Férfi kosár vb-sel.: Mindig optimista vagyok – Ivkovics Sztojan

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.11.09. 08:04
null
Ivkovics Sztojan szerint eljött az idő, hogy a fiatalok vigyék a zászlót (Fotó: Árvai Károly)
Pénteken és hétfőn két sorsdöntő világbajnoki selejtező vár a magyar kosárlabda-válogatottra. Persze a második, csehek elleni szombathelyi csak akkor lesz igazán fontos, ha az elsőn nyerni tudnak a mieink Bosznia-Hercegovinában.

– Az Európa-bajnokság óta először találkozott a válogatott kerete. Milyen volt újra együtt látni a játékosait?
– Alig vártuk, hogy együtt legyünk, ez mindig öröm – válaszolta Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Hiába szaladnak az évek, az érzés nem csillapodik, sőt úgy érzem, inkább erősödik az egység.

– Vannak változások a keretben, a rutinosabb játékosok közül nincs ott a kecskeméti edzőtáborban Ferencz Csaba vagy éppen Szabó Zsolt. Ez őrségváltást is jelent?
– Igen, a tervezett módon már a 2025-ös Európa-bajnokságra készülünk. Az említett játékosokat követő fiatalok már az idei Eb előtt is ott voltak a tizenhatos keretben, végigcsinálták a felkészülést, eljött az idő, hogy vigyék a zászlót.

– Somogyi Ádám, Lukács Norbert vagy éppen Pongó Marcell lehet a jövő embere?

– Igen, és a névsort kiegészíteném még Kiss Dáviddal, aki hiányposzton szerepel, hiszen center. A teljesítménye még nem válogatott szintű, de a 2002-es korosztályban, illetve alatta nincsen hozzá hasonló paraméterekkel megáldott játékosunk. A huszonkét éves Fazekas Mátéban lehet még potenciál, ha felépül a sérüléséből, de magas emberek tekintetében nincs nagy kínálat.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány Somogyi Ádámot a jövő emberének tartja (Fotó: MKOSZ)
Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány Somogyi Ádámot a jövő emberének tartja (Fotó: MKOSZ)

– Magasposzton most sem könnyű a helyzete, hiszen Allen Rosco nem tud hazajönni Japánból, míg Eilingsfeld János megsérült.
– Hozzátenném ehhez, hogy Szabó Zsolt pedig befejezte válogatottbeli pályafutását. Az olyan típusú játékosoknak, mint ő vagy éppen Tóth Norbert, óriási köszönettel tartozunk, mert mindig a lehető legjobban szerették volna ellátni a részfeladataikat, és ez ugyanolyan fontos szerep, mint a kulcsjátékosoké. Visszatérve a kérdésre: nem aggódom, mert Golomán György és Filipovity Márkó abszolút minőségi játékos, és most kulcsemberekké kell válniuk. Ami nehezíti a dolgunkat, hogy két különböző profilról beszélünk, és más játékstruktúrában érvényesülhetnek. Kevés az időnk, mégis meg kell oldani a feladatot.

– Filipovity nem volt ott az Eb-n, klubcsapatában, a német Chemnitzben viszont remekel. Sokat is vár tőle?
– Ez is igazolja az elveinket, hogy mindig a játékos az első. Az Európa-bajnokság előtt Márkó nehéz helyzetbe került, mert csak úgy kerülhetett a Chemnitzhez, ha végigcsinálja ott a felkészülést, és kihagyja az Eb-t. Belementünk, de megbeszéltük, hogy a vébéselejtezőn nekünk lesz szükségünk rá. Mindkét fél korrekt volt, Márkó itt van, Németországban valóban kiválóan játszik, s reméljük, a válogatottban is hasonlóan teljesít.

– Pénteken Szarajevóban Bosznia-Hercegovinával csap össze együttesünk. Mit lehet várni a hazaiaktól?
– Nagyjából ugyanolyan helyzetben vannak, mint mi, az Eb-keretükből négy játékos hiányzik. Az NBA-ben szereplő Jusuf Nurkic és a Real Madrid sztárja, Dzanan Musa a kezdő ötösükből esett ki. Mindkét csapatnak a saját fájdalma a legnagyobb.

– Szeptemberben kikaptunk a bosnyákoktól Kölnben. Most is fizikailag nagyon erős, magas csapatra lehet számítani?
– Igen, a keretben szereplők többsége az Adria-ligában szerepel, és hatan vagy heten a második számú európai sorozatban, az Európa-kupában edződnek. Nekem ez a legérdekesebb, mert papíron így sokkal erősebbnek tűnnek, de én nem látok ekkora különbséget a két együttes között.

– A nyáron több válogatott játékosunk légiósnak állt. Mit lát rajtuk, jót tett nekik a környezetváltozás?
– Még csak három edzésen vagyunk túl, de azt látom, hogy mosolyognak, és ez a legfontosabb.

– Melyek a legfontosabb teendők péntekig az edzéseken?
– Az alaptaktikánk megvan, csak a szögeket kell beállítani, a geometriát átalakítani a bosnyákok elleni mérkőzésre. Lesz két nagy centere a hazaiaknak, akik valamivel darabosabbak, de akad, aki mozgékonyabb, a kettő a kettő elleni játékok megoldása kulcskérdés lesz. Az U20-as válogatott is itt készül Kecskeméten, játékosai tudnak segíteni nekünk a felkészülésben.

– A csehek elleni, hétfőn Szombathelyen rendezendő mérkőzésre is figyel már?
– Egyáltalán nem. Most még a saját játékunkat gyakoroljuk, az utolsó két napon pedig a bosnyákokra készülünk. Csak a pénteki találkozó után foglalkozunk a csehekkel.

– Optimista? Elcsíphetjük a bosnyákokat Szarajevóban?
– Mindig optimista vagyok. Ez a csapat nyert Portugáliában, Montenegróban és Csehországban is, vagyis már megmutatta, bármilyen forró atmoszférában képes a sikerre. És Szarajevóban valóban forró lesz a hangulat, de a külső körülményeket ki kell zárnunk.

A MAGYAR FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque – Franciaország), Filipovity Márkó (Chemnitz 99ers – Németország), Golomán György (Lietkabelis – Litvánia), Mikael Hopkins (Reggio Emilia – Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Pongó Marcell (Arconic-Alba Fehérvár), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (Arconic-Alba Fehérvár), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas Vilnius – Litvánia)
Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A K-CSOPORTBAN
2022. november 11.:
Bosznia-Hercegovina–Magyarország, Szarajevó
2022. november 14.: Magyarország–Csehország, Szombathely
2023. február 23.: Litvánia–Magyarország
2023. február 26.: Magyarország–Bosznia-Hercegovina

A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia8
7
1640–572
15
2. Franciaország8
6
2
649–499
14
3. Montenegró 8
5
3
625–587 13
4. Bosznia-Hercegovina 8
4
4
637–664 12
5. Magyarország8
4
4
559–636
12
4. Csehország8
35
624–66011

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik