett, a cseheket otthonukban simázta le Montenegró, míg a mieink kiélezett találkozón kaptak ki Bosznia-Hercegovinában. A magyar csapat ezzel együtt még számolgathatott a vb-selejtezők utolsó három fordulója előtt, a csehek viszont már elszálltak, maradt számukra a becsület és az augusztusi vereségért a visszavágás vágya.

A szombathelyi Aréna Savaria majdnem teljesen megtelt az összecsapás kezdetére, azonban a hangulatfelelős nagyot küzdött, hogy a magyar közönség hangos szurkolásba kezdjen. De Ivkovics Sztojan együttese gyorsan lázba hozta a jó népet, mivel bő négy perc után 11–5-re vezetett, köszönhetően fegyelmezett, kemény védekezésének, labdaszerzéseinek és gyors, lendületes támadásainak. Időt is kért a vendégek kapitánya, Ronen Ginzburg, és össze is kapta az övéit, akik 9–0-s rohammal, Richard Balint remek irányítómunkájával, a hatalmas, 217 centiméter magas Ondrej Balvín centerjátékával fordítottak. Ebben az időszakban az olyan biztos kezű magyar dobók, mint Perl Zoltán vagy Vojvoda Dávid kísérletei is kimaradtak. Volt hat pont is a vendégek előnye, aztán Filipovity Márkó dudaszós visszarakott lepattanójával maradt az első negyed végére ebből három.

A következő tíz perc sem indult sokkal gördülékenyebben, mert a tiszta középtávolik továbbra is kimaradtak, a csehek pedig az addigi legtöbbel, hét ponttal meglógtak. Ekkor jöttek Golomán György pillanatai, a magasember a 9–0-s rohamból hét ponttal vette ki a részét, pedig a vendégek tördelték, lassították a játékot, ahogy tudták, magyar faultok után két alkalommal is a padlón maradtak, de szerencsére Vojvodáék ekkor már nem zökkentek ki, és sikerült előnnyel zárniuk az első félidőt – a slusszpoén Keller Ákos bődületes zsákolása volt.

A harmadik negyed egészen meseszerűen alakult, két perc és hét magyar pontra nem érkezett válasz, először vezettünk tízzel, és a támadásban remeklő Filipovity olyan sapkát osztott ki cseh ellenfelének, hogy előbb leesett a szurkolók álla, amit óriási felhördülés követett. Nem volt gyenge teljesítmény a mieinknél, szépen eloszlottak a pontok, mindenki hozzátett valamit a játékhoz, a különbség pedig csak nőtt, Perl zsákolásával már a nyerő 21 volt közte, és tényleg úgy tűnt, hogy innen nincs visszaút Csehország számára, főleg a harmadik negyed lezárásaként érkező Mikael Hopkins-tripla után.

A záró periódus elején úgy tűnt, atomjaira hullott a cseh csapat, a közönség Korda György Reptér című slágerét énekelte, a magyar játékosok pedig szívből élvezték a játékot. Csak aztán csökkent a koncentráció, így tizennyolc pontos előnynél, öt perccel a zárás előtt Ivkovics időt kért. Filipovity pedig két triplával visszaterelte a helyes útra a mieinket. A keret összes játékosa lehetőséget kapott, sima győzelem lett a vége, és még mindig lehet számolgatni a kijutást illetően.

FILIPOVITY MÁRKÓ ÉS VÁRADI BENEDEK A MÉRKŐZÉS UTÁN

FÉRFI KOSÁRLABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 83–69
(18–21, 18–12, 31–10, 16–26)
Szombathely, 2751 néző. V: Mazzoni (olasz), Yilmaz (török), Jevtovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Váradi 5/3, Vojvoda 7/3, BENKE SZ. 8/3, FILIPOVITY 15/9, HOPKINS 11/3. Csere: SOMOGYI 8/6, KELLER Á. 9, Perl 7/3, Golomán 9, Lukács N. 2, Pongó Marcell, Kiss D. 2. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
CSEHORSZÁG: KYZLINK 21/6, Pulpan 2, Peterka, Kríz 7/3, BALVIN 10. Csere: BÁLINT 16/9, Pekarek, Bohm 3/3, Palyza 8/6, Kovar, Samoura, Svec 2. Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg
Az eredmény alakulása. 5. perc: 11–5. 8. p.: 11–14. 12. p.: 21–27. 17. p.: 32–31. 20. p.: 36–33. 22. p.: 43–33. 27. p.: 55–40. 30. p.: 67–43. 34. p.: 70–52. 37. p.: 81–60
Kipontozódott: Vojvoda (38. p.)
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan: – Már szinte hagyomány, hogy a vb-selejtezős ablakokban mindig a második meccsen játszunk jobban – most is ez történt. Nagyon jó közönség előtt játszottunk, köszönöm mindenkinek!
Ronen Ginzburg: – Elismerésem a magyar csapatnak. Elég fiatal csapattal érkeztünk, ennek ellenére az első félidőben jól tartottuk magunkat. A második félidőben azonban már egyre nőtt a különbség, végül megérdemelten nyert a házigazda.

További eredmények: Montenegró–Litvánia 56–65, Franciaország–Bosznia-Hercegovina 92–56

A csoport állása: 1. Franciaország 18 pont (831–620), 2. Litvánia 18 (770–718), 3. Montenegró 16, 4. Bosznia-Hercegovina 15 (776–834), 5. Magyarország 15 (720–788), 6. Csehország 13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik